Ψυχές… θαμμένες στο χιόνι, σε μία «ανεπαρκής» Ελλάδα

«Θαμμένοι» στο χιόνι παραμένουν εκατοντάδες πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες που διαμένουν σε σκηνές στον καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο, με τις εικόνες και τα βίντεο που κάνουν το γύρο του κόσμου να δίνουν την εντύπωση μιας τριτοκοσμικής Ελλάδας.

Θέση για το θέμα πήρε και η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό, χαρακτηρίζοντας «ανεπαρκής» την πρόνοια της κυβέρνησης για τις συνθήκες διαβίωσης των χιλιάδων αλλοδαπών που διαβιούν «εγκλωβισμένοι» στα ελληνικά νησιά. Κληθείσα να σχολιάσει τις παρούσες συνθήκες των κέντρων προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, η κα. Μπερτό απάντησε, ότι η κατάσταση είναι ανεπαρκής και υπενθύμισε ότι η διασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών υποδοχής, καθώς και η διαχείριση των προσφυγικών κέντρων στην Ελλάδα, είναι πρώτα απ’ όλα ευθύνη των ελληνικών αρχών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ωστόσο, δηλώνει έτοιμη να συνδράμει τις ελληνικές αρχές οικονομικά και τεχνικά προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στα κέντρα υποδοχής προσφύγων. Η Επιτροπή είναι έτοιμη να παράσχει «οικονομική και τεχνική στήριξη», δήλωσε η εκπρόσωπος.

Σημείωσε δε, ότι η Επιτροπή έχει ήδη επισημάνει την ανάγκη δημιουργίας πρόσθετων χώρων υποδοχής για τους πρόσφυγες στα νησιά και έχει ενημερώσει τις τοπικές και εθνικές αρχές πως είναι έτοιμη να τα χρηματοδοτήσει. Εν των μεταξύ, τα επιπρόσθετα προβλήματα που έχει προκαλέσει στην υποδοχή και φιλοξενία των προσφύγων το δριμύ ψύχος που ενέσκηψε στην Ελλάδα, αναλύει στο κύριο άρθρο της με τίτλο «Ένας χειμώνας με το ηθικό στο ναδίρ», η βελγική εφημερίδα De Standaard.

Το άρθρο επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει αφεθεί στην μοίρα της με το προσφυγικό, την στιγμή που η βελγική κυβέρνηση βαυκαλίζεται ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και πολιτικοί όπως ο υπουργός Μετανάστευσης, T. Φράνκεν, πιέζουν για την πιο ενδελεχής εφαρμογή των κανόνων του Δουβλίνου, η οποία όμως θα σημάνει ακόμα μεγαλύτερο συνωστισμό προσφύγων στην πολύπαθη Ελλάδα.

Τέλος, η εφημερίδα διερωτάται εάν η στάση αυτή της βελγικής κυβέρνησης και η απροθυμία της να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, όπως και η ουσιαστική εγκατάλειψη της Ελλάδας, είναι σωστή από ηθικής απόψεως.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα