ΨΗΦΟΣ ΑΠΟΔΗΜΩΝ: Όλοι (περίπου) αντάμα κι ο… μουτζούρης χώρια

>>«Ναι» έστω και με αστερίσκους από Γεννηματά, Κουτσούμπα και Βελόπουλο στην πρόταση Μητσοτάκη για την ψήφο των αποδήμων – Παραφωνία άρνησης το «όχι» του Αλέξη Τσίπρα

Ένα από τα κρισιμότερα crash test για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αποτελεί ο νόμος για την ψήφο των ομογενών και η προσπάθειά του να περάσει από τη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία. Αν κρίνουμε, πάντως, από το αποτέλεσμα των πρώτων συναντήσεών του με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, φαίνεται ότι θα ξεπεράσει τις όποιες δυσκολίες και θα είναι αυτός που θα γελάσει τελευταίος.

Του Δημήτρη Τζιβελέκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και ο αρμόδιος υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος από την πρώτη στιγμή έχουν επιλέξει μια μετριοπαθή στάση απέναντι στις αιτιάσεις των κομμάτων, αλλά και στην αποδοχή προτάσεων που θα συνδράμουν θετικά στην επίλυση του ζητήματος. Σε αυτή τη… γυμναστική συναίνεσης –όπως εύστοχα είχε προαναγγείλει την προηγούμενη εβδομάδα η «Α»– επιδόθηκε χθες ο πρωθυπουργός στις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς. Τι εισέπραξε; Μια αναμενόμενη εν πολλοίς άρνηση από τον Αλέξη Τσίπρα και μια πρώτη κατάφαση από τη Φώφη Γεννηματά.

Σε κλίμα μάλλον ευγενικής… παγωμάρας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στη θέση του κόμματός του να μπορούν να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, όλοι όσοι έχουν ή μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, εκλέγοντας από 3 έως 12 βουλευτές Επικρατείας, αναλόγως με τον αριθμό των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού. Αν και δήλωσε ανοιχτός σε κάθε άλλη σχετική πρόταση που θα διευκολύνει την ψήφο των Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού, ο Αλ. Τσίπρας έθεσε μία και μόνη, όπως είπε, προϋπόθεση: Να μην επιχειρηθεί η ανάμιξη της ομογένειας σε παιχνίδια μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, με κρυφό και δόλιο στόχο την αλλοίωση των εκάστοτε πολιτικών συσχετισμών στο εσωτερικό της χώρας.

Πρόκειται δίχως άλλο για τον ανομολόγητο φόβο του ΣΥΡΙΖΑ ότι η δεξαμενή των αποδήμων εν δυνάμει ψηφοφόρων έχει «γαλάζιο» χρώμα, εξ ου και οι περιορισμοί στον αριθμό των βουλευτών (3-12) που θα εκλέγονται, με την Κουμουνδούρου να ξεχνάει όμως ότι κάτι τέτοιο θα προσέκρουε στις συνταγματικές επιταγές που απαγορεύουν να προσμετρηθεί με άλλα μέτρα και σταθμά οι ψήφοι των πολιτών. Επομένως, η δηλωθείσα από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα «διαθεσιμότητά» του σε συναινετικές φόρμουλες επίλυσης του θέματος με την ψήφο των αποδήμων μάλλον έγινε για το θεαθήναι.

Τα 4 «θέλω» της Φώφης

Σε εντελώς διαφορετικό κλίμα (σ.σ. με πράσινο τσάι και εκατέρωθεν αστεϊσμούς!!!) διεξήχθη η συνάντηση Μητσοτάκη – Γεννηματά για το ίδιο θέμα. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά από τη Χαριλάου Τρικούπη, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έθεσε στον πρωθυπουργό τις παρακάτω 4 βασικές προτάσεις της:

1] Να έχουν όλοι οι Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού δικαίωμα ψήφου, υπό την προϋπόθεση ότι είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και τα δημοτολόγια.

2] Καθιέρωση της επιστολικής ψήφου με διαδικασίες που θα διασφαλίζουν πλήρως την εγκυρότητά της ούτως ώστε να επιτευχθεί η ευρύτερη δυνατή συμμετοχή των αποδήμων.

3] Προσμέτρηση της ψήφου τους στο εθνικό αποτέλεσμα των εκλογών, καθώς αυτό απαιτούν η αρχή της ισότητας και καθολικότητας της ψήφου.

4] Εξασφάλιση με τον κατάλληλο τρόπο της εκπροσώπησης των αποδήμων στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

«Ναι» με αστερίσκους από το ΚΚΕ

«Ναι» με αστερίσκους ήταν η απάντηση του Δημήτρη Κουτσούμπα στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την ψήφο των απόδημων. Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ είπε προς τον πρωθυπουργό πως συμφωνεί με την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας να προσμετράται στο τελικό αποτέλεσμα η ψήφος των αποδήμων. Απλά ο Περισσός δεν συμφωνεί με την επιστολική ψήφο και ο κ. Κουτσούμπας τάχθηκε υπέρ του να ψηφίζουν οι Έλληνες που έχουν φύγει τα τελευταία χρόνια από την Ελλάδα με αυτοπρόσωπη παρουσία στα ελληνικά προξενεία. Στις δηλώσεις του έξω από το Μαξίμου ο κ. Κουτσούμπας επιφυλάχθηκε να δει την κυβερνητική πρόταση και εν συνεχεία θα τοποθετηθεί.

Και τώρα τι;

Όπως γίνεται αντιληπτό, οι 15 ψήφοι του ΚΚΕ είναι οι κρίσιμες, ώστε να περάσει με 200 ψήφους το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, καθώς εκτός από το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου εμφανίζεται –για την ώρα τουλάχιστον– να συμπλέει με τους παραπάνω. Αν όντως συμβεί αυτό, τότε δεν είναι παράλογη η προσδοκία να ψηφιστεί το επίμαχο νομοσχέδιο με 214 «ναι».

Θυμίζεται ότι η Ν.Δ. τάσσεται υπέρ του πλήρους δικαιώματος ψήφου στους εκτός Ελλάδος διαβιούντες μέσω δύο τρόπων: είτε αυτόν της επιστολικής ψήφου, είτε μέσω της άσκησης του δικαιώματος στα κατά τόπους προξενεία και πρεσβείες. Όπως ξεκαθάρισε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, δικαίωμα ψήφου θα έχουν μόνο όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και σε καμία περίπτωση δεν θα χρησιμοποιηθεί αυτό ως «όχημα» για νέες εγγραφές, που θα αλλοίωναν το εκλογικό σώμα, όπως υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση. Με άλλα λόγια, αυτό που θα γίνει είναι η «εξυπηρέτηση» εκείνων των πολιτών, που έτσι κι αλλιώς εάν είχαν τη δυνατότητα να έρθουν στην Ελλάδα, τότε θα ασκούσαν κανονικά το εκλογικό τους δικαίωμα.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα