Qatargate: Στην Τουρκία επεκτείνεται η έρευνα των Βέλγων

Ο Παντσέρι «δίνει» ονόματα

Οι καταθέσεις του Αντόνιο Παντσέρι αποκαλύπτουν βήμα προς βήμα την δράση του κυκλώματος που εμπλέκεται στο Qatargate. Μέσα στις απομαγνητοφωνημένες καταθέσεις του, ο φερόμενος ως εγκέφαλος του σκανδάλου, ισχυρίζεται ότι μεγάλο μέρος του ποσού από το Κατάρ έφθασε στα χέρια τους, μέσω ενός «Τούρκου επιχειρηματία και του δικηγόρου του στο Λονδίνο»

Σύμφωνα με την Corriere Della Serra, ύστερα από την κατάθεση αυτή, η έρευνα των βελγικών αρχών επεκτείνεται στην Τουρκία, ενώ οι Financial Times ήρθαν σε επικοινωνία με τον Τούρκο δικηγόρο που είναι πολύ κοντά στον Ερντογάν. Ο λόγος για έναν Τούρκο νομικό σύμβουλο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ονόματι Hakan Camuz, o οποίος διόρισε μία εταιρεία για την παροχή υπηρεσιών lobbying.

Διόρισε τον Τζιόρτζι για υπηρεσίες lobbying

Ο Hakan Camuz, δικηγόρος με έδρα το Λονδίνο, ανέφερε ότι είχε συνάψει «συμβόλαια παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών» με μια εταιρεία που συνδέεται με τον Francesco Giorgi, τον βοηθό του Pier Antonio Panzeri, πρώην ευρωβουλευτή που βρίσκεται στο επίκεντρο του σκανδάλου διαφθοράς. Ο Camuz είπε στους Financial Times ότι μίλησε μόνο με τον Giorgi και πίστευε ότι η εταιρεία αυτή ήταν νόμιμη.

Ακόμη, ο δικηγόρος , ο οποίος δεν βρίσκεται υπό έρευνα και δεν κατηγορείται για κανένα αδίκημα, είπε ότι οι συμφωνημένες «υπηρεσίες» περιλαμβάνουν τη διευκόλυνση συναντήσεων με άλλους ευρωβουλευτές, δημόσιες εκδηλώσεις στις Βρυξέλλες, κοινοβουλευτικές ερωτήσεις και εξασφάλιση χρηματοδότησης από την ΕΕ για τους φιλανθρωπικούς σκοπούς του.

Ο Τζορτζί σε κατάθεση του έχει παραδεχτεί ότι βοήθησε τον Παντσέρι να χρησιμοποιήσει έναν ιστό εταιρειών για να συγκαλύψει πληρωμές από ξένες κυβερνήσεις, όπως το Κατάρ και το Μαρόκο, σύμφωνα με στοιχεία από την έρευνα των FT.

Γιατί ο Καμούζ πλήρωσε τον Τζιόρτζι

Ο Camuz, γνωστός δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έδρα το Λονδίνο, είπε ότι ήταν «σοκαρισμένος» από την υπόθεση και αρνήθηκε οποιαδήποτε γνώση για αδικοπραγία από τον Giorgi και τον Panzeri.

«Οι πληρωμές από οντότητες που σχετίζονται με τον ίδιο δόθηκαν ως αντάλλαγμα των ψηφισμάτων για την καταδίκη των εγκλημάτων πολέμου στη Συρία και την προστασία των προσφύγων», είπε ο Τούρκος δικηγόρος.

Ο Τζιόρτζι είχε υποσχεθεί να βοηθήσει στην εισαγωγή ψηφισμάτων που καταδικάζουν τα εγκλήματα πολέμου στην Υεμένη. «Δυστυχώς, τα αποτελέσματα ήταν πολύ φτωχά σε σύγκριση με αυτά για τα οποία μιλήσαμε», πρόσθεσε.

Ποια ήταν η εταιρεία που πρόσφερε υπηρεσίες lobbying

Οι Ιταλοί εισαγγελείς διεύρυναν την περασμένη εβδομάδα την έρευνα υπό το Βέλγιο ξεκινώντας ξεχωριστή έρευνα για ξέπλυμα χρήματος. Οι εισαγγελείς εξετάζουν πληρωμές ύψους σχεδόν 300.000 ευρώ σε λογαριασμούς ιταλικών τραπεζών που τηρούνται στην Intesa Sanpaolo από μια εταιρεία συμβούλων που ιδρύθηκε από τον λογιστή του Panzeri, σύμφωνα με έγγραφα που είδε οι FT.

Σύμφωνα με ένα αντίγραφο της δήλωσης του Giorgi που έχουν στα χέρια τους οι ερευνητές, η εταιρεία Equality Consultancy Srl με έδρα το Μιλάνο ιδρύθηκε από τη λογίστρια του Panzeri Monica Rossana Bellini το 2018, όταν ο Panzeri ήταν ακόμη μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προκειμένου να πληρώνονται για τις υπηρεσίες που παρείχαν. Η εταιρεία τέθηκε σε εκκαθάριση στα τέλη του 2020 και τελικά έκλεισε τον Ιούνιο του 2021.

Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι η Bellini αναμένει την απόφαση αυτή την εβδομάδα για τη μεταφορά της στο Βέλγιο αφού συνελήφθη τον Ιανουάριο και αφέθηκε ελεύθερη στις 10 Φεβρουαρίου, δεν απάντησε σε πολλά αιτήματα για σχολιασμό.

Τα τιμολόγια

Τιμολόγια που ήρθαν στο φως από τους FT δείχνουν ότι δύο οντότητες που έχουν σχέση με τον Καμούζ πλήρωσαν την συμβουλευτική εταιρεία συνολικά 75.000 ευρώ. Το 2019, το The Radiant Trust, ένας φιλανθρωπικός οργανισμός όπου ο Camuz είναι διαχειριστής, χρεώθηκε με 50.000 ευρώ από την Equality Consultancy. Η συμβουλευτική εταιρεία του Camuz με έδρα το Λονδίνο, Phronesis, η οποία μετονομάστηκε σε Stoke White τον Νοέμβριο του 2021, χρεώθηκε με 25.000 ευρώ.

Ακόμη, μια ξεχωριστή εταιρεία με έδρα την Κωνσταντινούπολη εξέδωσε δύο τιμολόγια συνολικού ύψους 200.000 ευρώ για την ιταλική συμβουλευτική εταιρεία. Το πρώτο τιμολόγιο, που εκδόθηκε στα τέλη του 2018, ήρθε όταν ο Panzeri ήταν ακόμη ευρωβουλευτής και πρόεδρος της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κοινοβουλίου της ΕΕ. Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η εταιρεία με έδρα την Κωνσταντινούπολη συνδέεται με τον Camuz.

«Συντετριμμένος» ο Καμούζ

Ο Camuz είπε ότι είναι «συντετριμμένος» από τους ισχυρισμούς του Giorgi και είπε ότι λέει ψέματα. Σκέφτεται δε να κινηθεί νομικά εναντίον του Giorgi: «Αυτός κατάφερε να μας πείσει στο να πιστεύουμε ότι ήταν το τέλειο άτομο με το οποίο μπορούμε να συνεργαστούμε».

«Κάναμε μια συμφωνία νομίζοντας ότι συζητούσαμε με μια νόμιμη οντότητα που θα μας βοηθούσε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο για τις υποθέσεις, τις οποίες αντιμετωπίζουμε», είπε ο Camuz. Αυτός και οι συνεργάτες του δεν είχαν «κανένα πρόβλημα να πληρώσουν για τέτοιες υπηρεσίες», καθώς αποτελούσαν μέρος νομικών εκστρατειών κατά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία και την Υεμένη.

Ο Camuz είπε: «Ο Francesco [Giorgi] με πλησίασε προτείνοντάς μου να μας βοηθήσει να ασκήσουμε πίεση στις Βρυξέλλες με χαμηλό κόστος, κάτι που ήταν πολύ εντυπωσιακό γιατί μιλούσε για βοήθεια σε θέματα εγκλημάτων πολέμου και θέματα παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Τι ανέφερε ο Τζιόρτζι στην κατάθεση του

Την εποχή εκείνη ο Giorgi εργαζόταν ακόμα ως βοηθός του ευρωβουλευτή Panzeri, ο οποίος έχασε τις εκλογές και αποχώρησε από το κοινοβούλιο της ΕΕ τον επόμενο χρόνο και στη συνέχεια δημιούργησε την μη κυβερνητική οργάνωση, Fight Impunity, που βρέθηκε στο επίκεντρο του σκανδάλου διαφθοράς.

«Κάναμε να φαίνεται ότι η εταιρεία [Equality Consultancy Srl] είχε προσφέρει υπηρεσίες στην Hakan’s, αλλά δεν μπορώ να θυμηθώ το όνομα», είπε ο Giorgi, σύμφωνα με αντίγραφο των καταθέσεων του. Ο Camuz αρνήθηκε τον ισχυρισμό. Ο δικηγόρος του Τζιόρτζι δεν απάντησε στα αιτήματα για σχολιασμό.

Στην κατάθεσή του, ο Giorgi είπε ότι ο ρόλος του στο σχέδιο ήταν να διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ του Bellini, της κόρης του δικηγόρου του Panzeri, Silvia, και του Camuz, καθώς οι Ιταλίδες δεν μιλούσαν αγγλικά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα