“Εκρηκτική” η κατάσταση στα νοσοκομεία- Ποια νέα μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση

Σύγχυση επικρατεί σε κυβέρνηση και ειδικούς που βλέπουν τους επιδημιολογικούς δείκτες (νεκρούς και διασωληνωμένους) να αυξάνονται συνεχώς. 

Μερίδα ειδικών ζητά την επιβολή επιπλέον περιοριστικών μέτρων για τους ανεμβολίαστους, ενώ άλλοι υποστηρίζουν  πως μόνο αν οι εμβολιασμένοι κάνουν την τρίτη δόση τότε θα γίνει ακόμη πιο ισχυρό το τείχος ανοσίας τους, ζητώντας έτσι την υποχρεωτικότητα της.

Είναι ξεκάθαρο πως στόχος πλέον είναι να πειστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι ανεμβολίαστοι ώστε να κάνουν την πρώτη δόση αλλά και να τονιστεί η αναγκαιότητα της τρίτης δόσης.

Η εικόνα της κυβέρνησης σχετικά με την τρίτη δόση είναι ιδιαίτερα θετική, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να τονίζει χτες πως αν συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς, τότε δεν θα χρειαστεί να μιλάμε για την υποχρεωτικότητα της.

Τα νέα μέτρα που εξετάζονται 
Αν και δεν είναι στα σχέδια της κυβέρνησης τα πιο σκληρά μέτρα για τους ανεμβολίαστους, οι βασικότεροι περιορισμοί που υπάρχουν στο τραπέζι είναι η θέσπιση κλιμακωτού ωραρίου προσέλευσης στο δημόσιο, το οποίο θα αραίωνε τα δρομολόγια στα μέσα μαζικής μεταφοράς, η αύξηση των τεστ σε όσους ανεμβολίαστους, αλλά και η μείωση της χωρητικότητας και σε άλλους χώρους πλην των σούπερ μάρκετ, όπως η εστίαση και η ψυχαγωγία.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, το μέτρο που είναι πιθανότερο να επιστρέψει αν οι συνθήκες το απαιτήσουν είναι η θέσπιση κλιμακωτού ωραρίου.

Πεθαίνουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ

Ασφυκτική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας, σύμφωνα με τον  διευθυντή ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκο Καπραβέλο.

Ο ίδιος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε πως η εφημερία ξεκινάει με ασθενείς διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει την πόρτα του νοσοκομείου ασθενείς και να τον διώξουμε. Πεθαίνουν και άνθρωποι εκτός ΜΕΘ, γιατί το σύστημα έχει φτάσει στα όρια του και δεν μπορούμε να κλιμακώσουμε τη θεραπεία… Είναι εφιάλτης να έχουμε ασθενή με δύσπνοια, να μην έχει οξυγόνο και να του λέμε ότι δεν έχει κρεβάτι στην εντατική», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την επιστράτευση γιατρών, ο κ. Καπραβέλος υπογράμμισε ότι δε θα βοηθήσει και αυτό που απαιτείται είναι να ξεκινήσουν εφημερίες και τα ιδιωτικά νοσοκομεία. «Το σύστημα υγείας ήταν υποστελεχωμένο χρόνια. Δεκτή κάθε βοήθεια, αλλά αυτή γίνεται χωρίς πρόγραμμα. Αν καλέσω κάποιον να έρθει σε μια μονάδα εξειδικευμένη, όπως είναι ένα πνευμονολογικό τμήμα, λίγο θα προσφέρει. Όταν λέμε επιστράτευση, εννοούμε όλο το σύστημα, ιδιωτικός και δημόσιος τομέας, να γίνει ένα», επισήμανε.

Παράλληλα, τόνισε δε ότι κάτι πρέπει να γίνει με τα σχολεία, τα οποία χαρακτήρισε ως έναν κρίκο στην αλυσίδα της διασποράς λέγοντας ότι «Η ιχνηλάτηση που έχουμε είναι ότι οι οικογένειες μολύνονται από τα παιδιά τους».

Σε ό,τι αφορά στους ανεμβολίαστους, ο διευθυντής της ΜΕΘ του Παπανικολάου σημείωσε ότι πρέπει να περιοριστεί η κινητικότητά τους με lockdown, καλώντας την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα.

Τέλος, τόνισε την ανάγκη επέκτασης υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλους κλάδους, όπως για παράδειγμα η εστίαση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα