ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΡΑΝ: «Διάσωση» της συμφωνίας ζητούν Τεχεράνη και Μόσχα με το βλέμμα στην Ουάσινγκτον

Ιράν και Ρωσία πετούν το μπαλάκι στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και τον Τζο Μπάιντεν

Στη Μόσχα για επίσημη επίσκεψη βρέθηκε στις αρχές της εβδομάδας ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, και ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών του με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, βρέθηκε το θέμα του περσικού πυρηνικού προγράμματος. Κοινός τόπος και της Μόσχας και της Τεχεράνης είναι η διάσωση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, με τον Λαβρόφ να δηλώνει ότι οι δύο χώρες ελπίζουν «στην επιστροφή στην πλήρη και ολοκληρωμένη εφαρμογή της».

Επί της ουσίας, οι δύο χώρες πετούν το μπαλάκι στην άκρη του Ατλαντικού, δεδομένου ότι ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έχει εκφράσει την πρόθεσή του να επαναφέρει τη χώρα στη συμφωνία από την οποία την «αποτράβηξε» μονομερώς το 2018 ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ.

Η καλή… προαίρεση της Ουάσινγκτον δεν είναι, βεβαίως, άνευ όρων, καθώς ως προϋπόθεση επιστροφής της στο staus quo ante τίθεται η δέσμευση του Ιράν ότι θα αρχίσει να σέβεται και πάλι πλήρως τους όρους της συμφωνίας του 2015. Θυμίζεται ότι εκείνη τη χρονιά και μετά από την πάροδο 12 ετών γεμάτων εκατέρωθεν εντάσεων, το Ιράν και η «Ομάδα των 6» (ΗΠΑ, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Γερμανία) κατέληξαν στη Βιέννη σε ένα κοινό σχέδιο δράσης για τη διευθέτηση του ιρανικού, πυρηνικού προγράμματος.

Ο όρος της Τεχεράνης είναι να άρει η Ουάσινγκτον τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν και να σεβαστεί κι αυτή με τη σειρά της τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία της Βιέννης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα