Πυκνώνουν τα σύννεφα πολέμου στην Ουκρανία

Αναπόφευκτη φαντάζει η πολεμική σύγκρουση ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, την ίδια ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η στρατιωτική επιχείρηση στην χερσόνησο της Κριμαίας. Η κυβέρνηση του Κιέβου διέταξε γενική επιστράτευση, με τον πρωθυπουργό, Αρσένι Γιατσένιουκ, να κατηγορεί τη Μόσχα ότι κήρυξε τον πόλεμο στο Κίεβο.

«Εάν ο πρόεδρος Πούτιν θέλει να είναι ο πρόεδρος που άρχισε έναν πόλεμο μεταξύ δύο φιλικών και γειτονικών κρατών, σχεδόν πέτυχε το στόχο του», τόνισε σε δηλώσεις του ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας, ο οποίος προσέθεσε πως η χώρα του «βρίσκεται στα πρόθυρα της καταστροφής». «Η Ρωσία δεν έχει κανένα λόγο να εισβάλει στην Ουκρανία και εμείς πιστεύουμε ότι οι διεθνείς μας εταίροι και όλη η διεθνής κοινότητα θα στηρίξουν την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Ουκρανίας και θα κάνουν ό,τι μπορούν για να σταματήσουν τη στρατιωτική σύρραξη που προκάλεσε η Ρωσία» είπε ο Γιατσένιουκ.

Σε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένα τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ώρες, ο Ουκρανός επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας διέταξε επιστράτευση εφέδρων.

«Το υπουργείο Αμυνας αναμένεται να καλέσει απ’ όλη την Ουκρανία όλους όσους χρειάζονται οι ένοπλες δυνάμεις αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο επικεφαλής του Συμβουλίου εθνικής ασφαλείας και άμυνας, Αντριι Παρούμπιι, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα. Το μέτρο αυτό θα επιτρέψει σύμφωνα με τον ουκρανό αξιωματούχο «να διασφαλιστεί η ακεραιότητα και η ασφάλεια του εδάφους της Ουκρανίας», μετά την «παραβίαση από τη Ρωσία διμερών συμφωνιών, κυρίως όσον αφορά το Στόλο της Μαύρης Θάλασσας».

Παράλληλα, ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας, έκλεισε τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας σε όλα τα μη πολιτικά αεροσκάφη.

Η στάση της Κριμαίας
Από την πλευρά τους, οι τοπικές αρχές της Κριμαίας φαίνεται να απορρίπτουν τις εκκλήσεις της ουκρανικής κυβέρνησης. «Τα αφεντικά του Κιέβου να μην ασχολούνται μαζί μας, η Κριμαία ασχολείται μόνο με την αυτονομία της (…) θα ψηφίσουμε για να δώσουμε στην Κριμαία αυτόνομο καθεστώς», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος της Βουλής της Κριμαίας, Βλαντιμίρ Κονσταντίνοφ, θέλοντας να αποστείλει μήνυμα ότι στη ρωσόφωνη δημοκρατία αψηφούν την ουκρανική κυβέρνηση.

«Χρειαζόμαστε προστασία από τους ναζί της (πλατείας) Μαϊντάν, ξέρουμε για τι είναι ικανοί» πρόσθεσε ο Κονσταντίνοφ. Δεν πρέπει κανείς να λησμονεί, πως η Κριμαία έχει αποφασίσει να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα για την αυτονομία της από την Ουκρανία στις 30 Μαρτίου. Σε πλήρη εξέλιξη η στρατιωτική επιχείρηση του ρωσικού στρατού. Αναφορές των ξένων ΜΜΕ κάνουν λόγο για περικύκλωση στρατιωτικών βάσεων του ουκρανικού στρατού στη χερσόνησο της Κριμαίας από ρώσους στρατιώτες.

Επίσης, υπό πολιορκία τελεί βάση Ουκρανών πεζοναυτών στην πόλη Πριβολνόγιε της Κριμαίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ομάδα 150 ενόπλων, που δε φέρουν διακριτικά, έχουν περικυκλώσει τη βάση με 13 στρατιωτικά οχήματα, καθένα από το οποίο μεταφέρει 30 στρατιώτες, και τέσσερα τεθωρακισμένα με οπλισμένα πολυβόλα.

Εξάλλου, στρατιώτες πήραν όπλα από μια βάση ραντάρ και ένα κέντρο εκπαίδευσης των ναυτικών δυνάμεων στην Κριμαία  και κάλεσαν το προσωπικό να σταθεί στο πλευρό των «νόμιμων» ηγετών της χερσονήσου της Κριμαίας, μετέδωσε το πρακτορείο INTERFAX. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο επικαλείται πηγή του ουκρανικού υπουργείου Αμυνας που φέρεται να δήλωσε ότι ρώσοι στρατιώτες πήραν πιστόλια, τουφέκια, φυσίγγια και πυρομαχικά από μια θέση ραντάρ κοντά στην πόλη Σουντάκ και απομακρύνθηκαν με αυτοκίνητο. Αλλη ομάδα του ρωσικού στρατού αφαίρεσε όπλα από ένα ουκρανικό κέντρο εκπαίδευσης του Ναυτικού στη Σεβαστούπολη, όπου ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας διατηρεί βάση.

Πολλές στρατηγικές θέσεις τελούν πλέον υπό τον έλεγχο ενόπλων, ένστολων χωρίς διακριτικά. Ελέγχουν τα αεροδρόμια της Συμφερούπολης, της Σεβαστούπολης, της πόλης Κιρόφσκογε και το κέντρο της Συμφερούπολης, της πρωτεύουσας της Κριμαίας, υψώνοντας τη ρωσική σημαία σε πολλά κυβερνητικά κτίρια.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα