Ψηφιακός κατάσκοπος της ΑΑΔΕ στις ταμειακές μηχανές

Στόχος της μεταρρύθμισης που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι να κλείσουν τα παραθυράκια φοροδιαφυγής

Μπορεί στην οδό Νίκης στο Σύνταγμα οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών να την φυσάνε και να μην κρυώνει την εκτόξευση του πληθωρισμού στα ύψη που βρισκόταν το 1994, αλλά παράλληλα με το να βρουν τρόπους να τιθασεύουν τον καλπασμό της ακρίβειας, έχουν το μυαλό τους και στο πώς δεν θα χαθούν φορολογικά έσοδα.

Για το πρώτο «εγχείρημα» τα περιθώρια ελιγμών δεν είναι και πάρα πολλά δεδομένης της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, που δίχως ευρωπαϊκή αρωγή επιβαρύνεται από τα συνεχή πακέτα στήριξης.

Τουλάχιστον για το δεύτερο «στοίχημα» έχει εκπονηθεί το σχετικό σχέδιο δράσης, έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή του και μένει να φανεί στην πράξη τι… ψάρια θα πιάσουν στο ΥΠΟΙΚ. Το σχέδιο δεν είναι άλλο από τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με POS και την ΑΑΔΕ, ώστε μέσω της υιοθέτησης ψηφιακών εργαλείων να ενισχυθεί η διαφάνεια των συναλλαγών και κατ΄ επέκταση να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή.

Το έργο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και βάσει των όσων έχουν σχεδιαστεί μέχρι τον Ιούνιο του 2024 επιδιώκεται:

>>Να έχουν διασυνδεθεί σταδιακά με την αρμόδια για την είσπραξη των δημοσίων εσόδων Αρχή 500.000 ταμειακές μηχανές με τα POS.

>>Να έχουν εγκατασταθεί 50.000 τερματικά αποδοχής καρτών σε νέες κατηγορίες επαγγελμάτων.

>>Να έχουν αναβαθμιστεί-ψηφιοποιηθεί οι διασυνδεδεμένοι φορολογικοί μηχανισμοί.

Το πώς, τώρα, θα επιτευχθεί ο στόχος της πάταξης της φοροδιαφυγής, οι ειδικοί εξηγούν ότι άπαξ και διασυνδεθούν οι ταμειακές μηχανές και με τα POS, οι φορολογικές αρχές θα «βλέπουν» αυτόματα –όπως και οι τράπεζες– όχι μόνο τις αποδείξεις που έκοψε η επιχείρηση αλλά και το αν η πληρωμή έγινε με φυσικό ή πλαστικό χρήμα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Εφορία θα έχει στη διάθεσή της τα πραγματικά και σε real time δεδομένα ώστε να προσδιορίζεται στη συνέχεια –χωρίς… φοροδιαρροές– ο ακριβής κύκλος εργασιών μιας επιχείρησης απ΄ όπου και θα  προκύπτει και ο φόρος εισοδήματος αλλά και το ποσό του ΦΠΑ που πρέπει να αποδοθεί στα δημόσια ταμεία. Επιπρόσθετα, με την ηλεκτρονική διασύνδεση των συστημάτων, παράλληλα με τα έσοδα θα καταγράφονται άμεσα κα τα έξοδα (βλ. ηλεκτρονικά τιμολόγια) στα ηλεκτρονικά βιβλία των επιχειρήσεων.

Μιλάμε επί της ουσίας για μία διαδικασία live διασταύρωσης των πραγματικών συναλλαγών των επιτηδευματιών με αυτά που οι τελευταίοι θα δηλώνουν στις φορολογικές αρχές. Στο ΥΠ.ΟΙΚ. αλλά και στο Μαξίμου ευελπιστούν ότι το μέτρο αυτό θα λειτουργήσει ως αντίδοτο στη μάστιγα της φοροδιαφυγής-φοροκλοπής, «άθλημα» στο οποίο η Ελλάδα έχει… πρωταθληματικές επιδόσεις στην Ε.Ε. με τη σχετική αιμορραγία εσόδων να υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 6 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Όλα καλά, αλλά…

Όλα τα παραπάνω αφορούν, όπως γίνεται αντιληπτό, τον επί χάρτου σχεδιασμό, καθώς η μετάβαση στην νέα ψηφιοποιημένη φορολογική εποχή δεν μπορεί να γίνει από την μία ημέρα στην άλλη. Καταρχάς, πριν από την όποια τεχνική διασύνδεση των συστημάτων με το ψηφιακό περιβάλλον της πλατφόρμας myDATA της ΑΑΔΕ θα πρέπει όλες οι υπάρχουσες ταμειακές μηχανές είτε να αναβαθμιστούν –αν αυτό είναι εφικτό– είτε να αντικατασταθούν με νέας γενιάς ταμειακές (OCR), ώστε στη συνέχεια να «κουμπώσει» η λειτουργία τους με αυτήν των συστημάτων POS έτσι ώστε να εξασφαλίσουν την έκδοση απόδειξης όταν γίνεται αποδεκτή μια πληρωμή με κάρτα.

Η διαδικασία αντικατάστασης συνεπάγεται ένα κόστος που για την ώρα τουλάχιστον δεν είχε διευκρινιστεί ποιος και σε ποιο ύψος θα το επωμιστεί. Όπως προαναφέρθηκε η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση αναμένεται να απορροφήσει από το Ταμείο Ανάκαμψης κονδύλι που κατάτι ξεπερνάει τα €160 εκατ., δεν ξέρουμε όμως πόσο βαθιά θα χρειαστεί να βάλουν οι υπόχρεοι το χέρι τους στην τσέπη. Το πιθανότερο όλων είναι ότι οι υπόχρεοι φορολογούμενοι θα υποστηριχθούν μέσω voucher προκειμένου να αντικαταστήσουν ταμειακές και συσκευές POS, αλλά και για να δημιουργήσουν e-shop και αποθηκευτικούς χώρους στο «Σύννεφο» (cloud).

Ο ίδιος υποστηρικτικός μηχανισμός πιθανότατα θα ισχύσει και για όσους επιτηδευματίες δραστηριοποιούνται σε κλάδους της οικονομίας που ο νόμος δεν επέβαλε την υποχρεωτική λειτουργία ταμειακών μηχανών (βλ. πάρκινγκ, υπηρεσίες πολιτισμού, γυμναστήρια κλπ).

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα