ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΙΡΑΝ: Αρνείται η Τεχεράνη ότι εμπλουτίζει ουράνιο σε ποσοστό πάνω από 80%

Από τον Απρίλιο του 2021 στους Πέρσες επιτρέπεται να εμπλουτίζουν επισήμως ουράνιο σε ποσοστό 60%, πολύ πάνω από το όριο του 3,67% που οριζόταν πριν από την σχετική διεθνή συμφωνία του 2015

Η δυνατότητα του Ιράν να παράξει πυρηνικά όπλα είναι ένα θέμα που καίει τη διεθνή κοινότητα για περισσότερο από μία δεκαετία τώρα και ως εκ τούτου επανέρχεται στην επικαιρότητα με κάθε μικρή ή μεγάλη υποψία. Αυτή τη φορά ήταν το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg που δημοσιοποίησε την είδηση ότι επιθεωρητές του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) εντόπισαν ιρανικό ουράνιο εμπλουτισμένο σε ποσοστό 84%, δηλαδή μόλις 6 εκατοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από το 90% που είναι απαραίτητο για την παραγωγή ατομικής βόμβας.

Η Τεχεράνη διέψευσε το δημοσίευμα κάνοντας λόγο για συκοφαντίες και διαστρέβλωση γεγονότων, με τον εκπρόσωπο του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Μπεχρούζ Καμαλβαντί, να επιχειρηματολογεί σε τεχνικό επίπεδο ότι «η παρουσία μορίων με ποσοστό εμπλουτισμού άνω του 60% δεν σημαίνει παραγωγή σε ποσοστό άνω του 60%».

Από την πλευρά του ΙΑΕΑ, ο γενικός διευθυντής του οργανισμού Ραφαέλ Γκρόσι ανακοίνωσε ότι το θέμα συζητιέται με τις ιρανικές αρχές, όντας ωστόσο ο ίδιος αξιωματούχος που 1-2 μήνες πριν είχε δηλώσει ανήσυχος για «την πορεία» που έχει λάβει το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. «Έχουν συγκεντρώσει αρκετό πυρηνικό υλικό για να κατασκευάσουν πολλές ατομικές βόμβες», αν και υπάρχουν και άλλα στάδια από τα οποία πρέπει να περάσουν για να το πετύχουν αυτό, είχε προειδοποιήσει.

Θυμίζεται ότι από τον Απρίλιο του 2021 στους Πέρσες επιτρέπεται να εμπλουτίζουν επισήμως ουράνιο σε ποσοστό 60%, πολύ πάνω από το όριο του 3,67% που οριζόταν πριν από την σχετική διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Από τότε μεσολάβησε η μονομερής απόσυρση των ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ από τη συμφωνία, το 2018, οι διαπραγματεύσεις την άνοιξη του 2021 των ηγεσιών των μεγάλων δυνάμεων με την Τεχεράνη στη Βιέννη προκειμένου να «αναστηθεί» η τελματωμένη συμφωνία που ξαναέπεσε στα βράχια τον Αύγουστο του 2022, δίνοντας το περιθώριο στο Ιράν να αρχίσει να υπαναχωρεί από κάποιες από τις δεσμεύσεις του.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα