“Είστε βιοτεχνία θεσμικών τεχνασμάτων” “Άρπαγες σε ακαταστασία, θεσμικοί κατσαπλιάδες”

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Ανδρέας Λοβέρδος ήταν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που ανέλαβαν το βάρος της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση στην συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για την τοπική αυτοδιοίκηση με την κωδική ονομασία “Κλεισθένης”.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε την κυβέρνηση ως «βιοτεχνία θεσμικών τεχνασμάτων» με αφορμή τις μεθοδεύσεις του Μεγάρου Μαξίμου για τον χρόνο εκλογών αλλά και τις απόπειρες χειραγώγησης της τοπικής αυτοδιοίκησης από το υπουργείο Εσωτερικών. Από την άλλη ο Ανδρέας Λοβέρδος, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, ήταν πολύ πιο σκληρός χαρακτηρίζοντας τους κυβερνώντες ως “θεσμικούς κατσαπλιάδες”

Ο κ. Βενιζέλος απέφυγε ατακαδόρικες εκφράσεις, ήταν σαφώς πιο θεσμικός, αλλά τα καρφιά του ήταν αλλεπάλληλα.  «Η χώρα όπως φαίνεται από τις τελευταίες κινήσεις της κυβέρνησης εισήλθε σε περίοδο θεσμικής χειραγώγησης. Όσο πιο σύντομη είναι η περίοδος ευτελισμού των θεσμών τόσο καλύτερο για οικονομία κοινωνία δημοκρατία. Βλέποντας τα φθηνά και εναλλασσόμενα παιχνίδια σε σχέση με την αυτοδιοίκηση, τα εκλογικά συστήματα, τον χρόνο εκλογών. Τα παιχνίδια με την θητεία των οργάνων ΟΤΑ. Βλέποντας τον ωμό τρόπο που η κυβέρνηση υπονομεύει θεσμικά των θεσμό της αυτοδιοίκησης καθιστώντας την αδύναμη να ασκήσει της συνταγματικές της υποχρεώσεις και να υπηρετήσει την κοινωνία αντιλαμβανόμαστε την τεράστια σημασία που είχε η παρέμβαση στο Σύνταγμα το 2001 με την θέσπιση της εγγυητικής ρήτρας που προβλέπει δύο Βουλές ή αυξημένη πλειοψηφία 2/3 για αλλαγές στον εκλογικό νόμο».
Ο ίδιος εκτίμησε ότι «τώρα που μπήκαμε στην εποχή του ευτελισμού των θεσμών θα γίνει και το επόμενο βήμα – το μεγάλο παιχνίδι – που αφορά την αναθεώρηση του Συντάγματος και της απονεύρωσης του που θα πάρει και την μορφή προσβολής με δήθεν συμβουλευτικά δημοψηφίσματα. Ευτυχώς που και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ήδη από το 2011 ταχθεί ρητά κατά της δυνατότητας χρήσης του δημοψηφίσματος για θέματα αναθεώρησης συντάγματος».
Σε άλλο σημείο επισήμανε «δεν είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα φθάσει έως τον Μάιο για να δει το σενάριο των τριπλών εκλογών» για να εξηγήσει «βλέπουμε την κωμική εικόνα στο ΝΑΤΟ με τον πρωθυπουργό να πανηγυρίζει για την πρόσκληση της ΠΓΔΜ και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας να δηλώνει από την έδρα του ΝΑΤΟ ότι η γειτονική χώρα δεν θα ενταχθεί ποτέ και πως οι πανηγυρισμοί δεν ισχύουν».
«Η αιμομικτική σχέση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ νομίζετε δεν επηρέασε την τροπολογία για τις ημερομηνίες των εκλογών; Αυτό συνδέεται με τα παιχνίδια του δήθεν διαζυγίου και μιας τεχνητής έντασης που στην ουσία υπονομεύει την δημοκρατική συνοχή και το κύρος των θεσμών» είπε για να προσθέσει : «Έχουμε φθάσει σήμερα 12 Ιουλίου και επί 45 ημέρες δεν έχουμε νέο πρόεδρο ΣτΕ. Τα ανώτατα δικαστήρια έχουν μακρά παράδοση και ειδικά το ΣτΕ και θα δει εάν οι επιλογές είναι εκβιαστικές και τι σημαίνει αίσθημα αξιοπρέπειας και ανεξαρτησίας».

Ο Λοβέρδος

Ως «θεσμικούς κατσαπλιάδες» και «άρπαγες σε ακαταστασία» χαρακτήρισε τα μέλη της κυβέρνησης ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος αναφορικά με τις εκλογικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης.
Παράλληλα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επισήμανε ότι ο ίδιος στην ονομαστική ψηφοφορία για την κατάτμηση της Β’ Αθήνας και της περιφέρειας Αττικής θα ψηφίσει υπέρ αν και όπως επισήμανε το υπουργείο Εσωτερικών όφειλε να δει συνολικά τον χάρτη των εκλογικών περιφερειών.
«Την Τρίτη μέχρι αργά το βράδυ υποστηρίζατε τις εκλογές τον Οκτώβριο. Πρώτος από όλους το υποστήριζε ο κ. Σκουρλέτης. Μετά από λίγες ώρες υποστηρίζατε τις εκλογές τον Μάιο. Ο κ. Σκουρλέτης θα έπρεπε να παραιτηθεί και όχι να αναλάβει την εισήγηση της τροπολογίας. Δεν μπορείτε να εισηγείστε το Α και το Ω ταυτόχρονα» ανέφερε ο κ. Λοβέρδος για να προσθέσει «όποτε και αν γίνουν οι εκλογές οι πολίτες θα σας «μαυρίσουν». Όμως η μεθόδευση επιτρέπει ένα σκληρό χαρακτηρισμό. Αυτά τα κάνουν θεσμικοί κατσαπλιάδες. Άρπαγες σε ακαταστασία».
Τέλος, ο ίδιος εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του αναφορικά με τις δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου Χαν για τα ελληνοαλβανικά σύνορα λέγοντας «Αυτά που μάθαμε να λέει ο Χαν ακόμα και την ώρα που τα διέψευδε είναι για την χώρα προβληματικά. Οι διαψεύσεις του Χαν είναι χειρότερες. Είπε ότι αν ήξερες ότι υπάρχει μικρόφωνο δεν θα τα έλεγε. Έχει γνώση για θέματα που εμείς δεν γνωρίζουμε;»

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα