ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΣΥΡΙΖΑ: Προεδρικοί και Ομπρέλα σε μπρα ντε φερ

Διχογνωμίες για την κατάρτιση των συνδυασμών-ειδικά για τις αυτοδιοικητικές εκλογές-μεταξύ των προεδρικών και της Ομπρέλας

Την επίσπευση της διαδικασίας στον καταρτισμό των ψηφοδελτίων ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ακόμη και σε αυτό το τόσο απλό υπήρξε και διχογνωμία και αιχμές.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

«Το δίλημμα των εκλογών λοιπόν είναι αν θα συνεχίζουν  η αδικία και οι ανισότητες να αυξάνονται παντού. Ή αν θα επιστρέψει επιτέλους στο τόπο η δικαιοσύνη παντού», ανέφερε σχετικά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας πως «το αμέσως επόμενο διάστημα και πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων θα πρέπει να εγκρίνουνε το βασικό κορμό των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, όπως και το προεκλογικό πρόγραμμα».

Κι όμως η διαδικασία κάθε άλλο παρά εύκολη είναι. Και αυτό διότι υπάρχουν πολλές αντιδράσεις. Όχι μόνο γι’ αυτούς που θα συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια των Εθνικών εκλογών, οι οποίες αναμένονται το αργότερο μέχρι τον Μάιο του 2023, αλλά πολύ περισσότερο στις επιλογές προσώπων που θα δώσει χρίσματα ο ΣΥΡΙΖΑ για περιφέρειες και δήμους.

Είναι χαρακτηριστικός εξάλλου ο διάλογος μεταξύ του Χρήστου Σπίρτζη και του Πάνου Σκουρλέτη στην Πολιτική Γραμματεία αναδεικνύοντας για μία ακόμη φορά το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των παλαιών στελεχών της ριζοσπαστικής αριστεράς και των μουσαφίρηδων από το ΠΑΣΟΚ. Η συγκρότηση του Δικτύου Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η στελέχωσή του με 131 πρόσωπα, με στόχο το κόμμα να αποκτήσει πραγματικές ρίζες στις τοπικές κοινωνίες αναζωπύρωσε τις γνωστές- ακόμη και στους πλέον αδαείς περί τον ΣΥΡΙΖΑ-εσωκομματικές κόντρες. Και αυτό γιατί η ύπαρξη του Δικτύου, τη σύσταση του οποίου έχει εγκρίνει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, δημιουργεί δεύτερες σκέψεις στην «Ομπρέλα», καθώς στελέχη της θεωρούν ότι γεννάται ένα νέο κόμμα μέσα στο υπάρχον, παραμερίζοντας τον επίσημο κομματικό μηχανισμό.

Έτσι, λοιπόν, ο Πάνος Σκουρλέτης στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ζήτησε να συμπεριληφθούν στο νέο οργανωτικό σχήμα αριστίδην οι υπεύθυνοι για την Τοπική Αυτοδιοίκηση από κάθε Νομαρχιακή οργάνωση ως γνώστες του πεδίου. Μάλιστα αυτή την παρατήρηση την έκανε απευθυνόμενος προς τον Τομεάρχη και υπεύθυνο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, Χρήστο Σπίρτζη.
Ο κ. Σπίρτζης φέρεται να δέχτηκε την πρόταση του κ. Σκουρλέτη, αλλά με την υπόμνηση να αποφευχθούν τα λάθη του 2019, δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές λόγω των προσώπων και συνδυασμών που υποστήριξε, με αποτέλεσμα ο χάρτης των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών να βαφεί σχεδόν εξ’ ολοκλήρου «γαλάζιος». Οι δύο πλευρές έμειναν μόνο στις αιχμές και δεν το προχώρησαν παρακάτω, αλλά όλοι στην Κουμουνδούρου φοβούνται ότι όταν έρθει η ώρα των ανακοινώσεων για τα πρόσωπα που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν θα αποφευχθούν οι γκρίνιες και τα μαχαιρώματα, ειδικά εάν ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εθνικές εκλογές. Κι αυτό διότι ο Σπίρτζης έχει υποσχεθεί σε ένα σωρό ΠΑΣΟΚους δήμαρχους και το χρίσμα από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ από την άλλη πολλά τοπικά στελέχη με χρόνια ενασχόληση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ήδη έχουν ανέβει στα κεραμίδια.

Μέχρι τα Χριστούγεννα

Σε ό,τι αφορά τις εθνικές εκλογές αυτό που ειπώθηκε στην Πολιτική Γραμματεία είναι ότι μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού μπορούν να προκηρυχθούν εκλογές ανά πάσα στιγμή. Οπότε ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το κόμμα σε εκλογικό συναγερμό. Και στην κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικού Σχεδιασμού και του Εκτελεστικού Γραφείου, αλλά και στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας.

Πέραν από τις κόντρες και τις υποβόσκουσες διαφωνίες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πέτυχε να υπάρξει ομόφωνη απόφαση για να ολοκληρωθούν τα ψηφοδέλτια σε όλη τη χώρα πριν από τα Χριστούγεννα. Μάλιστα ο πήχης που έθεσε είναι να έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό 80%. Επίσης πριν από τα Χριστούγεννα θεωρητικά θα έχει επικαιροποιηθεί και το πρόγραμμα του κόμματος για το οποίο είναι επιφορτισμένος ως συντονιστής ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Στην Πολιτική Γραμματεία υπήρξαν και κάποιοι που εκτίμησαν ότι τον ΣΥΡΙΖΑ τον συμφέρει καλύτερα να διεξαχθούν οι εκλογές προς το τέλος της τετραετίας, καθώς όπως υποστήριξαν «η φθορά της κυβέρνησης θα είναι μεγαλύτερη μετά από ένα χειμώνα ακρίβειας και πολλών δυσκολιών». Όμως ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήταν σύμφωνος με τη συγκεκριμένη εκτίμηση λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο νικητής των εκλογών, όποτε αυτές και εάν διεξαχθούν. Στην Κουμουνδούρου, πάντως, θεωρούν ως πιθανότερο το σενάριο να επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να «περικυκλώσει» μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων το Πάσχα, ώστε να «καταλαγιάσουν» και τα εκλογικά πάθη λόγω των… Παθών του Χριστού. Άλλωστε, πολιτικοί αναλυτές επιμένουν ότι μία «ήρεμη» (όσο αυτό είναι δυνατόν στην Ελλάδα…) προεκλογική περίοδος ευνοεί τη Ν.Δ., ενώ μία πολωμένη και συγκρουσιακή συσπειρώνει τον ΣΥΡΙΖΑ.

 Στην Βόρεια Ελλάδα

Σε ό,τι αφορά τις περιοδείες του Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει προγραμματίσει πολλές επισκέψεις σε νομούς της Βόρειας Ελλάδας, όπου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρουσιάζει στέρηση. Έτσι το επόμενο διάστημα θα επισκεφθεί Κιλκίς, Φλώρινα, Καστοριά με στόχο να φέρει τούμπα την κατάσταση, καθώς οι εκεί περιοχές δεν του συγχωρούν με τίποτα την Συμφωνία των Πρεσπών.

Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν παρατηρήσει ότι πολλοί δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας δεν έχουν κατευθυνθεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως είθισται, αλλά προς την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και στο ΠΑΣΟΚ, που έτσι κι αλλιώς από την εποχή της Γεννηματά είχε ταχθεί κατά της Συμφωνίας. Οπότε οι επισκέψεις Τσίπρα είναι να συσπειρώσεις τη δική του βάση και να κάνει προσπάθεια αλλαγής του κλίματος.

Ο τρόπος που θα προσπαθήσει να προσεγγίσει ο Αλέξης Τσίπρας τις τοπικές κοινωνίες είναι με το να αναδείξει διάφορα προβλήματα. Έτσι για παράδειγμα στην Φλώρινα η απολιγνιτοποίηση, ή η υψηλή ανεργία σε άλλους μακεδονικούς νομούς σε συνδυασμό με την ακρίβεια και την ενεργειακή επισφάλεια δίνουν τον χώρο για την λεγόμενη δομική αντιπολίτευση.

Και πέραν του κ. Τσίπρα, κορυφαία στελέχη του κόμματος επισκέπτονται τους νομούς της Μακεδονίας, όπως πρόσφατα έκανε η Θεανώ Φωτίου, ενώ αύριο Κυριακή οι Αλέξης Χαρίτσης και Σωκράτης Φάμελλος θα είναι οι κεντρικοί ομιλητές σε εκδήλωση που διοργανώνει  η τοπική οργάνωση Πυλαίας- Χορτιάτη με θέμα την ακρίβεια και την ενέργεια.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα