“Δεν πρόκειται να πουλήσουμε τα ασημικά υπό την πίεση των οίκων”

Στον “πόλεμο” που είναι σε εξέλιξη με την Ε.Ε. και τις εξελίξεις στις ιταλικές αγορές αναφέρθηκε εκ νέου ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι.

Επαναλαμβάνει ότι δεν υπάρχει κάνενα σχέδιο για έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ και εκφράζει την ελπίδα οι οίκοι αξιολόγησης να είναι δίκαιοι στην αναθεώρηση της “βαθμολογίας” τους για το αξιόχρεο της χώρας.

«Ελπίζω ότι κανείς δεν θα δείξει προκατάληψη εναντίον της κυβέρνησής μας ή περίεργες προθέσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σαλβίνι, αρχηγός της ακροδεξιάς Λέγκας.

Ο Ματέο Σαλβίνι πρόσθεσε δε ότι οι κινήσεις των οίκων αξιολόγησης δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν από κανέναν για να αναγκάσουν την Ιταλία να «πουλήσει τα ασημικά της», όπως για για παράδειγμα τις κρατικά ελεγχόμενες ενεργειακές Eni και Enel, την ασφαλιστική Generali ή τα ταχυδρομεία Poste Italiane.

Yπενθυμίζουμε ότι o S&P, που αξιολογεί την Ιταλία σήμερα στο BBB με σταθερή προοπτική, θα ανακοινώσει την απόφασή του στις 26 Οκτωβρίου. Η Moody’s, που βαθμολογεί με Baa2 και αρνητική προοπτική, θα δώσει επίσης την ετυμηγορία της στα τέλη Οκτωβρίου.

Οι αγορές έχουν κάνει τη δική τους “αναθεώρηση” πάντως ανεβάζοντας την απόδοση του ιταλικού δεκαετούς σε υψηλά τεσσάρων ετών. ​

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα