Πύρρειος νίκη για το χαλιφάτο της Φώφης

Κι επίσημα το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ έχει μετατραπεί σε κόμμα της προέδρου και της παρέας της

Ξεσηκώθηκαν για τις διαδικασίες fast track του συνεδρίου-εξπρές του ΠΑΣΟΚ ακόμη και βουλευτές που τους θεωρούσε δικούς της.

Η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ συνεχίζει δίχως στρατηγική και αφήγημα, όμως και οι δελφίνοι της Γεννηματά δεν έχουν πρόταση ουσίας για την επόμενη ημέρα.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Πύρρειος ή καδμεία νίκη ονομάζεται μεταφορικά το αποτέλεσμα μιας μάχης κατά την οποία κάποιος αναδεικνύεται μεν νικητής, όμως έχει υποστεί τόσο βαριές απώλειες, ώστε μελλοντικά θα του είναι δύσκολο ή και αδύνατο να συνεχίσει να αγωνίζεται για την επίτευξη των σκοπών του.

Με βάση την ιστορία, Καδμεία ήταν η νίκη των Θηβαίων (απογόνου του Κάδμου) επί των Αργείων κατά τη Μυκηναϊκή εποχή. Σύμφωνα με τον Παυσανία, «όλο το στράτευμα των Αργείων –εκτός του Αδράστου– καταστράφηκε». Όμως και οι Θηβαίοι δεν απέφυγαν τις μεγάλες απώλειες, γι’ αυτό έκτοτε ονομάζουν «καδμεία» τη νίκη που συνοδεύεται από τον όλεθρο αυτών που επικράτησαν.

Πύρρειος ήταν η νίκη του βασιλιά Πύρρου στο Άσκλον (σημερινό Άσκολι) το 279 π. Χ. επί των Ρωμαίων. Αν και τυπικά ο Πύρρος αναδείχθηκε νικητής, έχασε τόσους πολλούς άνδρες, όπως και τους πιο επίλεκτους αξιωματικούς του, με συνέπεια να μεταβάλει τα αρχικά σχέδιά του, τα οποία προέβλεπαν πορεία προς τη Ρώμη. Μάλιστα, ο Πλούταρχος έχει γράψει ότι όταν ένας στρατιώτης πλησίασε για να συγχαρεί τον Πύρρο για τη νίκη, αυτός του απάντησε αυτοσαρκαστικά: «Μια ακόμα νίκη επί των Ρωμαίων και θα χαθούμε εντελώς».

Κάπως έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί και η επικράτηση της Φώφης Γεννηματά στη συνεδρίαση του Ενιαίου Πολιτικού Κέντρου του ΠΑΣΟΚ, όπου υιοθετήθηκε η πρότασή της για συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, σχεδόν εξπρές, καθώς δεν θα διεξαχθεί εντός του πρώτου 15νθημερου του Νοεμβρίου, αλλά έως τις 7 Δεκεμβρίου. Και μάλιστα, το συνέδριο θα είναι έκτακτο, δίχως προσυνεδριακές διαδικασίες. Κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ. Ούτε επί της παντοδυναμίας του Ανδρέα Παπανδρέου που λάμβανε ποσοστά Τσαουσέσκου στην εκλογή των οργάνων. Ακόμη και τότε υπήρχαν προσυνεδριακές διαδικασίες, εκλέγονταν σύνεδροι, υπήρχε ζύμωση, και γενικά ο πολιτικός οργανισμός που λεγόταν ΠΑΣΟΚ λειτουργούσε ως κόμμα. Και όχι ως χαλιφάτο της Φώφης.

Η Φώφη Γεννηματά χαιρετά τους χειροκροτητές της πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση του Ενιαίου Πολιτικού Κέντρου του ΠΑΣΟΚ

Στο συνέδριο-παρωδία, που θα διεξαχθεί το πιθανότερο το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, σύνεδροι θα είναι όσοι είχαν εκλεγεί στο τελευταίο συνέδριο του ΚΙΝΑΛ το 2019 και όσοι ήταν εκλεγμένοι στο τελευταίο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το 2015. Αν στο μεταξύ αρκετοί από αυτούς έχουν πάει σε άλλο κόμμα, θα είναι ευπρόσδεκτοι. Κι όλα αυτά για να επανεκλεγεί η κα Γεννηματά στο ΠΑΣΟΚ, να αποφύγει πιθανή διαρχία, ώστε να παραμείνει επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ και παρέα με τους φίλους της και τους μέντορές της να περνούν καλά έχοντας ως μαξιλάρι το 8%. Μάλιστα, για να δέσει το γλυκό και να μην υπάρξουν προβλήματα της τελευταίας στιγμής, οι Βασίλης Κεγκέρογλου και Νίκος Σαλαγιάννης σκαρφίστηκαν τροποποιήσεις στο καταστατικό, ώστε ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής να είναι και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Όμως το πιο σημαντικό είναι ότι αποκλείστηκε το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν εκ νέου οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ.

Κι ενώ η κα Γεννηματά πέτυχε τον στόχο της να αποκλείσει τους δελφίνους (Ανδρουλάκη, Γερουλάνο, Νίκο Παπανδρέου) από την προεδρία του ΚΙΝΑΛ με ένα στημένο συνέδριο, χάνει υποστηρικτές ακόμη κι εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, την οποία θεωρητικά έλεγχε απόλυτα. Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (Αρκαδία), η Νάντια Γιαννακοπούλου (Β΄ Αθήνας, δυτικός τομέας), ο Μιχάλης Κατρίνης (Ηλεία), ο Γιώργος Φραγγίδης (Κιλκίς), η Χαρά Κεφαλίδου (Δράμα) και ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος (Αιτωλοακαρνανία), διαφώνησαν με τη Φώφη Γεννηματά –ορισμένοι, μάλιστα, σε πολύ έντονο ύφος–, γεγονός που η ηγεσία δεν ανέμενε. Θέμα δημοκρατικής λειτουργίας έθεσε επίσης και η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή. Μάλιστα, ο κ. Κωνσταντόπουλος πέταξε την ατάκα: «Να σταματήσουν κάποιοι εδώ μέσα το γλείψιμο στην πρόεδρο, γιατί από τα πολλά σάλια δεν θα μπορούμε να πλησιάσουμε την πόρτα της εισόδου».

Αυτήν τη στιγμή, πέρα από τους στενούς συνεργάτες της και τους μέντορές της, η κα Γεννηματά μπορεί να υπολογίζει και στους παλαιότερους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, όπως ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Βασίλης Κεγκέρογλου και ο Ανδρέας Λοβέρδος. Μέχρι εκεί. Ακόμη και οι πιο νέοι που εισήλθαν στη Βουλή με την πλάτη της ομάδας της Γεννηματά, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους με δημοσιογράφους λένε ότι «αυτήν τη φορά το παρατράβηξε η Φώφη».

Έτσι η φράση «απόλυτη κυριαρχία της Φώφης» είναι στα χαρτιά, διότι θα εκλεγεί σίγουρα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με στημένους σύνεδρους, όμως επί της ουσίας αυτό που κάνει η κα Γεννηματά δεν είναι τίποτε άλλο από το να προετοιμάσει την τελετή της εξόδιου ακολουθίας του ΠΑΣΟΚ. Ενός κόμματος που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο από το 1974, κυβέρνησε 21 χρόνια και ανέδειξε τρεις πρωθυπουργούς, τον Ανδρέα Παπανδρέου (1981-1989 και 1993-1996), τον Κώστα Σημίτη (1996-2004) και τον Γιώργο Παπανδρέου (2009-2011) κι έγραψε τους δικούς του τόμους στην ελληνική πολιτική ιστορία.

Φυσικά, όλα αυτά φαίνεται ότι δεν τα αντιλαμβάνεται η ηγετική ομάδα της Χαριλάου Τρικούπη και γι’ αυτό με μικροκομματικές διευθετήσεις θέλουν να ανακόψουν τις αντίθετες φωνές. Έτσι η κα Γεννηματά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογής νέου Πολιτικού Συμβουλίου του ΚΙΝΑΛ το νέο έτος, ώστε αυτό να είναι αντιπροσωπευτικό των συσχετισμών στη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς το εκλογικό σύστημα με το οποίο εκλέχθηκε το σημερινό Πολιτικό Συμβούλιο το καθιστά μονοπαραταξιακό. Όλα, δηλαδή, τα μέλη του πρόσκεινται στη Φώφη Γεννηματά, εκτός από ένα που ανήκει στην ομάδα Ανδρουλάκη.

 Τι δεν καταλαβαίνουν

Φυσικά, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ και οι συν αυτώ δεν αντιλαμβάνονται κάτι πολύ απλό που ισχύει στην πολιτική ιστορία αυτού του τόπου. Ότι υπάρχουν δύο τρόποι για να αποκτήσει κυβερνητική προοπτική ένα κόμμα ή μία παράταξη. Ο ένας είναι να διαθέτει έναν χαρισματικό ηγέτη, που θα απευθύνεται και θα ακούγεται σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα. Ο άλλος είναι το κόμμα αυτό να μην έχει κάποιο χαρισματικό ηγέτη, αλλά να είναι σε θέση να διατυπώνει ένα σαφές πολιτικό αφήγημα, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της κοινωνίας και θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας στη συγκεκριμένη ιστορική συγκυρία. Το ΠΑΣΟΚ επί πολλά χρόνια είχε και τους δύο αυτούς τρόπους. Στην αρχή με τον χαρισματικό ηγέτη Ανδρέα Παπανδρέου και μετά με το σαφές αφήγημα του Κώστα Σημίτη, ακόμη και του Γιώργου Παπανδρέου το 2009.

Τώρα δεν έχει τίποτα. Ούτε ηγέτη, ούτε αφήγημα. Είναι απλώς το κόμμα της Φώφης. Δηλαδή, αναδεικνύονται οι προσωπικοί εγωισμοί, οι ιδιοτελείς στρατηγικές και κυριαρχεί η ίντριγκα των κομματικών μηχανισμών. Κάτι που φαίνεται και από την απόφαση για συνέδριο-εξπρές με διαδικασίες fast track. Θεωρητικά στο μυαλό της η κα Γεννηματά είχε να ξεμπερδέψει με το ΠΑΣΟΚ και να έχει ανοιχτό πεδίο για την ενίσχυση του ΚΙΝΑΛ. Τελικά, το σχέδιό της αποδείχθηκε σαθρό χωρίς υπόβαθρο. Προκάλεσε τεράστιες διαμαρτυρίες, ξεσήκωσε ακόμη και πιο νέους βουλευτές και φυσικά ούτε λόγος μπορεί να γίνει για ενίσχυση του ΚΙΝΑΛ.

Όμως η συγκεκριμένη στρατηγική της προέδρου του ΚΙΝΑΛ έχει σοβαρές ελλείψεις. Διαπιστώνεται ατολμία στην εκπόνηση ενός σύγχρονου εκσυγχρονιστικού  σοσιαλδημοκρατικού λόγου, αποσπασματική συμμετοχή προσώπων από τη νεότερη γενιά και προσωπικοτήτων που έχουν αποστασιοποιηθεί για ποικίλους λόγους, και αμφίθυμη στάση σε κρίσιμα ζητήματα. Θεωρητικά, η ηγετική ομάδα θέλει να καλύψει όλες αυτές τις αδυναμίες με την ιδεολογική και προγραμματική Συνδιάσκεψη, η οποία μεταφέρεται για τις αρχές του 2020.

Όμως, για να πούμε και του στραβού το δίκιο, και οι δελφίνοι της κας Γεννηματά δεν προβάλλουν κάποιο σχέδιο και κάποιο αφήγημα. Ο μεν Νίκος Ανδρουλάκης στηρίζεται στο ότι μπορεί να «ξεσηκώσει» την εναπομείνασα νεολαία του ΠΑΣΟΚ και να ενεργοποιήσει τις δυνάμεις του εντός ΠΑΣΟΚ που βρίσκονται σε ύπνωση, ενώ ο Παύλος Γερουλάνος επιθυμεί να μιλήσει στο θυμικό των ψηφοφόρων με τα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ.

Κι όμως, η ιστορία του ΠΑΣΟΚ δείχνει άλλα πράγματα. Ο μεν Κώστας Σημίτης όταν ανέλαβε την ηγεσία μετά την παραίτηση Ανδρέα Παπανδρέου (λόγω υγείας) πρόβαλε πειστικά την ιδέα του εκσυγχρονισμού που στηρίχθηκε από πολλές πλευρές και κυβέρνησε επί μια οκταετία. Είχε δηλαδή σχέδιο και αφήγημα. Ακόμη και ο Γιώργος Παπανδρέου πρόβαλε το αφήγημα να αλλάξει τα πάντα δίχως να γκρεμίσει τη χώρα και να προχωρήσει στη μετάβαση της χώρας στον ψηφιακό κόσμο.

Τώρα τόσο η κα Γεννηματά, όσο και αυτοί που την αμφισβητούν δεν έχουν να προβάλουν κανένα απολύτως σχέδιο, που να κάνει το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ αρεστό στις ευρείες μάζες των ψηφοφόρων.

Την τακτική του ανταρτοπόλεμου φαίνεται ότι επέλεξε ο Νίκος Ανδρουλάκης

Ανταρτοπόλεμος και τακτική ώριμου φρούτου από Ανδρουλάκη και Γερουλάνο

Τη λογική του ανταρτοπόλεμου φαίνεται ότι θα ακολουθήσουν οι αμφισβητίες της Φώφης Γεννηματά. Η ίδια επικαλείται ότι μέχρι το 2021 θα είναι στην προεδρία του ΚΙΝΑΛ, όπως αναφέρεται στο καταστατικό του. Και μέχρι στιγμής, τόσο ο κ. Ανδρουλάκης, όσο και ο κ. Γερουλάνος ασκούν δριμεία κριτική, διαφωνούν με τη στρατηγική της, αλλά δείχνουν ότι ασπάζονται την τακτική του ώριμου φρούτου. Δηλαδή, προκαλώντας φθορές στη Γεννηματά θα περιμένουν να τη ρίξουν λόγω των απωλειών που θα έχει έως τότε.

Το ζήτημα είναι αν μέχρι τότε, που λήγει η θητεία της κας Γεννηματά, θα έχουν μείνει ψηφοφόροι που θα εμπιστεύονται το ΚΙΝΑΛ;

Πάντως, τόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης, όσο και ο Παύλος Γερουλάνος είχαν δηλητηριώδεις παρεμβάσεις στη συνεδρίαση του Ενιαίου Πολιτικού Κέντρου του ΠΑΣΟΚ που επέφεραν άλγος στο μαλακό υπογάστριο της ηγεσίας. «Όταν ζητάς κανονικότητα στη χώρα, δεν γίνεται να μην έχεις κανονικότητα στο κόμμα σου», είπε σε ένα σημείο ο κ. Ανδρουλάκης, προσθέτοντας με νόημα: «Προφανώς η εκλογή προέδρου θα γίνει όταν προκύψουν τα γεγονότα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάμε σε ένα συνέδριο που θα μετατρέψει το κόμμα σε σφραγίδα».

Μάλιστα υπήρξε κι ένας οξύς διάλογος της κας Γεννηματά με τον ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ ενώπιον δημοσιογράφων, οι οποίοι σε μια ασυνήθιστη διαδικασία εκλήθησαν στην αίθουσα για να ακούσουν τη δευτερολογία της: «Καλά είναι όλα αυτά που λες, όμως άλλα έλεγες πριν από 15 μέρες», διέκοψε την πρόεδρο ο κ. Ανδρουλάκης. «Θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να κατακτήσουμε και τον σεβασμό ανάμεσά μας», του απάντησε εκείνη. «Να υπάρχει σεβασμός αλλά να είναι αμοιβαίος», ανταπάντησε ο κ. Ανδρουλάκης για να συνεχίσει: «Αυτό με τους δημοσιογράφους που μπαίνουν στην αίθουσα για να ακούσουν μόνο τις δικές σου τοποθετήσεις δεν ξανάγινε».

Σκληρή κριτική άσκησε ο Παύλος Γερουλάνος με πολλά καρφιά για την Γεννηματά

Ο Γερουλάνος

Από την πλευρά του, ο Παύλος Γερουλάνος είπε: «Εγώ δεν ερχόμουν στο ΠΑΣΟΚ μετά το σχολείο. Δεν γνώρισα τον Ανδρέα Παπανδρέου ούτε τα άλλα παλιά στελέχη. Δεν είμαι εδώ διότι σέβομαι τη μνήμη τους, αλλά επειδή πιστεύω σε αυτά που πίστευαν. Τους γνώρισα από τα κείμενά τους. Και τα κείμενά τους είχαν ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό. Έγραφαν 100 άνθρωποι, αλλά ήταν σαν να μιλούσε ένας. Γιατί; Διότι τα κείμενά τους απέρρεαν από αρχές και αξίες. Ποιες; Ότι ο εχθρός δεν είναι εδώ μέσα. Είναι εκεί έξω. Και αφορά τα προβλήματα της κοινωνίας. Ότι ο ιδεολογικός αντίπαλος είναι η δεξιά συντήρηση». Μάλιστα, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων κι εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος στην πρωτεύουσα είπε σε κάποια στιγμή: «Ο Τσίπρας κάνει κόμμα με τον κόσμο, κι εμείς διευθετήσεις σε κλειστά δωμάτια».

Ο Στέφανος Ξεκαλάκης έκανε λόγο για κόμμα μπάμπουσκα

ΞΕΚΑΛΑΚΗΣ: «Κόμμα μπάμπουσκα ονειρεύεται η Φωφη»

Πιο σκληρός από όλους ήταν ο τελευταίος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, που εκδιώχθηκε από την κα Γεννηματά, ο Στέφανος Ξεκαλάκης. Το στέλεχος του Κινήματος που θεωρείται από τους πολιτικούς φίλους του Νίκου Ανδρουλάκη έκανε λόγο για κόμμα-μπάπουσκα.

«Όταν την ακούσαμε να παρουσιάζει ότι το πολιτικό συμβούλιο του ΚΙΝΑΛ που είναι ΠΑΣΟΚ μέσα στο ΚΙΝΑΛ θα είναι το πολιτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, η κεντρική επιτροπή του ΚΙΝΑΛ θα είναι η κεντρική επιτροπή του ΠΑΣΟΚ και όλα τα όργανα του ΚΙΝΑΛ, προερχόμενα του ΠΑΣΟΚ, τελικά θα αποτελούν όργανα του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή μιλάμε για ένα κόμμα-μπάμπουσκα, προσβάλλουν την ιστορία και δεν ανταποκρίνονται στα θέλω της κοινωνικής μας βάσης.
Τόσο εγώ, όσο και όλοι οι σύντροφοι που αντιπαρατίθενται στις αποφάσεις της κας Γεννηματά για ένα γιαλαντζί αντιδημοκρατικό συνέδριο, είμαστε άνθρωποι που δεν αποχωρήσαμε ποτέ από το ΠΑΣΟΚ.

»Η κα Γεννηματά από τον Νοέμβρη του 2017 επέλεξε να συνεχίσει σε μία φοβική λογική περιχαράκωσης. Γι’ αυτό μετά έφυγε το Ποτάμι, η ΔΗΜ.ΑΡ., έφυγαν στελέχη που τη στήριζαν. Η κα Γεννηματά δεν μπόρεσε να συγκινήσει και οδηγηθήκαμε σε αυτό το αποτέλεσμα».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα