Πρωτογενές πλεόνασμα «γαλάζιων» υποψήφιων

Από τον Δεκέμβριο στη Συγγρού έλεγαν ότι η Ν.Δ. είναι έτοιμη, είχε κάνει τις επιλογές της για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και το μόνο που έμενε ήταν να επικυρωθούν από τον Αντώνη Σαμαρά. Όμως η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική…

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Η προεργασία που είχε γίνει μοιάζει να ήταν ελλιπής κι αυτό αποδεικνύεται τόσο από τις αντάρτικες υποψηφιότητες Τζιτζικώστα (στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας) και Κακλαμάνη (στον δήμο της Αθήνας). Ταυτόχρονα τόσο σε αρκετούς δήμους, όσο και σε περιφέρειες υπάρχει δυστοκία για να επιλεγούν κάποια πρόσωπα που θα τραβήξουν το βάρος της προσπάθειας. Ακόμη και κάποιες εκ των προτάσεων που έγιναν ήταν εκτός πραγματικότητας και αναγκάζουν τον πρωθυπουργό στην ψυχοφθόρο διαδικασία είτε να πείσει τα στελέχη να ριχθούν στη μάχη, είτε κάποιους άλλους να κάνουν πίσω.

Το χειρότερο δυνατό «γαλάζιο» σενάριο παίχτηκε στην πρωτεύουσα. Επελέγη ένας υποψήφιος, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος ουσιαστικά αυτοπροτάθηκε, ενώ υπάρχει και ο αντάρτης Νικήτας Κακλαμάνης. Εάν μάλιστα οι Βύρων Πολύδωρας και Χρήστος Ζώης πείσουν την Αλεξία Έβερτ να κατέλθει υποψήφια στον δήμο της Αθήνας, τότε τα πράγματα περιπλέκονται. Η κόρη του αείμνηστου Μιλτιάδη Έβερτ ως Αθηναία, πρώην αντιδήμαρχος και πρώτη σε σταυρούς δημοτική σύμβουλος, έχει… γκελ στο αθηναϊκό κοινό και στους δεξιούς ψηφοφόρους. Σε όλα αυτά εάν προσθέσουμε και την υποψηφιότητα Βασίλη Καπερνάρου από τους ΑΝ.ΕΛ., αλλά και αυτή του Ηλία Κασιδιάρη, τότε η κατάσταση θυμίζει μαλλιά-κουβάρια.

Με τον κατακερματισμό των δυνάμεων της Κεντροδεξιάς βολεύονται αφενός μεν ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, που έχει λάβει το χρίσμα από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και ο Γιώργος Καμίνης, τον οποίο όλοι δεν τον υπολογίζουν, αλλά πλέον λόγω των πολλών υποψηφίων από τη Δεξιά αποκτά δυναμική εισόδου στον β΄ γύρο.

Παρά το γεγονός ότι ο Ν. Κακλαμάνης είχε θέσει εαυτόν στη διάθεση του κόμματος τονίζοντας πως είτε τον επιλέξουν, είτε όχι θα είναι υποψήφιος, δεν είχε σοβαρούς υποστηρικτές, οι οποίοι και θα μπορούσαν να πείσουν το Μαξίμου. Αντίθετα ο Α. Σπηλιωτόπουλος, που και αυτόν δεν τον έβλεπαν με θέρμη στο Μαξίμου, είχε δυνατούς συμπαραστάτες. Οι Ευάγγελος Μεϊμαράκης και Δημήτρης Αβραμόπουλος ήταν δύο εξ αυτών και φαίνεται ότι μέτρησε η γνώμη τους στην τελική απόφαση του πρωθυπουργού.

Διχασμός στη Βόρεια Ελλάδα

Η διένεξη στην Αθήνα επιτείνει το πρόβλημα στη βόρεια Ελλάδα. Αν δεν διαγραφεί ο Ν. Κακλαμάνης, δεν μπορεί να διαγραφεί ούτε ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος παίζει προς το παρόν τουλάχιστον στα ίσια τον υποψήφιο της Ν.Δ., Γιάννη Ιωαννίδη. Το Μαξίμου προσπαθεί να μαζέψει την κατάσταση στη Β. Ελλάδα. Είναι ενδεικτικό ότι μετά το πρόβλημα που ανέκυψε πέρασε τις πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος στην αρχή είχε εμφανιστεί ότι λόγω της δυσαρέσκειάς του μπορεί και να στήριζε τον Απ. Τζιτζικώστα. Φαίνεται ότι ο Π. Ψωμιάδης απλώς παζαρεύει. Ο Απ. Τζιτζικώστας, με βάση τα σημερινά δεδομένα δεν προτίθεται να αποσυρθεί, παρά τις «συμβουλές» οικείων του. Ήδη ο νυν περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας έχει κάνει συζητήσεις με τα άλλα κόμματα –τους Ανεξάρτητους Έλληνες και την Ένωση του Β. Πολύδωρα– και ενδέχεται να έχει στήριξη από κάποιον από αυτούς.

Σε λύση ανάγκης, όπως φαίνεται, οδηγείται η Ν.Δ. και στον δήμο Θεσσαλονίκης. Εκεί επιστρατεύεται ο πρώην πλέον αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, ελπίζοντας πως θα έχει καλύτερη τύχη, ποντάροντας και στα… ΠΑΟΚτζίδικα αισθήματα του βουλευτή της Α΄ Θεσσαλονίκης. Πάντως, ακόμη και μέσα στη Ν.Δ. λένε ότι ο Γιάννης Μπουτάρης είναι εξαιρετικά δύσκολος αντίπαλος.

Ποιος φταίει

Τα όσα έχουν συμβεί τελευταία δημιουργούν νέα δεδομένα και ήδη υπάρχουν πολλές φωνές που ζητούν να αποδοθούν ευθύνες για όλο αυτό το μπάχαλο, που σίγουρα δεν ευνοεί τη Ν.Δ. Κάποιοι υπουργοί σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους υποστηρίζουν πως έπρεπε οι χειρισμοί του Μαξίμου να γίνουν πολύ νωρίτερα.

Όμως, για να πούμε και του στραβού το δίκιο, τις μεγάλες υποψηφιότητες για Αθήνα και Περιφέρεια Αττικής, όπως και για τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, δεν τις χειρίστηκε ο Ανδ. Παπαμιμίκος, αλλά το επιτελείο του Μαξίμου με την εκ των υστέρων… επιτυχία.

Βέβαια, τα προβλήματα δεν λένε να τελειώσουν, καθώς υπάρχει σαφέστατη δυστοκία και στην Περιφέρεια Αττικής, αλλά ξαφνικά τέθηκε ζήτημα και στον Πειραιά. Στην Περιφέρεια Αττικής δεν είναι λίγοι αυτοί που εισηγούνται να δώσει η Ν.Δ. χείρα βοηθείας στον Γιάννη Σγουρό, καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις τον φέρνουν στον δεύτερο γύρο. Οι αντίθετοι με αυτή την πρόταση υποστηρίζουν πως δεν είναι δυνατόν η Ν.Δ. να μην έχει εκπρόσωπο στην πολυπληθέστερη περιφέρεια της χώρας. Έτσι προτείνουν τον νυν δήμαρχο Περιστερίου, Ανδρέα Παχατουρίδη, ο οποίος όμως από τη μία δεν θέλει επίσημο χρίσμα και από την άλλη τονίζει ότι θα πορευτεί ως εχθρός του μνημονίου και με έντονο αντιμνημονιακό λόγο. Κάτι που επί της ουσίας θα είναι σε βάρος του Μαξίμου. Έτσι ξαφνικά ήλθε στην επικαιρότητα το όνομα της βουλευτού της Β΄ Αθήνας, Άννας Καραμανλή, η οποία πολύ δύσκολα θα εισέλθει στον δεύτερο γύρο, όπου προηγούνται οι Ρένα Δούρου και ο Γιάννης Σγουρός στις περισσότερες δημοσκοπήσεις.

Ζήτημα υπάρχει και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, όπου ναι μεν ο επίσημος υποψήφιος είναι ο δήμαρχος Καρπενησίου, Κώστας Μπακογιάννης, αλλά επιμένει να υποβάλει υποψηφιότητα και ο Αθανάσιος Γιαννόπουλος. Επίσης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προκρίνεται η υποψηφιότητα του πρώην δημάρχου Ναυπάκτου, Θανάση Παπαθανάση, όμως υπάρχει δυσφορία από τον Παπαναστασίου, που δοκίμασε στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές και ανέμενε και πάλι το χρίσμα.

Το χειρότερο σενάριο, όμως, είναι ότι ξαφνικά υπάρχουν διαρροές, πως τελικά δεν θα υποστηριχθεί ο νυν δήμαρχος Πειραιά, Βασίλης Μιχαλολιάκος, ο οποίος θεωρείτο βέβαιος. Και αυτό διότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τον δείχνουν πίσω σε κόντρα με τον Θοδωρή Δρίτσα. Μάλιστα, κύκλοι της Συγγρού υποστηρίζουν ότι η τελευταία κόντρα του Β. Μιχαλολιάκου με τους φανατικούς οπαδούς του Ολυμπιακού της  Θύρας 7 για τις προσκλήσεις που έδιναν από το δημαρχείο Πειραιά για το μνημόσυνο της Θύρας 7 αποτελεί τροχοπέδη για τον νυν δήμαρχο του μεγάλου λιμανιού. Επιπλέον, κάποιοι διέρρευσαν και το όνομα του Γιάννη Μώραλη, ως προτεινόμενου από τη Ν.Δ. Εάν συμβεί αυτό, θεωρείται βέβαιο ότι ο Β. Μιχαλολιάκος θα κατέλθει ως αντάρτης, προσθέτοντας νέους πονοκέφαλους στο Μαξίμου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα