“Χρησιμοποιεί” μέχρι τέλους τον Πάκη ο Τσίπρας

Στόχος του να "ξυπνήσει" την καραμανλική πτέρυγα της Ν.Δ. και να δημιουργήσει πρόβλημα στον Μητσοτάκη

Εδώ και πολλές ημέρες σύσσωμος ο ΣΥΡΙΖΑ (πρόεδρος, βουλευτές, στελέχη και φιλικά ΜΜΕ) ασκούν έντονη κριτική στον πρωθυπουργό ότι παίζει πολιτικά παιχνίδια με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και υποβαθμίζει τον θεσμό. Και πριν ο αλέκτωρ λαλήσει τρις μέσω της συνέντευξης του στο Βήμα ο Αλέξης Τσίπρας πολιτικολογεί με την εκλογή Πρόεδρου της Δημοκρατίας.

Στη συνέντευξη του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης “απαιτεί” από τον πρωθυπουργό να ψηφίσουν μαζί τον Προκόπη Παυλόπουλο, προκειμένου όπως ισχυρίζεται να στείλουν ένα σαφές μήνυμα ενότητας, χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα ότι “είναι ένας επαρκής στα καθήκοντα του Πρόεδρος”. Ο στόχος του κ. Τσίπρα είναι σαφής. Με την δήλωση του αυτή έκαψε ακόμη και το 1% πιθανοτήτων να προταθεί ο νυν Πρόεδρος για δεύτερη θητεία από το Μαξίμου. Όμως, τον χρησιμοποιεί για να δημιουργήσει προβλήματα στο εσωτερικό της Ν.Δ.

Ακόμη και οι πιο φανατικοί οπαδοί του κ. Παυλόπουλου, οι λεγόμενοι Καραμανλικοί, το έχουν πάρει απόφαση ότι σε λίγες ημέρες ο κ. Παυλόπουλος θα παραδώσει την σκυτάλη και θα αποχωρήσει από την Ηρώδου Αττικού. Έτσι το τελευταίο διάστημα στην κυριολεξία έχουν χάσει την μιλιά τους. Ο κ. Τσίπρας, όμως προσπαθεί με αυτή την δήλωση στο Βήμα να τους ενεργοποιήσει, προκειμένου να δημιουργήσει πρόβλημα στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ταυτόχρονα τα φίλια προς τον ΣΥΡΙΖΑ ΜΜΕ σε καθημερινή σχεδόν βάση προβαίνουν σε βαθυστόχαστες αναλύσεις του στυλ “Το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας διχάζει τη Νέα Δημοκρατία”. Επίσης ανακάλυψαν “Κίνημα κατά της Μαρίας Δαμανάκη στο εσωτερικό της Ν.Δ.”  Και τέλος ισχυρίζονται πως “εξαντλείται η υποδειγματική ψυχραιμία του κ. Παυλόπουλου”. Και υποστηρίζουν τα εξής: “Ωστόσο, μάλλον δεν θα πρέπει να παρεξηγηθεί η στάση του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα και να ερμηνευτεί ως ένδειξη αδυναμίας του. Όσοι, άλλωστε, επίσης γνωρίζουν τις σκέψεις του εκτιμούν πως δύσκολα θα ανεχτεί να συνδεθεί εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με τον εκλογικό νόμο που θα καταθέσει η κυβέρνηση. Ο ίδιος φέρεται να εκτιμά ότι δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο, ωστόσο αν συμβεί είναι φανερό πως δεν θα μπορεί να το νομιμοποιήσει…” Φυσικά ποτέ η κυβέρνηση δεν είπε ότι συνδέει το νέο εκλογικό νόμο με την εκλογή του Προέδρου. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα, αλλά το σημαντικότερο ακόμη και εάν υπάρξει συμφωνία της Ν.Δ. με κάποιο ή κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης για το θέμα αυτό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να κάνει απολύτως τίποτα.

Όπως είπαμε διόλου τυχαία ο Αλέξης Τσίπρας με τη συνέντευξή του, συνδέει την επανεκλογή Παυλόπουλου με τα εθνικά ζητήματα και ιδίως με την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις καλώντας τον κ. Μητσοτάκη να πάρει θέση. Ουσιαστικά θέλει να φέρει τον πρωθυπουργό αντιμέτωπο με ένα τμήμα της Ν.Δ. στο οποίο είναι αποδεκτός ο σημερινός πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Κάρφωσε αρκετές φορές τον κ. Παυλόπουλο με δηλητηριώδεις ατάκες ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Ο Βενιζέλος και οι ΠΑΣΟΚογενείς

Απάντηση στην συνέντευξη Τσίπρα έδωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος ήταν καλεσμένος της Όλγας Τρέμη στην ΕΡΤ. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εγκάλεσε τον αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας: “Ο κ. Τσίπρας συνέδεσε την επιλογή συγκεκριμένου προσώπου (του Προκόπη Παυλόπουλου) με τη διαμόρφωση εθνικής συναίνεσης. Αυτό είναι τεράστιο πρόβλημα… Εγώ θέλω να διαβάσω τη συνέντευξη του κ. Τσίπρα διαφορετικά: ότι η αξιωματική αντιπολίτευση -και όλη η αντιπολίτευση- παρέχει γενναιόδωρα και χωρίς προϋποθέσεις την εθνική συναίνεση που απαιτείται για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας και άμυνας άνευ όρων και προϋποθέσεων και επιδιώκει άλλες ευρύτερες συμφωνίες που ίσως να είναι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αλλά δεν πρέπει να συνδέονται αυτά τα θέματα”.

Αναφερόμενος δε στο επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ περί επάρκειας ο κ. Βενιζέλος έκανε μία δηλητηριώδη αναφορά:  «Είναι πολύ δύσκολο να μην είσαι επαρκής Πρόεδρος. Είναι πάρα πολύ δύσκολο, με βάση τις αρμοδιότητες και τον ρόλο του Προέδρου. Βεβαίως το ζήτημα είναι τι θέλει κανείς από τον ρόλο αυτό». Επίσης ο κ. Βενιζέλος δεν υιοθέτησε τη θεωρία ότι ο κ. Παυλόπουλος έβαλε και πλάτη για να παραμείνει η χώρα στον ευρωπαϊκό δρόμο.

Την ίδια ώρα το ΚΙΝΑΛ εμμένει στην άποψη ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρόσωπο που να προέρχεται από την κεντροδεξιά. Μάλιστα εκ μέρους της Χαριλάου Τρικούπη υπήρξε συντονισμένη επίθεση στην εμμονή, όπως την χαρακτηρίζουν του Τσίπρα με τον Παυλόπουλο. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι εμμένει στον κ. Παυλόπουλο επειδή στην Κουμουνδούρου ταυτίζονται με ένα τμήμα της Ν.Δ. Χαρακτηριστικά ο κ. Χρηστίδης δήλωσε: “Μου κάνει εντύπωση και η αμηχανία της Νέας Δημοκρατίας ως ένα βαθμό για τον κ. Παυλόπουλο, αλλά κυρίως η εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ η οποία φαίνεται να υιοθετεί ότι ο κ. Παυλόπουλος ήταν μάλλον πετυχημένος ως υπουργός της Νέας Δημοκρατίας την περίοδο 2004-2009 με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή. Θέλω να πω ότι ξεχωρίζω το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας για τον τρόπο με τον οποίο έχει υπηρετήσει τον θεσμό τα τελευταία πέντε χρόνια και λέω ότι προφανώς βοήθησε ο κ. Παυλόπουλος το καλοκαίρι του 2015 τη χώρα να γλιτώσει από όσα είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, που μας οδήγησε με ενάμιση πόδι έξω από το τη ζώνη του ευρώ”.

Χρηστίδης και Καρανικόλας εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ εξέφρασαν την απορία για ποιον λόγο είναι “κολλημένοι” στον ΣΥΡΙΖΑ με τον Προκόπη Παυλόπουλο

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος κοινοβουλευτικού έργου του Κινήματος Αλλαγής Σπύρος Καρανικόλας που δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη:  «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βρίσκει ούτε έναν να προτείνει από την κεντροαριστερά, έστω και από την αριστερά που ευαγγελίζεται. Είναι κολλημένος στο όνομα του Προκόπη Παυλόπουλου και λένε ή εκείνον ή κανέναν. Την ώρα που ο Τσίπρας επαγγέλλεται τη διεύρυνση στην κεντροαριστερά, είναι δυνατόν να μην βρίσκει ούτε ένα όνομα;»

Κι εδώ είναι το δεύτερο πρόβλημα για τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς οι πρόσφατες μεταγραφές από το ΠΑΣΟΚ νιώθουν άβολα με την τακτική να στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ ένας Καραμανλικός. Ειδικά μετά και το άρθρο του Ανδρέα Ανδριανόπουλου, ο οποίος χαρακτηρίζει τεράστιο σφάλμα το ότι εγκαταλείφθηκε το 2004 το Ελσίνκι. Κάτι που είχε επισημάνει προ ημερών και ο Κώστας Σημίτης. Όμως αντίθετοι με την επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου είναι και πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που εκτιμούν πως ήρθε η ώρα και για μία γυναίκα, αλλά και για ένα πρόσωπο από την αριστερά.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα