“Φούλ του ΜΜΕ” τα ψηφοδέλτια: Ποιοι θα είναι υποψήφιοι σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Τα κόμματα τους θέλουν στις λίστες τους, καθώς η αναγνωρισιμότητα που αποκτούν με την πάροδο των ετών οι «φτασμένοι» δημοσιογράφοι, βοηθά στην προσέλκυση ψήφων

Δημοσιογράφοι στην πολιτική είναι μια συνταγή που ακολουθείται πιστά, από όλα τα κόμματα χρόνια τώρα. Ούτε είναι ελληνικό, μόνο, φαινόμενο.  

Τα κόμματα τούς αναζητούν για να ενταχθούν στις λίστες τους, καθώς η αναγνωρισιμότητα που αποκτούν με την πάροδο των ετών οι «φτασμένοι» δημοσιογράφοι,  βοηθά στην προσέλκυση ψήφων. Από την άλλη, η «Κίρκη» της εξουσίας, αποτελεί δέλεαρ για όσους μέχρι πρότινος έγραφαν γι’ αυτή ή ακόμη και την επέκριναν. Πλέον μπορούν να την δουν από μέσα και αντί να ασκούν κριτική, να ασκούν εξουσία και να λαμβάνουν αποφάσεις, είτε ως βουλευτές είτε ως υπουργοί. Βέβαια υπάρχει και η άλλη οπτική: Τα σύγχρονα media, ενίοτε, έχουν περισσότερη επιρροή (για κάποιους και χρήματα) από ό,τι η πολιτική.

Οι παλιοί έλεγαν το γνωστό απόφθεγμα πως «η δημοσιογραφία μπορεί να σε οδηγήσει παντού, αρκεί να την εγκαταλείψεις έγκαιρα», αν και πολλοί, το αμφισβητούν. «Είναι ο μεγαλύτερος μύθος, οι πολιτικοί-δημοσιογράφοι στην πορεία αναζητούν σωσίβιο στη μέση του ωκεανού» έχει πει ο Ν. Χατζηνικολάου ο οποίος είχε δεχθεί διαχρονικά προτάσεις να είναι υποψήφιος πλην όμως δεν υπέκυψε στον πειρασμό. Άλλοι τηλεοπτικοί αστέρες εκτιμούν πως είναι προτιμότερη

Όπως και να έχει, η πραγματικότητα είναι ότι τα κομματικά επιτελεία αναζητούν «λαμπερά πρόσωπα» για να τα τοποθετήσουν σε περίοπτες θέσεις στα ψηφοδέλτιά τους, ευελπιστώντας ότι ο κόσμος θα «σταυρώσει» πιο εύκολα ένα αναγνωρίσιμο πρόσωπο.

Ακόμη και αν η εμπειρία δείχνει πως οι περισσότεροι – όχι όλοι – δημοσιογράφοι δεν θεωρούνται και οι πλέον πετυχημένοι πολιτικοί,  τα κόμματα και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση ποντάρουν σ’ αυτούς. Δικαίως ή αδίκως. «Εξάλλου, αν ζητάς δίκαιη αντιμετώπιση, δεν πρέπει να ασχοληθείς ούτε με την πολιτική, αλλά ούτε με τη δημοσιογραφία» όπως έλεγε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τζον Μέιτζορ.

Ας δούμε λοιπόν ποιοι προερχόμενοι από τον χώρο της δημοσιογραφίας – έστω και αν έχουν εγκαταλείψει τον χώρο από ετών – θα διεκδικήσουν την ψήφο στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Οι υποψήφιοι δημοσιογράφοι της ΝΔ (όσοι εξελέγησαν βουλευτές, φυσικά, θα είναι εκ νέου υποψήφιοι)

Η Φωτεινή Πιπιλή στην Α’ Αθήνας, ο Γιάννης Λοβέρδος στον Δυτικό τομέα Αθηνών, ο Θοδωρής Ρουσόπουλος στον Βόρειο τομέα, η Σοφία Βούλτεψη, ο Μπάμπης Παπαδημητρίου και η Αννα Καραμανλή στο Νότιο τομέα Αθηνών, ο Κώστας Γκιουλέκας στην Α’ Θεσσαλονίκης, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος στη Β’ Πειραιά, ο Γιάννης Αδριανός στην Αργολίδα, ο Σίμος Κεδίκογλου στην Εύβοια, ο Μακάριος Λαζαρίδης στην Καβάλα, ο Γιώργος Αμυράς στα Ιωάννινα, ο Χρήστος Μπουκώρος στη Μαγνησία.

Από την Ευρωβουλή στη Θεσσαλονίκη η Σπυράκη, στη Λέσβο ο Πιπίνης

Στην Α’ Θεσσαλονίκης θα είναι υποψήφια η νυν ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα μετά τη συνάντησή της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη Λέσβο, από όπου έλκει την καταγωγή του, θα είναι πιθανότατα υποψήφιος ο ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα Λατινικής Αμερικής, Ιάσωνας Πιπίνης. Επίσης, εκ νέου υποψήφια θα είναι η Άρια Αγάτσα στη Βοιωτία.

Στο τραπέζι έπεσε αρχικά και το όνομα του «μάχιμου» και έμπειρου δημοσιογράφου του ΣΚΑΪ,  Δημήτρη Οικονόμου για υποψηφιότητα στην Καρδίτσα από όπου έλκει την καταγωγή του, ωστόσο ο ίδιος το έχει απορρίψει κατηγορηματικά, όπως είπε στο iefimerida.

Ο «συνήθης ύποπτος» Γιώργος Αυτιάς (ΣΚΑΪ) δεν θα είναι υποψήφιος βουλευτής στις εθνικές εκλογές. «Δεν υπάρχει πιθανότητα ούτε μία στο εκατομμύριο να είμαι υποψήφιος σε αυτές τις εκλογές. Ούτε στην Α’ Πειραιά, ούτε στη Σάμο» είπε ο ίδιος. Αν ωστόσο του γίνει πρόταση για την Ευρωβουλή, θα το σκεφτεί σοβαρά. Στις προηγούμενες ευρωεκλογές συζητούσε επίσης την πιθανότητα να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής, ωστόσο το παρασκήνιο της εποχής θέλει να μπήκε «βέτο» από συνυποψηφίους του.

Υποψήφιος δεν θα είναι επίσης ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας, ο οποίος είχε βάλει υποψηφιότητα το 2019 στην Α’ Αθηνών.

Μένει να ανακοινωθεί αν ενδιαφέρονται να είναι εκ νέου υποψήφιοι οι δημοσιογράφοι που ήταν υποψήφιοι το 2019 αλλά δεν εξελέγησαν, Πάνος Παναγιωτόπουλος, Γρηγόρης Ψαριανός και Έμυ Λιβανίου (νότιος τομέας Αθηνών), Αντώνης Πανούτσος (δυτική Αθήνα), οι Φώτης Καρύδας (Βόρειος τομέας Αθηνών), Αργυρή Κατωπόδη (Λευκάδα), Ίνα Ταράντου (Κέρκυρα) Χαρίκλεια Ξανθή (Ανατολική Αττική).

Εκτός δημοσιογραφίας, πάντως, θα υπάρχουν ηχηρά ονόματα από τον κοινωνικό/αθλητικό χώρο στα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Κατά πληροφορίες συζητήσεις γίνονται για να είναι στο Επικρατείας η Ιωάννα Παλιοσπύρου που έχει γίνει σύμβολο γενναιότητας μετά την επίθεση με βιτριόλι που δέχθηκε, η (δις) ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου που ξεκίνησε το #metoo στη χώρα μας για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Πιθανή είναι εξάλλου η υποψηφιότητα του ραδιοφωνικού παραγωγού, Ποσειδώνα Γιαννόπουλου στον Βόρειο Τομέα Αθηνών.

Δεν είναι λίγοι και στον ΣΥΡΙΖΑ οι δημοσιογράφοι που από την πένα και τα μικρόφωνα μετακόμισαν τα τελευταία χρόνια στο βήμα της Βουλής.

Στα ψηφοδέλτια του κόμματος που θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες θα είναι όπως έχει γίνει γνωστό αυτοδικαίως όλοι οι νυν βουλευτές.

Ο Νίκος Φίλης πρώην διευθυντής της Αυγής και με θητεία σε αρκετά ΜΜΕ, εκλέχθηκε το ΄15 και το ΄19 διετέλεσε υπουργός Παιδείας στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και θα είναι πάλι υποψήφιος στην Ά Αθήνας. Την ψήφο των πολιτών θα διεκδικήσει ξανά και ο Νάσος Αθανασίου που έχει περάσει από πολλές εφημερίδες αλλά και την τηλεόραση, στην Ανατολική Αττική, καθώς και ο Γιώργος Βαρεμένος που είναι υποψήφιος στην Αιτωλοακαρνανία.

Τέσσερις νυν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προέρχονται από την ΕΡΤ3. Ο Χρήστος Γιαννούλης, που εκλέχθηκε το 2019 θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στην  Α’ Θεσσαλονίκης. Την τρίτη θητεία του στο κοινοβούλιο θα επιδιώξει στην Α’ Θεσσαλονίκης και ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, ενώ  στη Β΄ Θεσσαλονίκης, θα είναι ξανά υποψήφια η Δώρα Αυγέρη και στην περιφέρεια Χαλκιδικής η Κυριακή Μάλαμα.

Την εκλογή του για πρώτη φορά με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Ανατολική Αττική θα επιδιώξει και ο δημοσιογράφος και πρώην αντιπεριφερειάρχης Αττικής Γιώργος Καραμέρος που για 20 χρόνια εργάστηκε στην ιδιωτική τηλεόραση ως ρεπόρτερ αρχισυντάκτης και παρουσιαστής εκπομπών και δελτίων ειδήσεων.

Υπάρχουν όμως και οι πρώην που θέλουν να γίνουν ξανά νυν. Όπως ο Νίκος Ξυδάκης ο οποίος θα διεκδικήσει την επιστροφή του μετά από μια τετραετία απουσίας στο Νότιο Τομέα, η Αννέτα Καββαδία στον Βόρειο Τομέα και ο Γιώργος Κυρίτσης στην Α’ Αθήνας.

Παρότι το ΠΑΣΟΚ έχει αρκετή προϊστορία σε δημοσιογράφους βουλευτές/ευρωβουλευτές, σε αυτές τις εκλογές τα ονόματα που έχουν διαρρεύσει μέχρι στιγμής, είναι σχετικά λίγα. Εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων (μέσα στον Ιανουάριο λογικά) οι εκπρόσωποι ΜΜΕ στις λίστες του ΠΑΣΟΚ είναι οι εξής:

Στο Βόρειο Τομέα της Αθήνας υποψήφιος είναι ο δημοσιογράφος (Παραπολιτικά) Ανδρέας Παπαδόπουλος. Στην Αχαΐα ο Δημήτρης Καρβουνιάρης (γ.γ. της ΕΣΗΕΠΗΝ) και η Δήμητρα Αναργύρου (ΕΡΤ). Στην Άρτα ο Χρήστος Μέγας. Στη Δυτική Αττική ο Δημήτρης Στάμου, στη Μαγνησία οι δημοσιογράφοι τοπικών μέσων Δημήτρης Χορταργιάς και ο Γιάννης Αναστασίου.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα