“Αυτό είναι το σχέδιο δράσης για τις επόμενες 100 ημέρες”

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως το νέο ασφαλιστικό και το νέο φορολογικό θα τεθούν προς διαβούλευση στο τέλος Νοεμβρίου

Το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης του για τις επόμενες 100 ημέρες ανέπτυξε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα κατατεθούν στην Βουλή νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και νέο φορολογικό. Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν πρόκειται να μειωθούν οι συντάξεις, ενώ επιβεβαίωσε όσα είπε χθες ο Χρήστος           Σταϊκούρας, ότι φέτος θα υπάρξει αύξηση του επιδόματος θέρμανσης, ενώ οι δικαιούχοι θα λάβουν και προκαταβολή.

Ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία όπως αναμενόταν ασχολήθηκε και με τον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας ότι έχουν θράσος σπιλώνοντας τους πολιτικούς αντιπάλους, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση να αποδεχθεί ότι η ψήφος των αποδήμων δεν θα προσμετράτε στο τελικό αποτέλεσμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε και απολογισμό των πρώτων 100 ημερών της κυβέρνησης του τονίζοντας τις νομοθετικές πρωτοβουλίες όπως αυτές για την κατάργηση του ασύλου και την προώθηση του επιτελικού κράτους, τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ που υλοποιήθηκε και στη μείωση της φορολογίας που έρχεται το 2020, στην απασφάλιση της «ωρολογιακής βόμβας» της ΔΕΗ, την έναρξη του 112 και την αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ
Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στον σεβασμό της Βουλής από την κυβέρνηση και με επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή όσα συνέβησαν το βράδυ της Τρίτης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για την πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο που υπερψηφίστηκε με 173 «ναι».
«Με μία απόφαση υψηλού συμβολισμού, μεταφέραμε τις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου απ’ το χώρο της νομοθετικής εξουσίας, στο Μέγαρο Μαξίμου -την έδρα της εκτελεστικής. Οι υπουργοί και πιστεύω ότι αυτό συνιστά σημαντικότατη τομή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια προσέρχονται σταθερά στον κοινοβουλευτικό έλεγχο όλων των βουλευτών. Αυτή δεν είναι μια πρακτική που θα φθαρεί στο μέλλον. Αποτελεί απαίτηση μου οι υπουργοί να ανταποκρίνονται στα καθήκοντα του κοινοβουλευτικού ελέγχου» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Σημείωσε, δε, ότι «ο ίδιος φρόντισα να δίνω το «παρών» σ’ όλες τις κρίσιμες συνεδριάσεις, μετέχοντας στις συζητήσεις των νομοσχεδίων. Και ήδη ενεργοποίησα την «Ώρα του Πρωθυπουργού», απαντώντας, την περασμένη Παρασκευή, στην πρώτη επίκαιρη ερώτηση του κ. Βαρουφάκη και θα ήμουν πολύ ανοιχτός σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Βουλής η ώρα του πρωθυπουργού να γίνει πιο διαδραστική με συντομότερες απαντήσεις και ενδεχομένως με κλήρωση ερωτήσεων για να αποκτήσει λιγότερο στατικό χαρακτήρα».
«Αυτή ακριβώς η αντίληψη για την αυτονομία της κοινοβουλευτικής δράσης απέναντι σε εκείνη της εκτελεστικής εξουσίας, είναι που αιφνιδίασε ευχάριστα τους πολίτες. Αλλά και προκάλεσε τόση αμηχανία στους αντιπάλους μας. Θα χρειαστούν, για παράδειγμα, αρκετό καιρό για να αντιληφθούν γιατί η κυβέρνηση, σεβόμενη το Σύνταγμα, άφησε στη Βουλή την πρωτοβουλία για την υπόθεση Novartis».
Εξηγώντας, δε, την επιλογή της κυβέρνησης οι υπουργοί να μην είναι στα υπουργικά έδρανα το βράδυ της Τρίτης, ο κ Μητσοτάκης είπε ότι «η εικόνα των κενών κυβερνητικών εδράνων δεν συνιστούσε περιφρόνηση των πολιτικών μας αντιπάλων αλλά έμπρακτη απόδειξη στη διάκριση των εξουσιών. Οι υπουργοί ήταν στη βουλή με την βουλευτική και όχι την υπουργική τους ιδιότητα. Διότι, δυστυχώς, εκείνοι που, ως κυβέρνηση χθες, προανήγγειλαν δήθεν πολιτικά σκάνδαλα, προαποφάσιζαν διώξεις, επιστράτευαν ψευδομάρτυρες, δεν αντιλαμβάνονται ότι κάτι άλλαξε στην Ελλάδα. Και αυτοί που με θράσος έστηναν 10 κάλπες στη Βουλή για να σπιλώσουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους, δεν αντιλαμβάνονται ότι τώρα υπάρχει μία κυβέρνηση που δεν παρεμβαίνει ούτε στα καθήκοντα του Κοινοβουλίου, ούτε της Δικαιοσύνης. Ελπίζω μόνο να το καταλάβουν τουλάχιστον μέσα σε αυτήν την τετραετία».

Μέχρι τέλος Νοεμβρίου θα έχει έτοιμο το νέο ασφαλιστικό ο Γιάννης Βρούτσης, όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση της Κ.Ο.

Η καθημερινότητα

Ο κ. Μητσοτάκης απαρίθμησε τις πρωτοβουλίες, που, όπως είπε, «βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών:
– Στο Μάτι, καθαρίστηκε σε χρόνο-ρεκόρ το οικόπεδο με τον τεράστιο όγκο καύσιμης ύλης που είχε συγκεντρωθεί μετά την περσινή φωτιά. Οι εγκαυματίες της τραγωδίας περιθάλπονται, πλέον, δωρεάν.
– Το «112» άρχισε να λειτουργεί. Και ήδη συγκροτήθηκε φορέας για ένα σύγχρονο και ασφαλές Μάτι, με τη συμμετοχή των κατοίκων του. Και δεν είναι τυχαίο ότι αυτό το καλοκαίρι, με πολλαπλάσιες πυρκαγιές, χάρη στη νέα Πολιτική Προστασία, στην αυταπάρνηση των Πυροσβεστών μας και την ετοιμότητα δήμων και εθελοντών δεν θρηνήσαμε ούτε ένα θύμα. Και οι καμένες εκτάσεις ήταν λιγότερες από πέρυσι. Με τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου, θα ήθελα να συγχαρώ όλους αυτούς τους καθημερινούς ήρωες.
– Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αυξήθηκαν αμέσως τα λεωφορεία που εξυπηρετούν τους πολίτες και δρομολογείται η ανανέωση των στόλων τους.
– Ενώ, σε ένα άλλο μέτωπο, η ταλαιπωρία όσων πάσχουν από βαριές ασθένειες γίνεται μικρότερη με την χορήγηση των αναγκαίων φαρμάκων από τα ίδια τα νοσοκομεία. Χωρίς να στέκονται, πιά, οι ίδιοι στις ουρές των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ για να τα εξασφαλίσουν.

– Παρά τις δυσκολίες, η Αστυνομία είναι, πια, παρούσα στις γειτονιές. Και ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις απελευθέρωσης κτιρίων που είχαν καταληφθεί. Η πλατεία των Εξαρχείων ξαναπαίρνει την όμορφη όψη της. Ο Δήμος Αθηναίων προχωρεί στον εξωραϊσμό της πόλης. Και, σταδιακά, τα άβατα υποχωρούν. Ακόμη και η Ηρώδου του Αττικού άνοιξε μόλις έφυγε κάποιος που έλεγε ότι δεν έχει κλούβες στο γραφείο του…».
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ακόμα στο γεγονός ότι «στον τομέα της Ασφάλισης αποδόθηκαν 66.000 αυξημένες συντάξεις χηρείας που είχαν σχεδόν καταργηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ήταν προσωπική μου δέσμευση και το κάναμε πράξη μαζί με τις υπηρεσίες του υπ. Εργασίας σε δύο μήνες».

Η έκδοση ομολόγων

Ξεχωριστή ήταν η αναφορά του κ. Μητσοτάκη και στη νέα έκδοση του 10ετους ομολόγους λέγοντας ότι «η χώρα δανείστηκε πρόσφατα με επιτόκιο μόλις 1,5% όταν τον Μάρτιο η προηγούμενη κυβέρνηση δανείστηκε με 3,9%. Και μάλιστα, τώρα, το διεθνές ενδιαφέρον ήταν οκταπλάσιο. Και μόλις πληροφορήθηκα ότι για πρώτη φορά η ελληνική δημοκρατία εξέδωσε έντοκα γραμμάτια με αρνητικό επιτόκιο». Δηλαδή για να το πω λαϊκά μας πληρώνουν για να μας δανείζουν, είπε ο κ. Μητσοτάκης ευχαριστώντας τους άψογους επαγγελματίες του ΟΔΔΗΧ που διαχειρίζονται το κρίσιμο θέμα της διαχείρισης του δημοσίου χρέους.

Μεταναστευτικό

Εξειδικεύοντας για το μεταναστευτικό είπε ότι το σχέδιο προχωρά «με την απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου. Με τον αυστηρότερο έλεγχο των συνόρων μας. Και με την οργανωμένη αποσυμφόρηση των ακριτικών νησιών μας. Το θέμα αυτό θα συζητήσω και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ. Προωθούμε το Μεταναστευτικό ως θέμα ευρωπαϊκό γιατί –ακριβώς- είναι θέμα της Ευρώπης και γι’ αυτό θα βρει τη θέση του στην ατζέντα της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα».

Το επίδομα θέρμανσης

Επιτρέψτε μου μια ειδική αναφορά στο θέμα της θέρμανσης. Φέτος ενισχύουμε το κονδύλι κατά 10 εκατομμύρια από πέρυσι και νωρίτερα από κάθε φορά αλλά και με μία ουσιαστική διαφορά. Προσέξτε: Αντί οι δικαιούχοι να πληρώνουν από την τσέπη τους και ύστερα να περιμένουν το επίδομα, γνωρίζουμε ότι πολλοί δεν μπορούσαν να το κάνουν, τώρα τα πράγματα αλλάζουν. Το επίδομα θα προκαταβάλλεται εγκαίρως και στο χέρι τους. Έχουμε το δημοσιονομικό χώρο για να το κάνουμε. Πρόκειται για μία ακόμη τολμηρή απόφαση της κυβέρνησης που λαμβάνεται πέρα από τις δεσμεύσεις της. Και που, βέβαια, σηματοδοτεί ποιος είναι πραγματικά με το μέρος των πολλών».

 

 

Διαβάστε επίσης