Πυρά Τουρκίας στις Βρυξέλλες για τις εξελίξεις στα Βαρώσια

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιτέθηκε στον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ

Τα πυρά της εξαπέλυσε κατά των Βρυξελλών εξαπέλυσε η Τουρκία, με αφορμή τις δηλώσεις του Ζοζέπ Μπορέλ για τις εξελίξεις στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σημειώνει ότι οι απόψεις που εξέφρασε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, για το θέμα της επίλυσης της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων και του Κυπριακού στις 15 Νοεμβρίου αποκαλύπτουν πόσο μακριά από την πραγματικότητα του νησιού είναι η Ε.Ε. και ότι αγνοεί την ελεύθερη βούληση των Τουρκοκυπρίων, η οποία εκφράστηκε μέσα από την κάλπη.

«Τα μέρη του Κυπριακού είναι ξεκάθαρα. Μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση είναι δυνατή μόνο εάν ληφθεί ως βάση η βούληση των δύο λαών στο νησί, που είναι κοινοί ιδιοκτήτες του νησιού. Η Ε.Ε., η οποία έχει αποκτήσει τη συνήθεια να αγνοεί την ύπαρξη και τα δικαιώματα των Τ/Κ, τώρα τολμά να απορρίπτει τη βούληση του ”τουρκοκυπριακού λαού” για λύση. Η Ε.Ε., η οποία δεν αναφέρεται στον ”Τ/κ λαό” σε καμιά από τις δηλώσεις της και που έχει επιβραβεύσει την ”Ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου” με ένταξη, που δεν έχει εκπληρώσει καμιά από τις υποσχέσεις της στους Τ/Κ, δεν αναμένεται να συμβάλει στη λύση», υποστηρίζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Παράλληλα, τονίζεται ότι η απόφαση για τα Βαρώσια στοχεύει «όχι στην πρόκληση νέας θυματοποίησης αλλά στην κατάργηση της παρούσας θυματοποίησης».

«Οι αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ δεν υπερισχύουν των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας. Με τον ίδιο τρόπο, οι αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ δεν υπερβαίνουν τη βούληση του ”λαού”. Στις τελευταίες ”εκλογές”, η βούληση του ”Τ/κ λαού” διαμορφώθηκε για να διαπραγματευτεί το μοντέλο λύσης των δύο κρατών», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ, και καταλήγει: «Εάν η Ε.Ε. θέλει να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού, πρέπει πρώτα να λάβει υπόψη την ύπαρξη και τη βούληση του ”Τ/κ λαού” και να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το 2004».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα