ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2021: Υπεραισιόδοξο το προσχέδιο, με αποχρώσεις «γκρίζου» το… σχέδιο

Προβλέπεται εκτόξευση της ανάπτυξης το 2021 (στο +7,5% από -8,2% φέτος) και αύξηση δημοσίων εσόδων, αλλά με παράλληλη μείωση των φορολογικών βαρών

Ημέρα κατάθεσης του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2021 ήταν η σημερινή για το υπουργείο Οικονομικών και αν κρίνουμε από τις προβλέψεις του είναι αρκετά αισιόδοξο ως προς την αντοχή των δημοσιονομικών δεικτών στην πανδημική κρίση, αλλά κυρίως ως προς το ριμπάουντ της οικονομίας –καλώς εχόντων των πραγμάτων– τον χρόνο που έρχεται.

Συγκεκριμένα, το κείμενο που κατατέθηκε προς συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής προβλέπει επιγραμματικά τα εξής:

>>Εκτιμώμενη ύφεση της τάξης του 8,2% φέτος, η οποία σχεδόν θα «ισοφαριστεί» από το +7,5% του ρυθμού ανάπτυξης που προβλέπει η κυβέρνηση για το 2021.

>>Ο κρατικός προϋπολογισμός θα «γράψει» φέτος πρωτογενές έλλειμμα 7,3%, με την αντίστοιχη απώλεια να εκτιμάται ότι θα περιοριστεί το 2021 στο -2,4%.

>>Αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά περίπου 5 δισ. ευρώ το 2021. Σε απόλυτους αριθμούς, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού αναφέρεται ότι  τα φορολογικά έσοδα θα κατρακυλήσουν φέτος στα 44,594 δισ. ευρώ (έναντι στόχου για 52,165 δισ. ευρώ), αλλά για το 2021 εκτιμάται ότι θα φτάσουν στα 49,546 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, προβλέπεται μείωση των φορολογικών συντελεστών σε ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ., αρχής γενομένης από την 1η/1/2021.

>>Το επίπεδο της ανεργίας (με βάση την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού) προβλέπεται ότι θα ανέλθει φέτος στο 18,6% για να υποχωρήσει το 2021 κατά 2,1 μονάδες «πέφτοντας» στο 16,5%.

>>Συνολική υποχώρηση της ιδιωτικής κατανάλωσης στο -6% συνολικά για το 2020, αλλά αύξησή της κατά 5,8% την επόμενη χρονιά.

>>Διψήφια μείωση των επενδύσεων κατά 10,9% φέτος, αλλά εκρηκτική άνοδός τους κατά +30,4% το 2021.

Καλός ο προσχεδιασμός. Τι θα δείξει ο σχεδιασμός;

Ο (προ)σχεδιασμός ακούγεται πάρα πολύ καλός, αλλά το αν θα είναι και αληθινός θα το δούμε εν ευθέτω χρόνω κι όταν φτάσει η ώρα να κατατεθεί το οριστικό σχέδιο του προϋπολογισμού. Διότι επί του παρόντος υπάρχουν αρκετές «γκρίζες» παραδοχές, με πολλά «αν» και «εφόσον».

Τέτοια υπόθεση είναι λ.χ. η προσδοκία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ότι θα καταφέρει να αυξήσει τα δημόσια έσοδα με παράλληλη μείωση των φορολογικών βαρών των υπόχρεων. Πώς; «Ποντάροντας» στο +7,5% της ανάπτυξης, ποσοστό που μεταφράζεται σε μεγέθυνση άνω των 10 δισ. ευρώ του εθνικού εισοδήματος και κατ’ επέκταση σε πυροδότηση της κατανάλωσης.

Και επειδή αυτό όντως ακούγεται υπεραισιόδοξο, το πιθανότερο είναι ότι τα δημόσια έσοδα θα παρουσιάσουν μια λογιστική αύξηση εξαιτίας του υπολογισμού των πρώτων κονδυλίων που θα εισρεύσουν από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Επίσης θα πρέπει να συμβούν πράγματα και θάματα για να επιδεινωθεί το 2020 ο δείκτης της ανεργίας  την Ελλάδα μόλις κατά 1,3% (από το 17,3% το 2019 στο εκτιμώμενοι βάσει προσχεδίου 18,6%) το ίδιο διάστημα που το κοντέρ της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας θα «γράφει» 8,2%.

Σημειώνεται, τέλος, ότι μπορεί η προσδοκώμενη ανάκαμψη να διευκολύνεται από τα εκτεταμένα μέτρα στήριξης του 2020, που έχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις και το 2021, αλλά όπως ομολογείται από κυβερνητικά χείλη ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους δεν μπορεί να περιλαμβάνει μόνιμα δημοσιονομικά μέτρα. Επομένως, μετά το πέρας των υποστηρικτικών δράσεων μένει να φανεί πώς θα αντιδράσει ο κουρασμένος οργανισμός της ελληνικής οικονομίας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα