Ψήσιμο οβελία με καύσωνα – Το πιο ζεστό Πάσχα των τελευταίων 40 ετών

Ιδιαίτερα υψηλές για την εποχή θα είναι οι θερμοκρασίες το Πάσχα, με τον καιρό να θυμίζει καλοκαίρι και τον υδράργυρο να αναμένεται να φτάσει και τους 37 βαθμούς σε ορισμένες περιοχές της χώρας σύμφωνα με τις προβλέψεις.

Μάλιστα, ο μετεωρολόγος της ΕΜΥ Παναγιώτης Γιαννόπουλος, ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ ότι αν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις, θα πρόκειται για το πιο ζεστό Πάσχα των τελευταίων 40 ετών στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, έως την Κυριακή του Πάσχα στη χώρα θα επικρατήσουν γενικά καλές καιρικές συνθήκες με νεφώσεις που θα εναλλάσσονται με διαστήματα ηλιοφάνειας. Οι άνεμοι στα πελάγη δεν θα ξεπερνούν τα 4 έως 5 μποφόρ, ενώ οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες.

Η θερμοκρασία θα κινηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα λόγω των θερμών αερίων μαζών που καλύπτουν την Ανατολική Μεσόγειο. Στον χάρτη που ακολουθεί φαίνεται η απόκλιση τη θερμοκρασίας από τη μέση τιμή της περιόδου 1979-2010 σε ύψος περίπου 1500 μέτρων από το έδαφος. Όπως φαίνεται σε αυτόν, η θερμοκρασία των αερίων μαζών πάνω από τη χώρα μας την Κυριακή του Πάσχα αναμένεται να είναι έως και 16 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τη μέση τιμή της.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, το οποίο λαμβάνει υπ’ όψιν τις παραπάνω παραμέτρους, η θερμοκρασία τόσο το Μεγάλο Σάββατο αλλά και την Κυριακή του Πάσχα αναμένεται να ξεπεράσει κατά τόπους τους 35 βαθμούς Κελσίου, ενώ στο μεγαλύτερο μέρος της Κεντρικής και Νότιας χώρας θα φτάσει τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Στον σχετικό χάρτη παρουσιάζεται η διακύμανση της μέγιστης θερμοκρασίας στα 5 μεγαλύτερα αστικά κέντρα έως την Κυριακή του Πάσχα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα