Ψηφίστηκε ο νόμος για το «βραχιολάκι» των κρατουμένων

Νόμος του κράτους έγινε πλέον το «βραχιολάκι» των κρατουμένων, μετά την ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής. Πρόκειται για ευεργετικό μέτρο αποφυλάκισης υποδίκων και καταδίκων και το υπουργείο Δικαιοσύνης εκτιμά ότι θα αρχίσει να εφαρμόζεται σε περίπου δύο χρόνια από σήμερα.

Να σημειώσουμε, πως η τιμή του κάθε «βραχιολιού» θα κυμαίνεται από τα 1.500 έως 2.500 ευρώ και θα επιβαρύνει τον κατηγορούμενο, εκτός αν κριθεί με ειδική αιτιολογία, ότι στερείται της οικονομικής δυνατότητας να καταβάλει το επίμαχο ποσό, οπότε το Δημόσιο θα αναλαμβάνει το κόστος. Χρήση του μέτρου, σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίστηκε, θα μπορούν να κάνουν, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, όλοι οι καταδικασθέντες ή οι προφυλακισμένοι ανεξάρτητα εάν οι ποινές που τους έχουν επιβληθεί είναι σε βαθμό πλημμελήματος (φυλάκιση έως 5 χρόνια) ή κακουργήματος (ποινή πάνω από 5 χρόνια).

Για την εφαρμογή του μέτρου του ηλεκτρονικού βραχιολιού κρατουμένου απαιτείται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος που θα καθορίζει τη διαδικασία χορήγησης τους, τις προδιαγραφές και τα τεχνικά χαρακτηριστικά. Για το προϊόν αναμένεται να προκηρυχθεί δημόσιος μειοδοτικός  διαγωνισμός, κατά τον οποίο θα ανακηρυχθεί ο προμηθευτής.

Το νέο μέτρο δε θα καταλαμβάνει όσους έχουν καταδικαστεί για το έγκλημα της εσχάτης προδοσίας, όπως και όσους έχουν καταδικαστεί  για συμμετοχή σε τρομοκρατική ή εγκληματική οργάνωση, για ανθρωποκτονίες, παραβάσεις της γενετήσιας ελευθερίας (βιασμοί και λοιπά σεξουαλικά εγκλήματα), καθώς και για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Διαβάστε επίσης