Ψηφίζουν μεν, δυσαρεστημένοι δε

Τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων προβληματίζουν το Μαξίμου που βλέπουν ότι τα μέτρα ανακούφισης δεν ικανοποιούν την κοινωνία

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες έκαναν τους πάντες στο Μαξίμου να νιώσουν ικανοποιημένοι, καθώς στην εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος φαίνεται ότι η Νέα Δημοκρατία ξεπερνά το ψυχολογικό όριο του 30%. Βέβαια στην πρόθεση ψήφου εξακολουθεί τις χαμηλές πτήσεις, που είναι κάτω του 25%, έχοντας πάντως σχεδόν διπλάσια διαφορά από το δεύτερο κόμμα.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων αναμφίβολα παίζουν τον δικό τους ρόλο στην διαμόρφωση της κοινής γνώμης, αλλά σίγουρα δεν αποτελούν και πανάκεια. Κι αυτό διότι μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές το 2027 ο πολιτικός χρόνος είναι μεγάλος και οι εξελίξεις πολύ πυκνές. Ειδικά σε ό,τι αφορά τις διεθνείς αναταράξεις.

Ανεξάρτητα με τις εντολές που έχουν δοθεί στους βουλευτές για το τι να αναδεικνύουν στις δημοσκοπήσεις, στο μικροσκόπιο του Μαξίμου βρίσκονται τα λεγόμενα ποιοτικά στοιχεία. Εκεί αποτυπώνονται πιο εμφανώς οι τάσεις της κοινωνίας. Για παράδειγμα, προβληματισμό προκαλεί στην κυβέρνηση για άλλη μια φορά ότι για τους πολίτες ο μεγαλύτερος… βραχνάς παραμένει η ακρίβεια, και ακολουθούν τα τιμολόγια της ενέργειας και οι μισθοί και τα εισοδήματα. Δηλαδή ότι πονοκεφαλιάζει μία οικογένεια για να βγάλει τον μήνα. Η λεγόμενη καθημερινότητα, η οποία παρουσιάζεται σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης ως δυσβάσταχτη.

Ο προβληματισμός στο κυβερνητικό στρατόπεδο εντείνεται, καθώς κάθε φορά που λαμβάνονται μέτρα για την ελάφρυνση των βαρών διαπιστώνουν την ίδια κατάληξη. Τα μέτρα να μην έχουν την παραμικρή αντανάκλαση στις μετρήσεις. Προφανώς εδώ ισχύει το είτε ο γιαλός είναι στραβός, είτε στραβά αρμενίζουμε. Διότι η ακρίβεια, το κόστος ζωής και οι μισθοί παραμένουν τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας σταθερά εδώ και χρόνια σχεδόν στο σύνολο των δημοσκοπήσεων, έστω κι αν η αντιπολίτευση αδυνατεί να καρπωθεί κάποια κέρδη. Εύλογα βγαίνει το συμπέρασμα, ότι τα μέτρα ανακούφισης των πολιτών μοιάζουν σα να καταπολεμά ένας γιατρός τον καρκίνο χορηγώντας στον ασθενή ασπιρίνη. Και πλέον είναι φανερό ότι για να αντιμετωπιστεί το τέρας της ακρίβειας, απαιτούνται δραστικές δομικές παρεμβάσεις, όπως η μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ, κάτι που από το Μαξίμου έχουν αποκλείσει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην μέτρηση της Real Polls (για το Protagon)οι 4 στους 10 ψηφοφόρους της Ν.Δ. την επιλέγουν ως λύση ανάγκης. Κάτι όμως που είναι εξόχως ανησυχητικό, εάν για παράδειγμα το ΠΑΣΟΚ παρουσιάσει ένα κυβερνητικό πρόγραμμα που είναι πιο ελκυστικό από το κυβερνητικό, τότε αυτοί οι ψηφοφόροι μπορεί να φύγουν, αλλά και να πάρουν κι άλλους μαζί τους. Στην ουσία, οι πολίτες εξηγούν ότι προτιμούν να ψηφίσουν τη Νέα Δημοκρατία λόγω έλλειψης αντιπάλου. Αν στα παραπάνω προστεθεί και το εύρημα της Real Polls, ότι οκτώ στους δέκα πολίτες θεωρούν ανεπαρκή τα νέα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ενοικιαστές. Ένα επίσης ανησυχητικό για το Μαξίμου στοιχείο  είναι το 70% δεν πιστεύει ότι η χώρα θα κινδυνεύσει να μπει σε μνημόνιο σε περίπτωση που η κυβέρνηση δώσει παραπάνω παροχές στους πολίτες, τότε γίνεται φανερό ότι αν η κυβέρνηση δεν εξαντλήσει κάθε περιθώριο ενόψει της ΔΕΘ, υπάρχει το ενδεχόμενο αναστροφής του καλού κλίματος που μοιάζει να έχει διαμορφωθεί.

Τα παραπάνω έχει και διπλή ανάγνωση. Εάν το 70% δεν φοβάται επιστροφή σε μνημόνιο εάν η κυβέρνηση προχωρήσει σε γενναία μέτρα, τότε σταματά επί της ουσίας οι ψηφοφόροι δεν δίνουν καμία σημασία στο αφήγημα που πλασάρεται εδώ και καιρό το «Μητσοτάκης ή χάος», ή «αν έρθουν οι άλλοι η χώρα θα κινδυνεύσει». Το σίγουρο, πάντως είναι ότι όσο δεν υπάρχει ένα πραγματικό πολιτικό δίπολο, τόσο η κυβέρνηση θα βρίσκεται αντιμέτωπη μόνο με τον εαυτό της και με δυσφορία των πολιτών.

Και αυτό που φοβούνται έμπειροι κοινοβουλευτικοί του κυβερνώντος κόμματος είναι ότι όσο οι πολίτες είναι δυσαρεστημένοι, τόσο στην τελική ευθεία μπορεί να διαλέξουν κάτι άλλο. Και φυσικά μία πτώση στις δημοσκοπήσεις μπορεί να προκαλέσει και νέα επεισόδια εσωστρέφειας, όπως για παράδειγμα αυτά που παρατηρήθηκαν με την «εξέγερση» υπουργών και βουλευτών για τους μισθούς στα Σώματα Ασφαλείας.

«Καλύτερη επικοινωνία»

Την ίδια ώρα για να αποφευχθούν πιθανά… παρατράγουδα ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να κάνει συστάσεις για καλύτερη επικοινωνία των υπουργών με τους βουλευτές σχετικά με θέματα των εκλογικών τους περιφερειών. Ταυτόχρονα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης ηγείται της προσπάθειας η Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού να υποδέχεται προτάσεις και ιδέες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ειδικά για θέματα καθημερινότητας. Ο στόχος είναι φυσικά να ενεργοποιηθούν όλο και περισσότεροι βουλευτές. Κάπως έτσι αποφεύχθηκε άλλη μία γκέλα με την απαγόρευση ψησταριών στα πανηγύρια. Ο λόγος για το νόμο 849/2021 του υπουργείου Ανάπτυξης που καθορίζει τον τρόπο λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου, των παζαριών και των εμποροπανηγύρεων, ψηφίστηκε επί υπουργίας Άδωνη Γεωργιάδη και προβλέπει (άρθρο 40) ότι την ευθύνη λειτουργίας αναλαμβάνουν οι Δήμοι, ή οι εκκλησιαστικοί φορείς, ενώ σε σχέση με την πώληση φαγητού «επί του δρόμου» (άρθρο 48) προσθέτει ότι μπορούν να το πωλούν επιχειρήσεις παρασκευής, ή προσφοράς τροφίμων και ποτών (catering) και καντίνες. Η συγκεκριμένη διάταξη στην ουσία ρίχνει το «μπαλάκι» στους δήμους, ή στις περιφέρειες να απαγορεύσουν τις ψησταριές και να υποχρεώσουν τους διοργανωτές να συνεργαστούν με εταιρεία catering. Αυτό έχει άλλωστε συμβεί μία φορά πέρυσι στην Τοπική Κοινότητα Σκοτούσσας του Δήμου Σερρών με απόφαση του προέδρου της Κοινότητας Δ. Καβακλή, που ακολούθησε «σχετική εισαγγελική παρέμβαση που επιβάλλει την αυστηρή τήρηση του νόμου του 2021».

Είναι χαρακτηριστικό ότι έσπασαν τα τηλέφωνα του Μαξίμου από τους «γαλάζιους» βουλευτές της περιφέρειας που με ένα στόμα έλεγαν «εάν περιορίσουμε την ελευθερία των πανηγυριών σε όλη τη χώρα, τώρα την καλοκαιρινή περίοδο θα αγριέψουμε τον κόσμο». Έτσι αναγκάστηκε το Μαξίμου μέσω του Παύλου Μαρινάκη να διαψεύσει την είδηση ότι απαγορεύονται  οι ψησταριές στα πανηγύρια. Επί της ουσίας, όμως, δεν διέψευσε ότι εάν κάποιος δήμαρχος, ή κάποιος περιφερειάρχης εφαρμόσει το νόμο του 2021, τότε θα απαγορευθούν οι ψησταριές στα πανηγύρια.

Βέβαια οι περισσότεροι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζητούν περισσότερα φιλολαϊκά μέτρα στην Θεσσαλονίκη, κατά την διάρκεια της ομιλίας του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ. Κάτι που ξέκοψε για μία ακόμη φορά προ δύο ημερών ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, διευκρινίζοντας ότι αυτά θα ανακοινωθούν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον προσεχή Σεπτέμβριο: «Στην ΔΕΘ ο πρωθυπουργός θα αναφέρει μια σειρά από μέτρα τα οποία αφορούν τη μείωση βαρών για τη μεσαία τάξη. Μέχρι εκεί μπορούμε να πάμε αυτήν τη στιγμή. Κάθε χώρος που δημιουργείται, διοχετεύεται στη μεσαία τάξη».

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα