Ψηστήρι στους πολίτες και πάνω από την κάλπη

Η Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσει μέχρι και πριν κλείσουν οι κάλπες να διεκδικεί και την τελευταία ψήφο των πολιτών ώστε να έχει μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ

Μέχρι κι έξω από τα εκλογικά κέντρα αύριο τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας θα δίνουν αγώνα για να πείσουν τους αναποφάσιστους να επιλέξουν την σταθερότητα και την σιγουριά για το αύριο. Σύμφωνα με τους δημοσκόπους και τους αναλυτές τουλάχιστον ένα 5-7% από τη λεγόμενη «γκρίζα ζώνη» αποφασίζει όχι μόνο την τελευταία ημέρα, αλλά μόλις μπει στο εκλογικό τμήμα για να ψηφίσει.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Παράλληλα δεν είναι μόνο οι αναποφάσιστοι, αλλά οι εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας στα εκλογικά τμήματα έστω την ύστατη ώρα θα προσπαθήσουν να πείσουν τους δυσαρεστημένους δεξιούς που θέλουν να εκφράσουν την διαμαρτυρία τους με αντισυστημική ψήφο, αναμένοντας ότι η Νέα Δημοκρατία έχει «κλειδώσει» την πρωτιά. Και λόγω του ότι θα υπάρξουν και δεύτερες εκλογές θα ψηφίσουν το κόμμα που παραδοσιακά επιλέγουν στις δεύτερες εκλογές, όταν πλέον θα ισχύσει η ενισχυμένη αναλογική, οπότε είναι πιο εύκολο να σχηματιστεί κυβέρνηση, είτε με αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, είτε σε συνεργασία με κάποιο άλλο κόμμα.

Από την Πειραιώς η εντολή που δόθηκε είναι ξεκάθαρη: «Μέχρι να κλείσουν οι κάλπες, δίνουμε τη μάχη να πείσουμε όσους περισσότερο συμπολίτες μας για να κατανοήσουν το πόσο σημαντική είναι η επιλογή τους». Επίσης επισημαίνεται πως «η νίκη με μεγαλύτερη διαφορά οδηγεί στην αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές».

«Δεν έχουμε περιθώρια για πειράματα ακυβερνησίας και παζάρια παραλυσίας», ήταν το μήνυμα που απέστειλε με έντονους τόνους ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις τελευταίες του ομιλίες, αναδεικνύοντας παράλληλα τη συνέπεια λόγων και πράξεων του ίδιου και της κυβέρνησης του. Ταυτόχρονα ανέλυε και το σχέδιό του για την επόμενη 4ετία με αιχμή του δόρατος την αύξηση των μισθών για όλους, την ενίσχυση του ΕΣΥ και τον εκσυγχρονισμό του κράτους σε όλα τα επίπεδα, δίνοντας την υπόσχεση να τρέξει με μεγαλύτερη ταχύτητα και αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση των κακώς κειμένων.

Φυσικά ο πρωθυπουργός άδραξε την ευκαιρία από το «πέρα- δώθε» του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τις διάφορες μορφές συγκυβέρνησης που πρότεινε χαρακτηρίζοντας ως «επικίνδυνη Βαβέλ με μετέωρες συνεργασίες αταίριαστων ετέρων». Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης τις τελευταίες ημέρες επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά του Νίκου Ανδρουλάκη. Τόσο για την εμμονή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για κυβέρνηση συνεργασίας αποκλείοντας από τη θέση του πρωθυπουργού είτε τον κ. Μητσοτάκη, είτε τον κ. Τσίπρα.

Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να επιτεθεί είχε διττό στόχο. Από την μία ο πρωθυπουργός θέλει αφενός μεν να κρατήσει τους κεντρώους ψηφοφόρους και να προσεγγίσει και κεντρογενείς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, που διάκεινται αρνητικά κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι που παραδέχθηκαν σε δύο τηλεοπτικές εκπομπές την Τρίτη και την Τετάρτη η Μιλένα Αποστολάκη και ο Ανδρέας Λοβέρδος. Κατά τύχη και οι δύο είχαν έντονη αντιπαράθεση με τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Φίλη.

Ο δεύτερος στόχος μπορεί να επιτευχθεί μέσω της τεθλασμένης. Ασχολούμενος με το ΠΑΣΟΚ τόσο πολύ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναδεικνύει το ιστορικό κόμμα. Και ναι του αποσπά κεντρογενείς ψήφους που φοβούνται μήπως επιστρέψει η λαίλαπα Τσίπρα, όμως από την άλλη στέλνει μήνυμα στους πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι η Νέα Δημοκρατία αντιμετωπίζει ως ιδεολογικό αντίπαλο το ΠΑΣΟΚ και όχι τον ΣΥΡΙΖΑ. Οπότε εάν το στρατηγικό σχέδιο του Μητσοτάκη δικαιωθεί, η Νέα Δημοκρατία θα πάρει ένα ποσοστό από το ΠΑΣΟΚ και το ΠΑΣΟΚ μπορεί να το αναπληρώσει από τον ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι που θα σημάνει ότι η Νέα Δημοκρατία θα κάνει το αποφασιστικό βήμα για την αυτοδυναμία, ενώ παράλληλα θα κρατήσει χαμηλά και τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Αρκεί βέβαια να λειτουργήσουν τα «συγκοινωνούντα δοχεία».

Εξάλλου και το δίλλημα που τέθηκε ήταν ξεκάθαρο: «Κανένα λάθος και καμία επιπολαιότητα δεν θα διορθώνεται αργότερα», τονίζει ο κ. Μητσοτάκης, θέτοντας εμφατικά το δίλημμα «θα προχωρήσουμε μπροστά ή θα ξανακυλήσουμε πίσω;». Στο πρωθυπουργικό επιτελείο επικρατεί η εκτίμηση ότι οι κεντρογενείς ψηφοφόροι απεχθάνονται την πόλωση, θέλουν σταθερότητα και στέκονται εξαιρετικά επικριτικά απέναντι στο πολιτικό σύστημα. Εξ ου και η στρατηγική του Πρωθυπουργού την τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές εστίασε στον θετικό και προγραμματικό λόγο με επίκεντρο την ανάλυση των δεσμεύσεων που αναλαμβάνει για την επόμενη 4ετία,  ζητώντας την ανανέωση της «συμφωνίας αλήθειας» που έκανε με τους πολίτες το 2019.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία εβδομάδα έπαιξε στην τηλεόραση σποτ του ΣΥΡΙΖΑ, εξόχως επιθετικό κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη κι όμως η Νέα Δημοκρατία δεν απάντησε με ανάλογο για τα έργα και ημέρες του κ. Τσίπρα την τετραετία 2015-2019. Το κυβερνητικό επιτελείο αποφάσισε να μην ακολουθήσει την τακτική της τυφλής σύγκρουσης. Απλά προσπάθησε να εκμεταλλευτεί μέχρι και στο πάρα πέντε τα πολλά δώρα του κ. Τσίπρα και των συν αυτώ.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός μέχρι και χθες Παρασκευή, που ολοκληρώθηκε η προεκλογική περίοδος συνέχισε με την ίδια ένταση τη σύγκριση των πεπραγμένων Ν.Δ., με επίκεντρο την υλοποίηση την υλοποίηση των δεσμεύσεων για μείωση φόρων και εισφορών, ανάπτυξη, αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων και αμυντική θωράκιση της χώρας έναντι της φορο-εξόντωσης της μεσαίας τάξης, της περικοπής των συντάξεων και των αδικιών του νόμου Κατρούγκαλου, την Ελλάδα «ξέφραγο αμπέλι» στο μεταναστευτικό και τη στάση «εθνικής εξαίρεσης» του ΣΥΡΙΖΑ σε ιστορικές αμυντικές συμφωνίες που υπέγραψε η χώρα αυτή την τετραετία. «Θέλουμε αποτελέσματα ή πάλι ψέματα; Θέλουμε καλύτερους μισθούς και αμοιβές ή ξανά φόρους και περικοπές; Θέλουμε σύνορα ασφαλή ή ανοιχτά σε κάθε απειλή;», ήταν ορισμένα από τα μηνύματα που απέστειλε στους ψηφοφόρους ο πρωθυπουργός για να καταλήξει στο κεντρικό δίλημμα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας».

Η επόμενη ημέρα

Το ζητούμενο πλέον είναι τι θα γίνει την επαύριον των εκλογών. Το πώς θα κινηθεί η Νέα Δημοκρατία από την Δευτέρα, όταν πλέον θα είναι γνωστή η βούληση του λαού που θα έχει εκφραστεί μέσω της κάλπης. Ο στόχος του κυβερνώντος κόμματος είναι ξεκάθαρος. Αυτοδυναμία και μόνο αυτοδυναμία.

Προς ώρας δεν φαίνεται ότι υπάρχει πεδίο συνεννόησης με το τρίτο κόμμα, που εκτός απροόπτου θα είναι το ΠΑΣΟΚ. Εξάλλου όπως έχει φανεί, τόσο από τις τοποθετήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη εδώ και καιρό, όσο και από την επιθετική διάθεση του ίδιου του κ. Μητσοτάκη τις τελευταίες δέκα ημέρες. Μετά την τηλεμαχία, όπου ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι «υπεύθυνοι πρέπει να πάνε φυλακή για τις υποκλοπές». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπονόησε συνεργάτες του πρωθυπουργού, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ που «απέσπασε» την σκυτάλη βάζει στο κάδρο της φυλακής και τον Κυριάκο Μητσοτάκη και γι’ αυτό ο κ. Τσίπρας έδωσε τόσο έμφαση στην «κυβέρνηση ειδικού σκοπού». Κάτι που απέκλεισε το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ.

Το ερώτημα τους ενός εκατομμυρίου, λοιπόν, είναι εάν τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Δευτέρα λάβει την διερευνητική εντολή από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Το πιθανότερο είναι για λόγους σεβασμού στους θεσμούς να λάβει την διερευνητική εντολή. Ίσως δεν την κρατήσει όλο το τριήμερο. Ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί από τους συνεργάτες του εάν γίνει κάποιο ραντεβού με το Νίκο Ανδρουλάκη. Οι περισσότεροι το αποκλείουν. Ίσως όμως αναλάβουν κάποιοι εκπρόσωποι των δύο πολιτικών αρχηγών να έχουν συνάντηση για να διαπιστωθεί το ποιες είναι οι σκέψεις τους, καθώς πλέον θα ομιλούν με βάση το αποτέλεσμα και όχι με σεναριολογία.

Όλα φυσικά θα εξαρτηθούν από τα ποσοστά που θα πάρουν τα κόμματα. Με διαφορετικό τρόπο θα εισέλθει στην συζήτηση η Νέα Δημοκρατίας εάν έχει λάβει ένα ποσοστό 32% και διαφορετικά εάν το ποσοστό της είναι 30%. Φυσικά εάν η Νέα Δημοκρατία λάβει από 34% και πάνω είναι λογικό να επιδιωχθεί άμεσα η προσφυγή σε δεύτερες εκλογές, καθώς η αυτοδυναμία θα είναι κοντά. Κάτι που υποστηρίζει εδώ και πολλές ημέρες ο αμερικανός γκουρού της επικοινωνίας Σταν Γκρίνμπεργκ, ο οποίος εδώ κι ένα μήνα περίπου έχει εγκατασταθεί στο Μαξίμου.

Όλα, λοιπόν, θα κριθούν στις εκλογές, όπου με βάση τα ποσοστά που θα λάβει η Νέα Δημοκρατία θα εξαρτηθεί και το τι θα συμβεί με την διερευνητική εντολή. Απλά όλοι αντιλαμβάνονται πως όταν έχει ειπωθεί από τον πρωθυπουργό το «με το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη λίγα πράγματα έχω ουσιαστικά να συζητήσω, γιατί δεν τον θεωρώ δύναμη προοδευτικού εκσυγχρονισμού, το αντίθετο θα έλεγα».

Υπάρχει φυσικά και το ενδεχόμενο να υπάρχει έκπληξη και τελικά να κόψει πρώτος το νήμα ο ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι που θεωρούν απίθανο οι δημοσκόποι. Στην περίπτωση αυτή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπως είπε και στα Τρίκαλα στη δημόσια συζήτηση που είχαν με τον δήμαρχο της θεσσαλικής πόλης, Δημήτρης Παπαστεργίου, «χάνεις, φεύγεις». Εάν, λοιπόν, ηττηθεί η Νέα Δημοκρατία και ο νικητής καταφέρει και σχηματίσει κυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ξεκινήσει τις εσωκομματικές διαδικασίες για την ανάδειξη νέου αρχηγού του κόμματος. Αυτό δεν σημαίνει ότι στην εσωκομματική διαδικασία δεν θα μετάσχει και ο ίδιος. Δηλαδή να ζητήσει επί της ουσίας ψήφο εμπιστοσύνης από την βάση του κόμματος.

Βέβαια το σενάριο ήττας έχει συζητηθεί επιδερμικά στο Μαξίμου. Τουναντίον έχει συζητηθεί πολύ περισσότερο η στάση που κρατήσει η Νέα Δημοκρατία στην περίπτωση που τερματίσει πρώτη, αλλά δικαιωθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σχηματιστεί κυβέρνηση «τερατογέννεση» με ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΚΚΕ-ΜέΡΑ 25. Σε αυτό το ενδεχόμενο η ανάγνωση των συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι «η συγκεκριμένη κυβέρνηση δεν θα αντέξει και σύντομα θα υπάρξουν εκλογές». Οπότε αργά ή γρήγορα θα οδηγηθούμε σε νέες εκλογές.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα