“Ελάφρυνση χρέους 100 δισ. ευρώ ζητάει το ΔΝΤ για την Ελλάδα”

Στην Ελλάδα και στο ζήτημα του χρέους εστιάζει σε δημοσίευμά της η Süddeutsche Zeitung. Η γερμανική εφημερίδα τονίζει την… αναποφασιστικότητα του ΔΝΤ για παροχή κεφαλαίων προς την Ελλάδα και ουσιαστική συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης. Όπως αναφέρει ακόμα,  «μέσα σε μια εβδομάδα θα διασαφηνιστεί εάν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει οικονομικά.

Στη διαμάχη σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους οι δανειστές έθεσαν μια νέα προθεσμία.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Süddeutsche Zeitung, οι Ευρωπαίοι θέλουν να αποφασίσουν μέχρι το επόμενο Eurogroup εάν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει οικονομικά στο τρέχον πρόγραμμα.Μια εμπιστευτική συνάντηση των διαπραγματευτών την Δευτέρα στις Βρυξέλλες δεν απέφερε αποτέλεσμα.».

Στη συνέχεια το δημοσίευμα αναφέρει ότι το ΔΝΤ θεωρεί πως η ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να είναι μέχρι και 100 δισεκατομμύρια ευρώ ώστε να μπορεί να εξυπηρετείται μακροπρόθεσμα, ωστόσο «αυτή η απαίτηση δεν γίνεται αποδεκτή στο Βερολίνο.Η Χριστιανική Ένωση βρίσκεται προ ενός προβλήματος.

Πολλοί βουλευτές θεωρούν ότι εξαιτίας της ελάφρυνσης του χρέους, η Εναλλακτική για τη Γερμανία ή οι Φιλελεύθεροι θα μπορούσαν να αποκομίσουν οφέλη.

Για τον λόγο αυτό η παραίτηση από μια οικονομική συμμετοχή θεωρείται ως το μικρότερο κακό.

Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς έχουν συμφωνήσει εσωτερικά σε μια γερμανική γραμμή σύμφωνα με την οποία το Βερολίνο προκρίνει μια «ήσυχη» λύση.

Ανοιχτό παραμένει όμως κατά πόσο οι Ευρωπαίοι είναι πρόθυμοι χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ να μειώσουν το χρέος της Αθήνα που βρίσκεται στο 180% του ΑΕΠ και πως θα αντιδράσουν οι αγορές».

Διαβάστε επίσης