Ψηλά στην ατζέντα της Θέμιδας τα τροχαία

Τα αυξημένα κατά τους θερινούς μήνες τροχαία ατυχήματα ανά την επικράτεια απασχόλησαν πρόσφατα την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, η οποία με παραγγελία της ζήτησε από τις κατά τόπους Εισαγγελίες να λάβουν στοιχεία από τις Αστυνομικές Διευθύνσεις των περιφερειών τους για τον αριθμό των επικίνδυνων παραβάσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και των τροχαίων δυστυχημάτων.

Του Νίκου Τσαγκατάκη

Από την Εισαγγελία Ηρακλείου Κρήτης, πόλη στην πρώτη θέση των δυστυχημάτων σε επίπεδο Κρήτης από την αρχή του χρόνου, ήρθαν τα πρώτα στοιχεία: 29 νεκροί μέχρι σήμερα, με τους 19 από αυτούς να έχουν χάσει τη ζωή τους στον νομό Ηρακλείου.

Ο εισαγγελέας Ηρακλείου, Θανάσης Γαλήνας, με έγγραφό του κάλεσε τις Αστυνομικές Αρχές να εντείνουν την αστυνόμευση και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων σε οδηγούς, αλλά ταυτόχρονα έδωσε εντολή στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δημοσίου και των δήμων να προβούν στη συντήρηση του οδικού δικτύου, στη σήμανση και αποκατάσταση της ορατότητας σε όσα σημεία των δρόμων δεν είναι εμφανείς οι πινακίδες. Σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου, μόνο τον περασμένο Ιούλιο βεβαιώθηκαν 2.177 επικίνδυνες παραβάσεις: 1.206 παραβάσεις για υπερβολική ταχύτητα, 50 για αντικανονική προσπέραση, 38 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, 47 για παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη, 9 για παραβίαση προτεραιότητας, 220 για οδήγηση χωρίς κράνος, 220 για στέρηση άδειας ικανότητας, 2 για παράνομες διαφημιστικές πινακίδες, 21 για έλλειψη ή μη χρήση ζώνης ασφαλείας, 118 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση και 246 για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, ενώ σε 7 τροχαία ατυχήματα ένα άτομο έχασε τη ζωή του, 4 τραυματίστηκαν σοβαρά και 7 ελαφρά.

Απογοητευτικά τα στοιχεία και από τα Χανιά

Τα στοιχεία που έλαβε η Εισαγγελία Χανίων από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Χανίων μόνο για τον μήνα Ιούνιο, ήταν εξίσου απογοητευτικά: βεβαιώθηκαν 628 επικίνδυνες παραβάσεις, έλαβε χώρα ένα θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα και δύο τροχαία ατυχήματα σωματικών βλαβών. Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, «δεδομένου ότι ο αριθμός αυτός κρίνεται ιδιαίτερα μεγάλος, εφιστούμε ιδιαίτερη προσοχή σε όλους τους οδηγούς και τους καλούμε να εφαρμόζουν πιστά τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας, προκειμένου να αποφεύγονται τέτοιου είδους συμβάντα, τα οποία έχουν αυτονοήτως τραγικές συνέπειες για τα θύματα, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ανήλικους και τις οικογένειες αυτών, ως επίσης και σοβαρές συνέπειες (ποινικές, οικονομικές, ηθικές) για τους υπαίτιους πρόκλησης των ατυχημάτων αυτών».

Η «επικίνδυνη» Πάτρα

Και η Πάτρα όμως βρίσκεται ψηλά στη λίστα της επικίνδυνης και παραβατικής οδήγησης: σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε η Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας στον αρμόδιο Εισαγγελέα, μόνο κατά τον Ιούνιο-Ιούλιο βεβαιώθηκαν 687 επικίνδυνες παραβάσεις: 303 παραβάσεις για υπερβολική ταχύτητα, 2 για αντικανονική προσπέραση, 13 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, 50 για παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη, 113 για οδήγηση χωρίς κράνος, 70 για έλλειψη ή μη χρήση ζώνης ασφαλείας, 2 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση και 47 για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, 53 παραβάσεις ΚΤΕΟ, 17 παραβάσεις για φθαρμένα ελαστικά κτλ., ενώ σε 20 τροχαία ατυχήματα δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους και 26 άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά.

Κοινός τόπος των περιφερειακών Εισαγγελιών, οι ανήλικοι μαθητές, καθώς με έγγραφά τους τονίζουν την ανάγκη οδηγικής παιδείας. Ειδικότερα οι εισαγγελείς προτρέπουν για τη λήψη πρωτοβουλιών και την ανάπτυξη συνεργασιών με σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με στόχο τον σχεδιασμό και την οργάνωση διαδραστικών μαθημάτων οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής στους μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, με την αξιοποίηση στο έπακρο υποδομών, όπως το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου Ηρακλείου, εστιάζοντας στη βιωματική μάθηση, χρησιμοποιώντας σύγχρονα τεχνολογικά και πληροφορικά μέσα (όπως π.χ. προσομοιωτή οδήγησης του Εργαστηρίου Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Κρήτης).

Κλείνοντας, «καταθέτουν» την ακράδαντη πεποίθησή τους ότι μόνο η ευαισθητοποίηση, η αλλαγή νοοτροπίας, η αλλαγή οδικής κουλτούρας και η παιδεία, εν τέλει, μπορούν να βάλουν επιτέλους ένα «stop» στα τροχαία.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΕΣΤΕΙΛΕ Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ, ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΚΑΤΕΧΕΙ
ΤΗΝ ΑΙΜΑΤΟΒΑΜΜΕΝΗ ΠΡΩΤΙΑ ΣΤΑ ΤΡΟΧΑΙΑ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΝΗΣΙ, ΚΑΘΩΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 29 ΝΕΚΡΟΥΣ ΠΟΥ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΤΟ Η ΚΡΗΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ 2018 ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ, ΟΙ 19 ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΧΑΣΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

 

Διαβάστε επίσης