Πυρετός εν όψει του ραντεβού με τον Ομπάμα

 Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες στο Μαξίμου για το ταξίδι του πρωθυπουργού στις Η.Π.Α και τη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Μπαράκ Ομπάμα στο οβάλ γραφείο, την ερχόμενη Πέμπτη 8 Αυγούστου.

Όλα σχεδιάζονται λεπτομερώς, υπό το άγρυπνο βλέμμα του βουλευτή Επικρατείας της Ν.Δ. και στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, Χρύσανθου Λαζαρίδη, ενώ επεξεργάζονται προτάσεις από τα βασικά υπουργεία της κυβέρνησης και κυρίως από τους υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη. Η εντολή του Αντώνη Σαμαρά είναι να υπάρχει μια πρόταση που θα δείχνει στους Αμερικανούς ότι η Ελλάδα διαθέτει συγκροτημένο αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο υλοποιεί με αποφασιστικότητα.

Στη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο ο Αντ. Σαμαράς θα ζητήσει από τον «πλανητάρχη» να υποστηρίξει τις θυσίες στις οποίες έχουν υποβληθεί οι Έλληνες προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση. Παράλληλα, θα προσπαθήσει να εκμαιεύσει δήλωση στήριξης της κυβερνητικής προσπάθειας για την αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης και τον εξορθολογισμό του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.

Είναι γνωστό τοις πάσι ότι οι ΗΠΑ είναι σε ευθεία αντιπαράθεση με τη Γερμανία για την οικονομική πολιτική που έχει επιβάλει το Βερολίνο στην Ευρωζώνη. Έτσι θεωρείται βέβαιο ότι ο Μπ. Ομπάμα στη δήλωσή του μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό θα στείλει μήνυμα και προς τη Γερμανία, η οποία διανύει την τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου. Ο Αντ. Σαμαράς, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, θα ζητήσει από τον Μπ. Ομπάμα να δεχθεί ότι η Ελλάδα σε αυτή τη διαμάχη θα είναι αμέτοχη και ουδέτερη, λόγω της κρίσης. Κι αυτό διότι από την Ουάσιγκτον υπάρχουν αντιφατικές πληροφορίες, οι οποίες αναφέρουν πως οι ΗΠΑ θα ζητήσουν από τον Έλληνα πρωθυπουργό να επιλέξει με ποια οικονομική λύση τάσσεται: αυτή της ανάπτυξης με φτηνό χρήμα που ακολουθούν ΗΠΑ, Ιαπωνία κι άλλες χώρες, ή με τη γραμμή του Βερολίνου για δημοσιονομική πειθαρχία και σκληρό νόμισμα!

Αυτή την εποχή η αντιπαράθεση μεταξύ Βερολίνου και ΗΠΑ έχει χτυπήσει κόκκινο, καθώς το ΔΝΤ (ελέγχεται πλήρως από τους Αμερικανούς) υποστηρίζει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, ενώ αντίθετα το Βερολίνο δεν συζητά –επισήμως τουλάχιστον– το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος». Η Ελλάδα δεν έχει πάρει θέση στην αντιπαράθεση, ενώ ενδιαφέρεται για την απρόσκοπτη συνέχιση του χρηματοδοτικού προγράμματος. Μία αποχώρηση του ΔΝΤ λόγω μη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στη διεθνή εικόνα της χώρας. Σε αυτή τη γραμμή θα εμμείνει ο Σαμαράς και όπως λένε στο Μαξίμου θα καταφέρει να κρατήσει την αυστηρή ουδετερότητα στον «πόλεμο» που μαίνεται μεταξύ Ουάσιγκτον – Βερολίνου.

Φυσικά, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν μία ευρεία γκάμα θεμάτων από την αμυντική συνεργασία, τη Διατλαντική Εμπορική και Επενδυτική Εταιρική Σχέση, την περιφερειακή συνεργασία και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα απευθύνει επίσημη πρόσκληση στον Αμερικανό πρόεδρο να επισκεφθεί την Ελλάδα την περίοδο της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε., το πρώτο εξάμηνο του 2014.

 

Τα εθνικά

Η ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνει επίσης συζήτηση και για τα εθνικά θέματα, όπως το Κυπριακό, το Σκοπιανό και τη συνεργασία των δύο χωρών τόσο στο ΝΑΤΟ, όσο και στα ζητήματα ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό, εικάζεται ότι ο πρόεδρος Ομπάμα θα προτείνει ακόμη και όνομα, όπως τουλάχιστον μεταδίδουν τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας. Οπότε δεν αποκλείουν να υπάρξουν πιέσεις προς τον Έλληνα πρωθυπουργό για επίλυση του ζητήματος εντός του 2013. Μάλιστα, η λύση που προκρίνουν μέσω ΟΗΕ οι Αμερικανοί είναι «Άνω Μακεδονία» και το ερώτημα που τίθεται από πολλές πλευρές είναι αν ο Αντ. Σαμαράς θα την αποδεχτεί.

«Δεν έχει περιθώρια να μη τη δεχτεί», λένε όσοι έχουν διαύλους επικοινωνίας με την εδώ αμερικανική πρεσβεία. Θα περάσει η λύση αυτή από τη Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας; «Θα την ψηφίσουν βουλευτές από άλλα κόμματα», απαντούν οι ίδιοι παράγοντες. Και δεν εννοούν το ΠΑΣΟΚ, αλλά κόμματα που κινούνται στο αντιπολιτευτικό τόξο.

Για το τι περίπου θα συζητηθεί στα ενεργειακά, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Χρήστος Παναγόπουλος, σε άρθρο του στον ιστότοπο «The Hill», επισημαίνει: «Έχουμε υιοθετήσει μια πολύ φιλόδοξη ενεργειακή πολιτική, με στόχο τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας, τη δημιουργία ενός ευνοϊκού οικονομικού κλίματος, με την αύξηση της αυτάρκειας και τη διαφοροποίηση των υφιστάμενων πηγών και οδών εφοδιασμού».

Στο μεταξύ, ο Χρ. Παναγόπουλος, μιλώντας στο διαδικτυακό κανάλι «Focus Washington», τόνισε ότι οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ βρίσκονται σε μια από τις καλύτερες περιόδους στην ιστορία τους, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Επιθυμούμε την από κοινού προώθηση των ζητημάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος και σε αυτό το πλαίσιο τοποθετείται η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο».

Εκτός από την Ουάσινγκτον, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί και τη Ν. Υόρκη, όπου θα συναντηθεί με παράγοντες της ομογένειας. Καταβάλλεται δε, προσπάθεια, ώστε να υπάρξει και επιχειρηματικό ενδιαφέρον, με αντίστοιχες συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, αν και η εποχή δεν είναι η πλέον ευνοϊκή.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα