bpbg
bpbg

“Φταίνε όλοι εκτός από μένα”

Προσπάθεια αποποίησης των βαρύτατων ευθυνών της για την τραγωδία στο Μάτι, που είχε ως συνέπεια να χάσουν την ζωή τους 99 συνάνθρωποι μας κάνει μέσω υπομνήματος η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου. Στο υπόμνημα αυτό η κ. Δούρου ρίχνει όλες τις ευθύνες στην Πυροσβεστική και το εντυπωσιακό είναι πως απευθύνεται σε αυστηρό προσωπικό ύφος. Όπως λένε οι συνεργάτες είναι απάντηση στον πραγματογνώμονα της Πυροσβεστικής Δημήτρη Λιότσιο.

«Αν ισχυρίζεσαι ότι μέσω της ”εντολής εκκένωσης” υπονοείς ότι έκανες εισήγηση για οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση, ο ισχυρισμός σου είναι προσχηματικός για να δημιουργήσεις εντυπώσεις και να μεταθέσεις ευθύνες. Και τούτο διότι στοιχειωδώς έπρεπε να εισηγηθείς αυτό το μέτρο έγκαιρα προκειμένου να είναι υλοποιήσιμο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Οι βαριές κατηγορίες της Ρένας Δούρου απευθύνονται και στα κυβερνητικά στελέχη που μετείχαν στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη μεγάλη πυρκαγιά. Ουσιαστικά, η περιφερειάρχης Αττικής λέει ότι προσπάθησαν να ρίξουν σε εκείνη τις ευθύνες τις δικές τους: «Οι δηλώσεις περί εντολής εκκένωσης είναι αντιφατικές. Οι αντιφάσεις αυτές εκθέτουν τους αρμόδιους που επέλεξαν από την πρώτη στιγμή να δημιουργήσουν επικοινωνιακή σύγχυση, στην προσπάθειά τους να μεταθέσουν βαριές ευθύνες και παραλήψεις σε άλλους φορείς πολιτικής προστασίας».

Στο υπόμνημα από το γραφείο της Ρένας Δούρου, υπάρχει αναλυτική περιγραφή των ελλείψεων του κρατικού μηχανισμού και καταγραφή των λαθών που έγιναν, κυρίως από την πυροσβεστική. Στο συγκεκριμένο έγγραφο της Περιφέρειας Αττικής υπάρχουν και αποσπάσματα από την κυβερνητική συνέντευξη Τύπου στη Λεωφόρο Κατεχάκη  τρεις ημέρες μετά την τραγωδία και υπάρχουν διαψεύδεις, καταγγελίες και επιθετικές αναφορές.

Όπως σημειώνεται στο έγγραφο «είναι προδήλως προσχηματική η δήλωση ότι δόθηκε ”εντολή εκκένωσης”, καθώς στην προαναφερόμενη συνέντευξη αυτοαναιρούνται οι δηλώσεις, μια και αναφέρουν ότι «κάθε σχέδιο εκκένωσης απαιτεί χρόνο. Συμπερασματικά, την ώρα που καίγεται ο τόπος στη συγκεκριμένη περιοχή δεν εισηγείσαι το μέτρο της Οργανωμένης Προληπτικής Απομάκρυνσης αν αυτό υπονοεί η ”εντολή εκκένωσης”, αλλά επιχειρείς ως Πυροσβεστική Υπηρεσία απεγκλωβισμό και διάσωση πολιτών, σύμφωνα με το σχεδιασμό του πυροσβεστικού σώματος»

Οι κατηγορίες της Ρένας Δούρου απευθύνονται κατ εξοχή στην Πυροσβεστική που δεν προέβλεψε παρά τις σαφείς αναλύσεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας την κατεύθυνση της φωτιάς: «Η τελική πορεία που ακολούθησε η φωτιά προς Νέο Βουτζά – Κόκκινο Λιμανάκι – και Μάτι δεν προβλέφθηκε ή εν πάση περιπτώσει δεν είχαμε τέτοια ενημέρωση από κανέναν αρμόδιο όργανο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας».

Στο υπόμνημα που έστειλε η Ρένα Δούρου τα βάζει και με τον αρχηγό της Αστυνομίας: «Ο παραιτηθείς αρχηγός της αστυνομίας στην ίδια συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι ”στις 18:25 έχουμε το πρώτο πέρασμα στην άλλη πλευρά της Λεωφόρου Μαραθώνος”. Αρα για ποια λήψη προληπτικού μέτρου απομάκρυνσης γίνεται λόγος εκείνη τη στιγμή, όταν αυτή μεταφέρθηκε στο δήμαρχο Ραφήνας στις 18:30; Εξάλλου, είναι σαφές ότι η παράλειψη της έγκαιρης προειδοποίησης για την εξέλιξη του φαινομένου της φωτιάς από την έναρξή της αφορά αποκλειστικά και μόνο τους επικεφαλής της Πυροσβεστικής».

«Στο σημείο αυτό μας δημιουργεί απορία το γεγονός γιατί δεν ενημερωθήκαμε επίσημα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία ότι η φωτιά καίει στην Καλλιτεχνούπολη προς Διώνη, νωρίτερα από τις 18:07, όταν μας εστάλη το γραπτό μήνυμα  για συνδρομή με μηχανήματα έργου και υδροφόρες».

 

Διαβάστε επίσης