“Αύξηση κατώτατου μισθού και στροφή στην αριστεία”, προτείνει στους εργοδότες ο Στ, Μάνος

Επιμένει με νέα ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Στέφανος Μάνος για την ανάγκη να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός. Μάλιστα τονίζει ότι “οι εργοδότες θα πρέπει να επιδιώξουν την αριστεία σε προϊόντα, υπηρεσίες, αριστεία στη συμπεριφορά σας με τους πελάτες, τους εργαζόμενους, τους μετόχους. Ακόμα και το αφερέγγυο κράτος. Κυνηγήστε την παραγωγικότητα και τις εξαγωγές».

Με αυτή την ανάρτηση ο κ. Μάνος δίνει την δική του απάντηση σε ένα ιδιότυπο διάλογο που έχει ανοίξει με την Μιράντα Ξαφά. Η πρώην συνεργάτης του κ. Μάνου είχε επισημάνει στην πρόταση για αύξηση μισθού ότι οι μισθολογικές αυξήσεις δεν λύνονται με «κυβερνητικό φιρμάνι».

Στην απάντηση του ο Στέφανος Μάνος άφησε αιχμές για την κυβέρνηση  υποστηρίζοντας πως «σωστά, αλλά αυτά ισχύουν στις κανονικές χώρας. Η Ελλάδα πόσο κανονική χώρα είναι που είχε για 6 μήνες υπουργό Οικονομικών στον Βαρουφάκη;»

Όμως εν συνεχεία στην ανάρτηση του επιμένει για αύξηση του κατωτάτου μισθού:

«Μου θυμίζει ευγενικά τη φιλελεύθερη ορθοδοξία η φίλη μου Μιράντα Ξαφά σχολιάζοντας την πρότασή μου για αύξηση του κατώτατου μισθού σε 669 ευρώ: «Η αύξηση των μισθών με κυβερνητικό φιρμάνι δεν αποτελεί λύση. Μισθολογικές αυξήσεις χωρίς αντίκρισμα στην παραγωγικότητα είτε θα αυξήσουν την ανεργία είτε θα μετακυλιστούν στις τιμές, μειώνοντας την αγοραστική δύναμη των μισθών».

Σωστά, έτσι είναι σε κανονικές χώρες όπου οι τιμές διαμορφώνονται για μακρύ χρονικό διάστημα ελεύθερα, όπου ο ανταγωνισμός λειτουργεί, όπου οι νόμοι τηρούνται απαρεγκλίτως από όλους. Πόσο κανονική όμως είναι η Ελλάδα; πόσο κανονική είναι μια χώρα που είχε για 6 ολόκληρους μήνες Υπουργό Οικονομικών τον κ. Βαρουφάκη;

Κλαψουρίζουν μερικοί ότι με την αύξηση του κατώτατου που προτείνω θα χάσουν ανταγωνιστικότητα. Αλλού να κοιτάξουν!

Το 2017 το World Economic Forum δημοσίευσε “The Travel & Tourism Competitiveness Index 2017 Ranking”. Στην πρώτη θέση είναι η Ισπανία. Στη δεύτερη η Γαλλία. Η Ελλάδα στην 24η.

Προσέξετε όμως: Στην Ισπανία ισχύει κατώτατος μισθός 858 ευρώ και στη Γαλλία 1.498 ευρώ. Ισπανία και Γαλλία με πολύ περισσότερες αφίξεις από ό,τι η Ελλάδα και σημαντικά υψηλότερο κατώτατο μισθό είναι ανταγωνιστικότερες από την Ελλάδα.

Το μήνυμα μου προς τους επιχειρηματίες είναι: Επιδιώξετε την αριστεία. Σε προϊόντα και υπηρεσίες, αριστεία στη συμπεριφορά σας με τους πελάτες, τους εργαζόμενους, τους μετόχους. Ακόμα και το αφερέγγυο κράτος. Κυνηγήστε την παραγωγικότητα και τις εξαγωγές. Όσες επιτυχημένες επιχειρήσεις γνωρίζω και γνωρίζω αρκετές δεν έχουν πρόβλημα κατώτατου μισθού. Σέβονται και εμπιστεύονται όλους τους υπαλλήλους τους».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα