«Είμαστε στην Ελλάδα ή σε ζούγκλα;- Άλλο συμφωνία, άλλο πρόθεση για συμφωνία»

Ιερός πόλεμος έχει ξεσπάσει μέσα στην Εκκλησία μετά τα όσα συμφωνήθηκαν ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για τις σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους.

Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας προσπάθησε να “μαλακώσει” τους ιερείς και έδωσε έξηγήσεις για το πλαίσιο στο οποίο συμφώνησε μετά το τέλος της κρίσιμης συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. “Άλλο συμφωνία, άλλο πρόθεση για συμφωνία” τόνισε χαρακτηριστικά λέγοντας ακόμη πως “δεν θα κάνουμε τίποτε αν δεν καταλήξουμε σε σημείο που θα θέλουν οι ιερείς”.

«Είμαστε στην Ελλάδα ή είμαστε σε ζούγκλα;»

«Είμαστε στην Ελλάδα ή είμαστε σε ζούγκλα;», αναρωτήθηκε σχολιάζοντας τις αντιδράσεις αναφορικά με την εκκλησιαστική περιουσία και την μισθοδοσία των κληρικών.

«Υπάρχει διαφορά: άλλο συμφωνία και άλλο πρόθεση να συμφωνήσουμε», επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος, συμπληρώνοντας «τι έγινε χθες;

Η Πολιτεία και η Εκκλησία δείξαμε διάθεση να λύσουμε προβλήματα που υπάρχουν εδώ και έναν αιώνα. Αυτό θέλουμε να κάνουμε, να υπάρξει μια συμφωνία».

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά μετά τις σφοδρές αντιδράσεις των κληρικών «πρέπει να πούμε στους ιερείς μας, διότι αυτοί ανησυχούν, πως ότι είναι να γίνει, θα το κάνουμε μαζί. Δεν θα καταλήξουμε σε ένα σημείο το οποίο δεν θα θέλουν οι ιερείς. Με όλους τους ιερείς θα βρούμε τρόπο και δεν θα κάνουμε ούτε ό,τι θέλει ο Αρχιεπίσκοπος, ούτε ό,τι θέλει η Σύνοδος, αλλά ό,τι θέλει και εγκρίνει η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας και ό,τι θέλει η Πολιτεία, που έδειξε την καλή διάθεσή της”.

Ιερά Σύνοδος: Δεν επιδιώχθηκε ούτε υπογράφηκε συμφωνία

Στο μεταξύ, φρένο σε όσους πανηγυρίζουν αλλά και σε όσους αναθεματίζουν για την συμφωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο επιχειρεί να βάλει με την ανακοίνωσή της η Ιερά Σύνοδος.

Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου για την συμφωνία που ανακοινώθηκε το βράδυ της Τρίτης αναφέρει:

1) Κατά τη συνάντηση δεν επιδιώχθηκε ούτε υπεγράφη κάποια συμφωνία, αλλά εκφράζεται η αμοιβαία «πρόθεση προκειμένου Εκκλησία και Πολιτεία να καταλήξουν σε μία ιστορική συμφωνία που θα πάρει μορφή νομοθετικής ρύθμισης».

2) Περί του θέματος αυτού και των σχετικών προτάσεων, ως αρμόδιο Σώμα, πρόκειται να συγκληθεί η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις.

3) Σε κάθε περίπτωση, σκοπός της τελικής συμφωνίας είναι το κοινό όφελος του Λαού και της Εκκλησίας, με βασική προϋπόθεση την προστασία και πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων των κληρικών μας.

4) Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας που πλέον ομολογείται από τον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι:

(α) «αναγνωρίζεται η προσφορά και ο ιστορικός ρόλος της Εκκλησίας στη γέννηση και διαμόρφωση της ταυτότητας του Ελληνικού Κράτους και του Λαού»,

(β) «στόχος είναι να ενισχυθεί η αυτονομία της Ελλαδικής Εκκλησίας έναντι του Ελληνικού Κράτους»,

(γ) «αναγνωρίζεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο ανέλαβε την μισθοδοσία του Κλήρου, ως αντάλλαγμα για την εκκλησιαστική περιουσία που απέκτησε»,

(δ) «η αποκαθήλωση των ιστορικών συμβόλων, του Σταυρού από την Ελληνική σημαία και από τα εθνικά μας σύμβολα αποτελούν αστεία κωμικοτραγικά πράγματα» και

(ε) «η ύπαρξη της πίστης στην Ελλάδα είναι ένα fact (γεγονός) που δεν μπορεί να παραγραφεί».

5) Με την ευκαιρία αυτή, περιμένουμε από όλον τον πολιτικό κόσμο να συμβάλει καλοπροαίρετα στην προσπάθεια αμοιβαίας κατανόησης και σεβασμού στην παράδοσή μας, ώστε όλοι ενωμένοι να εργαστούμε για το καλό του ελληνικού Λαού.

6) Εκφράζουμε την ελπίδα ότι αυτό το πνεύμα θα επικρατήσει και κατά την επικείμενη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος.

Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

Διαβάστε επίσης