“Εμείς έχουμε το ανάστημα να μιλάμε και για τη Nonartis και για τον Πετσίτη”

«Κάνει λάθος ο κ. Τσίπρας να συνδέει ένα πατριωτικό θέμα με τους κομματικούς του σχεδιασμούς», είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης απαντώντας στην αναφορά του πρωθυπουργού στη χθεσινή συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 πως η συμφωνία των Πρεσπών ήταν η ευκαιρία για αναδόμηση του πολιτικού σκηνικού.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, υπογράμμισε ότι η σύμφωνη γνώμη του Ποταμιού για την επέκταση της επιρροής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην Βαλκανική, δεν είναι λευκή επιταγή στον κ. Τσίπρα. «Δεν υποστέλλουμε τη δική μας προοδευτική σημαία επειδή τώρα ο κ. Τσίπρας θυμήθηκε να είναι προοδευτικός, έπειτα από πέντε χρόνια σύμπραξης με τον κ. Καμμένο», δήλωσε.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι, παρά την προσπάθεια των δύο μεγάλων κομμάτων να κάνουν μία «εσωτερική κουβέντα μόνο με σκανδαλολογία», το Μάιο θα δοθεί η δυνατότητα συζήτησης και για τα ευρωπαϊκά θέματα. «Στις ευρωεκλογές», τόνισε, «ο κόσμος δεν θα ψηφίσει με τη σκέψη στο παρελθόν, αλλά με τη σκέψη στο μέλλον που μπορούμε να έχουμε σε μία ενωμένη Ευρώπη».

Η σκανδαλολογία

Αναφερόμενος στη σκανδαλολογία που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό, παρατήρησε πως «οι πολιτικοί τοποθετούνται απέναντι στα σκάνδαλα σε σχέση με το πόσο μπορούν να ενοχοποιήσουν τους αντιπάλους τους». Επισήμανε, πως οι μεν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ βιάζονται να αθωώσουν, ο δε ΣΥΡΙΖΑ να καταδικάσει «με ελλειμματική τροφή αφού δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία από τη δικαιοσύνη». Με αφορμή την υπόθεση Πετσίτη σημείωσε επίσης πως «υπάρχει πρόβλημα απόδοσης της δικαιοσύνης στους χρόνους που πρέπει». Επίσης ο κ. Θεοδωράκης τόνισε πως “εμείς ως Ποτάμι δικαιούμαστε να μιλάμε  και για τη Novartis και για τον Πετσίτη”.

Επισήμανε επίσης πως πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να ασχολείται η δικαιοσύνη με τα θέματα που αφορούν τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος με βάση το χρήμα και επανέλαβε την πρόταση του Ποταμιού στη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, η άρση ασυλίας των βουλευτών να αποφασίζεται από δικαστικά συμβούλια και όχι από τη βουλή. «Αντί να πετροβολάει ο ένας τα σκάνδαλα του άλλου, να προσπαθούμε να τα διαλευκάνουμε», τόνισε.

Για την Παιδεία

Στο μεταξύ με ανακοίνωση του ο Γιώργος Μαυρωτάς κριτικάρει το νέο νόμο Γαβρόγλου για την παιδεία, κάνοντας λόγο για ακατανόητες και βίαιες ανατροπές.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του αντιπροέδρου του Ποταμιού είναι η ακόλουθη: “Μετά από τα διάφορα πολυνομοσχέδια του Υπουργείου Παιδείας, έρχεται και το τελευταίο υπερ-πολυνομοσχέδιο του κ. Γαβρόγλου να ολοκληρώσει τις βίαιες αλλαγές και τις ακατανόητες ανατροπές στον χώρο της παιδείας και ειδικά της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το πολυαναμενόμενο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας περιλαμβάνει θέματα για το νέο λύκειο και τον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ, για τα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία, τα Ιδιωτικά σχολεία, τα μουσικά σχολεία, για τα αρχεία του κράτους και βέβαια το αγαπημένο θέμα του κ. Υπουργού τις συγχωνεύσεις/πανεπιστημιοποιήσεις και των ΤΕΙ που είχαν απομείνει.

Και βέβαια ξανά έρχεται στο προσκήνιο η πάγια αντίληψη όλων των Υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ ότι για αυτούς η βουλή και οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες είναι απλά διακοσμητικές και ένα «αναγκαίο» κακό. Έτσι, φαίνεται ότι έρχεται με τη γνωστή τακτική «ψεκάστε-σκουπίστε-τελειώσατε» και αυτό το υπερ-πολυνομοσχέδιο των 370 σελίδων, όταν μάλιστα ένα μικρό του μέρος έχει περάσει από την επίσημη δημόσια διαβούλευση.

Μάλιστα ο κ. Υπουργός δηλώνει ότι θα έχει ψηφιστεί πριν το Πάσχα, άρα μέσα σε 2-3 ημέρες θα γίνει η συζήτηση και η ψήφιση για ένα τόσο σημαντικό νομοθέτημα. Μπορεί η Κυβέρνηση να μην τα πήγε καλά με τις fast track επενδύσεις αλλά με τα fast track νομοσχέδια παίρνει άριστα!

Ως προς το περιεχόμενο, το βασικό συμπέρασμα είναι ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ο Υπουργός «κλείνει το μάτι» σε μαθητές, φοιτητές, καθηγητές δημιουργώντας προσδοκίες (είτε αυτό λέγεται εισαγωγή σε ΑΕΙ χωρίς Πανελλαδικές είτε μετατροπής ΤΕΙ σε Πολυτεχνεία) οι οποίες θα αποδειχθούν τελικά κενές περιεχομένου. Ή μάλλον το μόνο περιεχόμενο είναι η προεκλογική παροχολογία και η ψηφοθηρική συνταγή του δόγματος «δολώνω προσδοκίες, αλιεύω ψήφους». Ειδικά στις διατάξεις για τα ΑΕΙ, υπόσχεται τα πάντα στους πάντες. Όμως, όταν ο ακαδημαϊκός λαϊκισμός οδηγεί σε επαγγελματικό πληθωρισμό, τη ζημιά δεν την παθαίνει το Υπουργείο και η Κυβέρνηση αλλά οι νέοι μας, η κοινωνία και τελικά η ίδια η χώρα.

Πάντως εμείς θα περιμένουμε και αυτή τη φορά να μας δικαιολογήσει ο κ. Γαβρόγλου που και ποιες ακαδημαϊκές ή κοινωνικές πλειοψηφίες, βλέπει υπέρ του πολυνομοθετημάτος του. Γιατί είναι προφανές ότι οι διαμαρτυρίες όλων των εμπλεκομένων φορέων είναι πολλές και έντονες οπότε καλό είναι το Υπουργείο Παιδείας και η Κυβέρνηση να μην κωφεύει. Τέλος, μπορεί ο κ. Γαβρόγλου να μην επιθυμεί να ξαναείναι βουλευτής, αλλά αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση άλλοθι για ένα νομοσχέδιο που θέλει προεκλογικά και ψηφοθηρικά να το πιστωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και μετά «γαιά πυρί μιχθήτω»…

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα