Ψάχνουν για άλλους τάφους

Για άλλους χαμένους τάφους αναζητούν πλέον οι αρχαιολόγοι στον τύμβο της Αμφίπολης, μιας που τελικά ο διάσημος και μεγαλοπρεπείς τάφος δεν είχε τα αποτελέσματα που επιθυμούσε η ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη και περίμεναν με κομμένη την ανάσα η Ελλάδα αλλά και ολόκληρος ο πλανήτης.

Νέα σενάρια θέλουν και άλλα μυστικά κρυμμένα στο τύμβο Καστά. Μάλιστα, το επικρατέστερο ενδεχόμενο είναι να υπάρχουν και άλλοι τάφου εντός του τύμβου. Ενώ υπάρχει και ένα άλλο, θέλει τον ο ήδη γνωστός τάφος να συνεχίζεται υπογείως.

Σενάριο 1ο

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι υπάρχουν και άλλοι τάφοι

«Θα πρέπει να ελεγχθεί ο περίβολος του τάφου της Αμφίπολης, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν και άλλοι τάφοι», δήλωσε ο αρχαιολόγος Κώστας Σουέρεφ, στη ΝΕΡΙΤ, υπενθυμίζοντας ότι και στους τάφους των Αιγών συνέβη το ίδιο, ενώ συντάσσεται με την άποψη της ανασκαφικής ομάδας αναφορικά με το ενδεχόμενο να υπάρχει δάπεδο στον τρίτο θάλαμο και από κάτω και νέο δωμάτιο.

Παρόμοια είναι και η γνώμη και του επίτιμου προέδρου της Διεύθυνσης Αναστηλώσεων Αρχαίων Μνημείων, Αθανάσιος Νακάσης, ο οποίος δήλωσε ότι υπάρχουν και άλλοι τάφοι στον τύμβο. «Αν ψάξουμε στον τύμβο Καστά, ίσως βρεθούν και άλλοι τάφοι, μεγαλύτεροι, και ίσως ο Λέων να συνδέεται με κάποιο άλλο μνημείο της Αμφίπολης», είπε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ.

Για το καυτό ζήτημα της ύπαρξης άλλων τάφων μίλησε και η επίτιμη διευθύντρια κλασικών αρχαιοτήτων Κατερίνα Ρωμιοπούλου. «Για να έχουμε μια σαφή απάντηση θα πρέπει να γίνει μια μαγνητική διασκόπηση, που θα δείξει σε ποιο σημείο θα πρέπει η ανασκαφική ομάδα να ”χτυπήσει”», δήλωσε η ίδια.

Σενάριο 2ο

Οι κρύπτες του τάφου

Το δεύτερο σενάριο θέλει τον περιβόητο τάφο να έχει κρύπτες και η συνέχεια του τάφου να μην είναι οριζόντια αλλά κάθετη. Θα μπορούσε, δηλαδή, να υπάρχει μία ή και περισσότερες καταπακτές που θα οδηγούσαν σε έναν υπόγειο θάλαμο όπου ίσως να βρίσκεται ο νεκρικός. Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχει δάπεδο σφράγισης στον τρίτο θάλαμο του τάφου.

Ταυτόχρονα, η επικεφαλής των ερευνών Κατερίνα Περιστέρη δεν επιβεβαιώνει τέτοια σενάρια, αλλά ούτε και τα απορρίπτει, και τονίζει αινιγματικά ότι «η ανασκαφή θα δείξει». «Υπάρχουν πολλά που ακούγονται, αλλά για τη δική μας ανασκαφή δεν μπορούμε να πούμε τίποτα αν πρώτα δεν το αγγίξουμε με τα χέρια μας», δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, για να διαπιστωθεί αν υπάρχει τοίχος σφράγισης ή όχι θα πρέπει να αφαιρεθεί όλο το χώμα το οποίο βρίσκεται στον τρίτο θάλαμο, κάτι το οποίο δεν αναμένεται να έχει γίνει πριν από το ερχόμενο Σάββατο.

Διαβάστε επίσης