“Εθνική γραμμή για να είμαστε έτοιμοι για όλα”

Ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, σε μία συνέντευξη εφ’όλης της ύλης στο Star και στη διαδικτυακή εκπομπή Leaders, ανέλυσε τις σχέσεις μας με τους Τούρκους, υποστήριξε ότι χρειάζεται εθνική συνεννόηση στα εθνικά θέματα, ενώ τόνισε πως πρέπει να απαιτήσουμε περισσότερα από τη συμμαχία μας με τις ΗΠΑ.

Δεν παρέλειψε να σχολιάσει την επιλογή της υποψήφιας Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.

“Δεν προέκυψε κάτι σημαντικό από τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη”, είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως δεν είναι αισιόδοξος από τα αποτελέσματα.

Στις παραβιάσεις ένα κράτος πρέπει να απαντά με αξιοπιστία”, είπε. “Οι δηλώσεις στα εθνικά πρέπει να είναι σαφείς και να φαίνεται πως θα το κάνεις. Αποτροπή σημαίνει να έχεις και τη βούληση”, σχολίασε για τα ελληνοτουρκικά.

“Η ελληνική κοινωνία θέλει ειρήνη και πρόοδο. Ωστόσο ο Έλληνας έχει δείξει πως όταν υπάρξει ανάγκη, παίρνει τις σωστές αποφάσεις. Χρειάζονται φυσικά και οι κατάλληλες ηγεσίες για αυτό.

Δεν είναι απλά πράγματα το να έχεις μια συνεχή απειλή, δεν είναι εύκολη η αντιμετώπιση χωρίς κόστος. Εν προκειμένω σε πρώτη φάση θυσιάζεις τα διπλωματικά σου εργαλεία και σε δεύτερη φάση μπορεί να χρειαστεί κάτι άλλο. Δεν είναι καλό όμως να μιλάμε για πολεμικά σενάρια, υπάρχουν πολλά περιθώρια κινήσεων με άλλους τρόπους”, απάντησε σχετικά με το πόσο έτοιμη είναι η ελληνική κοινωνία για ένα ενδεχόμενο “θερμό επεισόδιο”.

Για το τι θέλουν οι Τούρκοι είπε: “Οι Τούρκοι έχουν δηλώσει και διακηρύξει τι θέλουν. Όσο κερδίζουν με διπλωματία δεν υπάρχει λόγος πολέμου. Αν βρεθούν σε αδιέξοδο πιθανώς να προκύψει κάτι τέτοιο. Αυτό σημαίνει πως για να γίνει μια εμπλοκή δεν είναι μόνο θέμα των Τούρκων, είναι και δικό μας. Η όλη μας προσπάθεια πρέπει να είναι να μη φτάσουμε εκεί.

Η κάθε εμπλοκή δεν θα έχει καλό αποτέλεσμα, αυτή τη στιγμή θα πρέπει να εξασκήσουμε όλα μας τα εργαλεία. Έχουμε συμμαχίες, είμαστε στην ΕΕ, έχουμε καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ, πρέπει να κινητοποιήσουμε τις δυνάμεις αυτές και να έχουμε ξεκάθαρη στρατηγική. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου πρέπει να καταλάβουν πως αυτά τα θέματα θέλουν συναίνεση, είναι για το συμφέρον της πατρίδας, χρειάζεται εθνική γραμμή”.

Για τις συμμαχίες είπε: “Δεν έχουμε ισορροπήσει καλά στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ και τους Ρώσους. Στους Αμερικανούς έλεγα πως με τους Ρώσους έχουμε κοινή θρησκεία, ιστορικούς δεσμούς και δεν έχουμε την πολυτέλεια ως μικρό κράτος να έχουμε εχθρούς.

Τώρα το βάρος είναι μονόπλευρο προς ΗΠΑ και αυτό πρέπει να διορθωθεί. Εμείς λέμε πως μέσα από τις σχέσεις με τις ΗΠΑ που είναι άριστες, τουλάχιστον να εξασφαλιστεί μια ασφάλεια στην περιοχή και εν τέλει κανείς να μη μας θεωρεί δεδομένους”.

“Το ποσοστό συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ μας δίνει και μεγάλη συμμετοχή στα επιτελεία”, σχολίασε για τα χρήματα που δίνει η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ κάθε χρόνο.

“Το παράδοξο είναι πως βάσει του άρθρου 5, το ΝΑΤΟ πρέπει να προστατέψει ένα κράτος-μέλος που απειλείται. Όταν όμως κράτος-μέλος απειληθεί από άλλο κράτος -μέλος του ΝΑΤΟ, τότε δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη, και γι’ αυτό κάνει τον Πόντιο Πιλάτο με τις ίσες αποστάσεις”.

Για τις αμυντικές δυνάμεις είπε πως το Ναυτικό πρέπει να προχωρήσει με αναβάθμιση και νέα πλοία. “Οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι δέκα χρόνια πίσω και πρέπει να αναβαθμιστούν. Η υπηρεσιακή ικανότητα έχει να κάνει με το ότι ο κόσμος το πήρε προσωπικά και έβαλαν πλάτη”.

“Εμείς καταφέραμε να μη ξεφύγει η κατάσταση με ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας”, κατέληξε. “Πολλές φορές σηκώθηκαν τα τηλέφωνα και είπαμε πού το πάτε, τι έχετε στο νου σας;”. Τέλος, χαρακτήρισε τις κρίσεις στο στράτευμα ως “εξαιρετικές”.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα