Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Aύριο η απόφαση για παράταση στην απογραφική διαδικασία

Το πιθανότερο είναι να δοθεί παράταση ολίγων ημερών και όχι ενός και δύο μηνών, που έχουν ζητήσει σχεδόν όλες οι εργοδοτικές οργανώσεις

Αύριο αναμένεται να αποφασίσει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αν θα δώσει παράταση στην προθεσμία της απογραφικής διαδικασίας του χρόνου εργασίας του προσωπικού των επιχειρήσεων στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη ΙΙ, που ξεκίνησε την 1η Νοεμβρίου 2022 και λήγει στις 30 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιθανότερο είναι να δοθεί παράταση ολίγων ημερών και όχι ενός και δύο μηνών, που έχουν ζητήσει σχεδόν όλες οι εργοδοτικές οργανώσεις και οργανώσεις οικονομολόγων (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΟΟΕ, σύλλογος λογιστών), τονίζοντας ότι οι επιχειρήσεις και τα λογιστήρια δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα ασφυκτικά περιθώρια που έχουν τεθεί.

Η συγκεκριμένη διαδικασία προβλέπει την καταγραφή του ωραρίου απασχόλησης των εργαζομένων από όλες τις επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα της χώρας για το σύνολο των εργαζομένων τους, με σύμβαση μισθωτής εξαρτημένης εργασίας. Στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής ο εργοδότης δηλώνει για κάθε εργαζόμενο τα γενικά στοιχεία εργασιακής σχέσης που αφορούν το χρόνο εργασίας, καθώς και το ωράριο απασχόλησης σε ψηφιακή μορφή, είτε ως σταθερό εβδομαδιαίο, είτε ως μεταβαλλόμενο ανά ημέρα. Η απογραφή των εργαζόμενων μπορεί να γίνει σταδιακά (π.χ. για κάθε παράρτημα).

Η απογραφή δεν πρέπει να συγχέεται ή να ταυτίζεται με τον μηχανισμό της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας. Η απογραφή αποτελεί προεργασία της εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας η οποία θα γίνει σταδιακά μετά την ολοκλήρωση της ψηφιακής απογραφικής διαδικασίας του χρόνου εργασίας στο Εργάνη ΙΙ του συνόλου των εργαζομένων με σύμβαση μισθωτής εξαρτημένης εργασίας, εφόσον προηγηθεί διάλογος τόσο με την εργοδοσία όσο και με τους εργαζόμενους

Ειδικότερα: 
H β’ φάση εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας αφορά καταρχάς τις ασφαλιστικές εταιρείες και τις εταιρείες security. Στη συνέχεια θα επεκταθεί στη βιομηχανία και τις ΔΕΚΟ.
Περαιτέρω θα προστίθενται σταδιακά οι υπόλοιπες κατηγορίες επιχειρηματικής δραστηριότητας, για τις οποίες έχει ήδη μιλήσει η κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει ήδη τονιστεί επανειλημμένα, η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας εφαρμόζεται, αφού ληφθούν υπόψη όλες οι ιδιαιτερότητες και οι ανάγκες λειτουργίας του κάθε κλάδου και υπάρξουν οι επιχειρησιακές εκείνες πρόνοιες που απαιτούνται κάθε φορά για την απρόσκοπτη λειτουργία της.

Η Γενική Γραμματεία Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναλαμβάνει την πρωτοβουλία ενημέρωσης (με τη διοργάνωση ημερίδων ή/και σεμιναρίων), σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, επιμελητήρια και επαγγελματικούς φορείς της αγοράς εργασίας, για την καλύτερη και ευχερέστερη διαδικασία αποτύπωσης και απογραφής του ψηφιακού χρόνου εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα της χώρας στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα