“Έφαγαν τα μουστάκια τους” Τσίπρας και Ζέρβας

Μόνο τα μουστάκια τους δεν έφαγαν οι Αλέξης Τσίπρας και Κωνσταντίνος Ζέρβας κατά την συνάντηση που είχαν σε χώρο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Ο πρώην πρωθυπουργός και νυν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έστησε για περισσότερο από μισή ώρα το νέο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, διότι προτίμησε να συναντηθεί πρώτα με τον Γιάννη Μπουτάρη και με εκπροσώπους της «Κίνησης Πολιτών για την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Κι έτσι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναγκάστηκε να περιμένει σε διαφορετικό χώρο με τα νεύρα και από τις δύο πλευρές να είναι τεντωμένα.

Παρά την καθυστέρηση ο κ. Ζέρβας υποδέχθηκε με χαμόγελο τον κ. Τσίπρα, ο οποίος όμως έδειχνε μία δυσθυμία λες και τον ανάγκασαν να συναντηθεί με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέφυγε να κάνει κοινές δηλώσεις με τον δήμαρχο, ενώ συνέβη το αντίθετο νωρίτερα με τον Γιάννη Μπουτάρη.

Η αιτία της διαφωνίας ήταν τα αρχαία στον σταθμό Βενιζέλου και η ολοκλήρωση του μετρό. Εκ μέρους του κ. Ζέρβα ειπώθηκε στον πρώην πρωθυπουργό ότι είναι μονόπλευρα ενημερωμένος και θα ήταν καλύτερο να υπήρχε ο χρόνος να ενημερωθεί και από τον ίδιο.

Το γεγονός ότι δεν έγιναν κοινές δηλώσεις θεωρήθηκε εκ μέρους του κ. Ζέρβα ως φάουλ και γι’ αυτό συνεργάτες του έκαναν λόγο για θεσμικό ατόπημα του πρώην πρωθυπουργού.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Ζέρβας έχει ταχθεί με την άποψη Μητσοτάκη, η οποία είναι ότι πρέπει να απομακρυνθούν τα αρχαία από τον σταθμό Βενιζέλου και να επανατοποθετηθούν αφού τελειώσει το έργο.

Κάτι που επεσήμανε και στις δηλώσεις του ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Θεσσαλονίκης απαντώντας σε όσα είπε ο κ. Τσίπρας στο πλευρό του Γιάννη Μπουτάρη: «Δεν υπάρχει κανένα δίλλημα ή αρχαία ή μετρό. Θα υπάρχουν και αρχαία και μετρό. Το σημαντικό είναι να έχουμε το συντομότερο δυνατό μετρό. Με το μικρότερο κόστος, με την μικρότερη ενόχληση στους κατοίκους, τους επισκέπτες και κυρίως επαγγελματίες της πόλης. Αυτή είναι η δική μου διάθεση. Γνωρίζω πολύ καλά τα θέματα του μετρό όσο ελάχιστοι και ξέρω πολύ καλά τη σωστότερη λύση του θέματος. Η πόλη δεν θα διχαστεί θα βρει την καλύτερη δυνατή λύση, την πιο άμεση και οικονομική λύση. Εγώ ως δήμαρχος Θεσσαλονίκης θα είμαι ο φύλακας αυτός που θα φροντίσει ώστε το μετρό της πόλης να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η Θεσσαλονίκη έχει ταλαιπωρηθεί στο παρελθόν πάρα πολύ από ανθρώπους οι οποίοι έκαναν ακτιβισμό πίσω και γύρω από τα μεγάλα έργα. Πολλά έργα της πόλης, καλή ώρα η νέα παραλία, αν είχαν ακολουθήσει άποψη συγκεκριμένων ανθρώπων, δεν θα είχαν γίνει ποτέ. Επειδή στη Θεσσαλονίκη πρέπει να γίνει μετρό, εγγυώμαι ως δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ότι θα βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση και σε αυτή την τετραετία, εγώ ως δήμαρχος να είμαι από τους πρώτους που θα μπουν στο μετρό, θα κόψουν εισιτήριο και θα κάνουν διαδρομές μέσα στην πόλη».

Μπροστά στις κάμερες

Στην αρχή της συνάντησης οι δύο άνδρες μπροστά στις κάμερες είχαν τον ακόλουθο διάλογο:

ΤΣΙΠΡΑΣ: «Είσαι  δήμαρχος μιας πόλης που έχει μεγάλες δυνατότητες σε όλους τους τομείς. Η πόλη μπορεί να πάει ακόμη καλύτερα ιδίως σε ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα. Πρέπει να υπάρχουν ευρύτερες συναινέσεις».

ΖΕΡΒΑΣ: «Μπήκα στην πολιτική σε ηλικία πιο προχωρημένη. Είναι ιερό να ασχολείσαι με τα κοινά. Η Θεσσαλονίκη έχει δυνατότητες αλλά έχασε πολλά στάδια στη σύγχρονη ιστορία. Τείνει να γίνει η πόλη των χαμένων ευκαιριών. Πιστεύω  στις συνέργειες».

ΤΣΙΠΡΑΣ: «Είσαι ένα πείραμα. Καλείσαι να διοικήσεις με λίγους δημοτικούς συμβούλους. Αυτό απαιτεί συναινέσεις. Είσαι αισιόδοξος;»

ΖΕΡΒΑΣ: «Ήδη πάει καλά. Εξελέγην δήμαρχος με το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει εκλεγεί ποτέ. Εκεί είναι το πείραμα: Αυτή τη συμμαχία να την κάνουμε διοίκηση».

Όπως γίνεται αντιληπτό ακόμη και από αυτόν διάλογο φαίνεται το παγωμένο κλίμα μεταξύ των δύο ανδρών.

«Ο κ. Ζέρβας ενοχλείται επιλεκτικά»

Πάντως η διαρροή της ενόχλησης του Κωνσταντίνου Ζέρβα προκάλεσε αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Κατερίνα Νοτοπούλου σε ανάρτησή της ανέφερε ότι «η αγωνία του νέου Δημάρχου να ικανοποιήσει την δεκαετή εμμονή του περί απόσπασης αρχαίων, προσφέροντας οφέλη και κέρδη στον εργολάβο για να ξηλώσει την ιστορία της πόλης, εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, αλλά και βάζοντας πλάτη για αφήγημα της Ν.Δ. και του Κ. Μητσοτάκη, δεν κρύβεται. Όπως φυσικά δεν κρύβεται πως την ίδια ώρα, γινόταν η συνάντησή τους με τον Αλέξη Τσίπρα».

Άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι ο κ. Ζέρβας ξέχασε ότι στην πρόσφατη συνάντηση του με τον Κ. Μητσοτάκη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης δεν έγιναν κοινές δηλώσεις, παρά μόνο καταγράφηκαν τα πρώτα λεπτά της συνάντησης τους, όπως ακριβώς και με τον κ. Τσίπρα. Μάλιστα, λένε πως ο κ. Ζέρβας ενοχλείται επιλεκτικά και «βλέπει» θεσμικά ατοπήματα, αφήνοντας αιχμές για την κομματική προέλευση του δημάρχου Θεσσαλονίκης.

 

 

 

Διαβάστε επίσης