«Ψάχνουν» ΟΠΑΠ και ΤΑΙΠΕΔ…

Η πώληση του ΟΠΑΠ, όπως είναι γνωστό, επισφραγίστηκε με την απόκτηση του πακέτου των μετοχών από την Emma Delta πριν από μία εβδομάδα, ενώ είχε προηγηθεί η σύμβαση του ΤΑΙΠΕΔ με την εταιρεία «Ελληνικά Λαχεία» – εταιρεία στην οποία, όπως είναι γνωστό, συμμετέχει ο ΟΠΑΠ (67%) και οι εταιρείες Scientific Games  (16,5%) και Intralot (16,5%).

Τόσο ο ΟΠΑΠ με τον νέο ιδιοκτήτη όσο και η κοινοπραξία «Ελληνικά Λαχεία» ετοιμάζονται ν’ ανοίξουν τα επιχειρηματικά φτερά τους, ώστε να μεγιστοποιήσουν τις δραστηριότητες της εταιρείας τους και βεβαίως να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους, κοιτάζοντας το μέλλον στα μάτια.

Μπορεί όμως όλοι οι εμπλεκόμενοι να κοιτάζουν το μέλλον, ωστόσο υπάρχει και κάποιος που τους κοιτάζει… από το παρελθόν. Και αυτός ο κάποιος δεν είναι άλλος από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία με διάφορα ερεθίσματα έχει δώσει παραγγελία για τη διενέργεια τριών προκαταρκτικών εξετάσεων σχετικά με τις διαδικασίες πώλησης του ΟΠΑΠ, αλλά και με ορισμένα εδάφια της σύμβασης μετόχων της κοινοπραξίας «Ελληνικά Λαχεία».

Αλλά, ας γίνουμε πιο συγκεκριμένοι.

Η πρώτη παραγγελία, για έρευνα (προκαταρκτική εξέταση) αφορά το εύλογο ή μη του τιμήματος της αγοράς του 33% του ΟΠΑΠ από την εταιρεία Emma Delta, έναντι του ποσού των 652 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο ότι η χρηματιστηριακή αξία του ΟΠΑΠ την ημέρα της πώλησης ήταν ισάξια των 750 εκατ. ευρώ, η Εισαγγελία ερευνά για το ύψος του τιμήματος, αν δηλαδή ήταν –όπως προείπαμε– εύλογο ή όχι, και βεβαίως αν κατά τη διαδικασία διεπράχθησαν παραβάσεις του Ποινικού Κώδικα ώστε να στοιχειοθετείται το αδίκημα της απιστίας και μάλιστα εις βάρος του Δημοσίου από το ΤΑΙΠΕΔ.

Η δεύτερη παραγγελία για έρευνα αφορά το εύλογο ή μη του ποσοστού 3,3% επί του τζίρου που προσδιορίζεται στη συμφωνία των μετόχων της κοινοπραξίας «Ελληνικά Λαχεία» και για το οποίο η Emma Delta είχε εκφράσει την αντίθεσή της προ της αγοράς του 33% του ΟΠΑΠ. Υπενθυμίζουμε ότι, ενώ στις 30/11/2012 το Δ.Σ. του ΟΠΑΠ είχε προχωρήσει σε συμφωνία με τις άλλες δύο εταιρείες  Scientific Games και Intralot, για ποσοστό υπέρ τους επί του τζίρου ύψους 3,3%, στη συνέχεια διαπίστωσε ότι… είχε κάνει λάθος και επί σειρά μηνών προσπαθούσε να πείσει τους δύο συνεταίρους του να αποδεχθούν τη μείωση του ποσοστού, χωρίς όμως να πετύχει κάτι το ουσιαστικό.

Η τρίτη παραγγελία για έρευνα αφορά τις καθυστερήσεις της διοίκησης του ΟΠΑΠ να προχωρήσει στην υπογραφή σύμβασης με την Intralot για την ανάδειξη τεχνολογικού παρόχου, γεγονός το οποίο –σύμφωνα με δημοσιεύματα– ζημίωσε με αρκετά εκατομμύρια ευρώ τον ΟΠΑΠ αλλά και το Δημόσιο. Υπενθυμίζουμε ότι, ενώ από τον Αύγουστο του 2012 η Intralot είχε αναδειχθεί μειοδότης στον διαγωνισμό για τον τεχνολογικό πάροχο, η διοίκηση του ΟΠΑΠ δεν προχώρησε στην υπογραφή της σχετικής σύμβασης, κάτι που έκανε μετά από παρέλευση περίπου εννέα μηνών. Με δεδομένο ότι τον Απρίλιο του 2013, όπως ανακοίνωσε στη Γενική Συνέλευση του ΟΠΑΠ ο πρόεδρος του Οργανισμού, είχε επιτευχθεί μηνιαία έκπτωση επί του τιμήματος ύψους 1.400.000 ευρώ, με απλά μαθηματικά η ζημία που είχε υποστεί ο Οργανισμός από την καθυστέρηση να ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

Την προσφυγή για έρευνα στην Εισαγγελία έκανε ο βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος τον περασμένο Μάιο.

Βέβαια, προκαταρκτικές εξετάσεις παραγγέλλονται σε μεγάλη έκταση και δεν καταλήγουν πάντοτε σε ποινική δίωξη. Με το κλίμα όμως που επικρατεί στην κοινωνία, αλλά και στους κόλπους της Δικαιοσύνης, καλό είναι οι κάθε μορφής εμπλεκόμενοι να αποφεύγουν οποιαδήποτε «συμμετοχή τους» σε τέτοιου είδους έρευνες ακολουθώντας κατά γράμμα την ενδέκατη εντολή «Ου μπλέξεις»…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα