“Eίμαι Μακεδόνας” είπε ο Ντιμιτρόφ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Σίγουρος για τη νίκη στο δημοψήφισμα (θα γίνει στις 30 Σεπτεμβρίου) για τη νέα ονομασία των Σκοπίων εμφανίστηκε ο Νικολα Ντιμιτρόφ που μίλησε στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου τονίζοντας πως “είμαι Μακεδόνας”.

Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ,στον ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μανώλη Κεφαλογιάννη, όταν  του επεσήμανε ότι «μακεδονική ταυτότητα και μακεδονική γλώσσα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά στην Ελλάδα».

Μάλιστα, ο Nτιμιτρόφ επεσήμανε ότι όταν η συμφωνία των Πρεσπών τεθεί σε ισχύ «η χώρα μου θα λέγεται Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και θα είμαστε Μακεδόνες που θα μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα».

Ο Ντιμιτρόφ ανέφερε, ωστόσο, ότι ο όρος Μακεδόνας έχει διαφορετικές σημασίες και ότι και στην Ελλάδα υπάρχουν Μακεδόνες.
Πρόσθεσε, δε, ότι υπάρχει διάκριση ανάμεσα στη χώρα και την περιοχή της Μακεδονίας και πως η διάκριση αυτή είναι erga omnes.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων δήλωσε ότι εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι πολλές χώρες της ΕΕ αναγνωρίζουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη χώρα του σε τομείς όπως αυτούς του κράτους δικαίου, της δημόσιας διοίκησης και της καταπολέμησης της διαφθοράς και εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης της πΓΔΜ να “επενδύσει” στην ενταξιακή διαδικασία στην ΕΕ.

Μιλώντας για το δημοψήφισμα, ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ τόνισε ότι δεν πρόκειται για ένα ζήτημα πολιτικών κομμάτων, Αριστεράς ή Δεξιάς, αλλά για το μέλλον της ίδιας της χώρας του και για την “οικοδόμηση σχέσεων φιλίας” σε μια περιοχή που το χρειάζεται.
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση της πΓΔΜ ενημερώνει τους πολίτες της χώρας σχετικά με το δημοψήφισμα, για να λάβουν ελεύθερα τις αποφάσεις για το μέλλον της χώρας τους.
Σε ό,τι αφορά το ερώτημα του δημοψηφίσματος, παραδέχτηκε ότι υπήρξαν πολλοί συμβιβασμοί έως ότου καταλήξουν στην τελική του διατύπωση.
Τόνισε, ωστόσο, ότι πρόκειται για μια “ιστορική ευκαιρία για να κλείσει ένα δύσκολο ζήτημα και να ανοίξει μια πόρτα για το μέλλον” και πως τόσο η κυβέρνηση, όσο και η αντιπολίτευση πρέπει να αναλάβουν αυτήν την ιστορική ευθύνη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα