“Γιατί δεν επιταχύνει η ανάπτυξη στην Ελλάδα”- Ο ρόλος των τραπεζών

Τους λόγους που δεν επιταχύνει η ανάπτυξη στην Ελλάδα εξηγεί σε έκθεσή της BNP Paribas που διαπιστώνει έλλειψη… μομέντουμ στην οικονομία της χώρας μας.

Η Ελλάδα ολοκλήρωσε το καλοκαίρι το τρίτο πρόγραμμα ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας. Η χώρα φαίνεται επιτέλους πως κάνει μια νέα αρχή, μετά από πολλά, μακρά χρόνια που σημαδεύτηκαν από τα σχέδια προσαρμογής και τις αποστολές των επιθεωρητών της τρόικας.

Ωστόσο, η κρίση έχει αφήσει τα σημάδια της σε όρους δημόσιου χρέους, ανεργίας και προβληματικού τραπεζικού συστήματος, και η οικονομική ανάκαμψη έχει μόλις αρχίσει, γράφει αρχικά η γαλλική τράπεζα.

Αν και η ανάκαμψη έχει ξεκινήσει, ωστόσο η οικονομία εξακολουθεί να δυσκολεύεται να επιταχυνθεί. Η ανάπτυξη άγγιξε το 1,5% το 2017, κυρίως λόγω της ανάκαμψης των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών και μιας αύξησης των επενδύσεων, ενώ επιτέλους ισορρόπησε η κατανάλωση των νοικοκυριών.

Στα τέλη του α’ εξαμήνου του 2018, τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία υποστηρίζουν ένα σενάριο ανάκαμψης, με ισχυρή ανάπτυξη των εξαγωγών (+20% σε ετήσια βάση σε αξία τον Ιούλιο, +11% εξαιρουμένης της ενέργειας), δυναμική ανάπτυξη της δημιουργίας θέσεων εργασίας (+2,2% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο) και μια ισχυρή ανάκαμψη στους δείκτες εμπιστοσύνης.

Το ΑΕΠ του β’ τριμήνου αυξήθηκε για έκτο διαδοχικό τρίμηνο, καταγράφοντας το μεγαλύτερο σερί ανάπτυξης από το 2006. Ωστόσο, συνολικά, η ανάπτυξη φαίνεται πως δυσκολεύεται να ανακτήσει τη δυναμική της, με το ΑΕΠ του β’ τριμήνου 2018 να ανέρχεται σε μόλις 1,8% σε ετήσια βάση.

Εντούτοις, σύμφωνα με την BNP, δεδομένου του εύρους της κρίσης και της συνεπαγόμενης ανεπάρκειας δραστηριότητας, θα πίστευε κανείς πως η ανάπτυξη θα ήταν κάπως πιο εύρωστη, τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια της ανάκαμψης.

Εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που δεν έχουν δώσει ακόμα το «πράσινο φως» για επιτάχυνση της ανάκαμψης. Πρώτον, το τραπεζικό σύστημα είναι αδύναμο.

Αν και βρίσκεται στον δρόμο της βελτίωσης, ωστόσο οπωσδήποτε δεν έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει την προμήθεια τραπεζικού δανεισμού.

Δεύτερον, και σημαντικότερο, αν και το οικονομικό περιβάλλον δεν είναι και τόσο κακό, ωστόσο είναι λιγότερο ισχυρό απ’ ό,τι το 2017.

Αυτό υποδηλώνει μια αντικυκλική επιτάχυνση της ελληνικής οικονομίας, την ώρα που ο ευρωπαϊκός κύκλος δυστυχώς εισέρχεται σε φάση επιβράδυνσης.

Γενικά, σημειώνει η BNP, οι προοπτικές εξόδου από τα προγράμματα οικονομικής βοήθειας έχουν αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των οικονομικών παραγόντων, και αναμένεται ελαφρά επιτάχυνση της ανάπτυξης, σχεδόν στο 2,5% το 2019 από 2% το 2018.

Για να επιτευχθεί αυτό, η εγχώρια ζήτηση θα πρέπει να ενισχυθεί παρά το επίμονα δύσκολο περιβάλλον για τα νοικοκυριά: η ανεργία μειώνεται, όμως εξακολουθεί να επηρεάζει το 20% του ενεργού πληθυσμού.

Τέλος, αν και οι επιπτώσεις των προσπαθειών αναπλήρωσης οπωσδήποτε θα ενισχύσουν την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, αυτό που δεν είναι τόσο σίγουρο είναι ο δυνητικός ρυθμός ανάπτυξης της χώρας, που είναι ουσιαστικής σημασίας για την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους.

Για την ώρα, οι ομάδες της Κομισιόν και του ΔΝΤ παραμένουν επιφυλακτικές και προβλέπουν πως η ανάπτυξη δεν θα ξεπεράσει το 1% με 1,2%.

Η κυβέρνηση Τσίπρα, θυμίζει η τράπεζα, δημοσιοποίησε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα με στόχευση στη μείωση της ανεργίας και της εργασιακής ανασφάλειας (με αύξηση κατώτατου μισθού και μάχη κατά της μαύρης εργασίας), την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος ώστε να μπορεί να διατηρήσει ρυθμό παράλληλα με την ανάκαμψη και μεταρρυθμίσεις στον ενεργειακό τομέα.

Για την υφιστάμενη και τις μελλοντικές κυβερνήσεις, η μεγάλη πρόκληση θα είναι να αντιμετωπίσει τις κοινωνικές ανάγκες που δημιουργήθηκαν από την κρίση και να αναζωογονήσει την εγχώρια ζήτηση χωρίς να θέσει σε διακινδύνευση τα πρόσφατα κέρδη στην ανταγωνιστικότητα, ενώ λειτουργεί υπό την εποπτεία των δανειστών.

Η χώρα συμφώνησε στην ενισχυμένη εποπτεία και αυτό σημαίνει ότι υπόκειται σε πιο συχνές αξιολογήσεις από άλλες χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις και την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων.

Αυτό που φοβούνται περισσότερο οι δανειστές, σύμφωνα με τη γαλλική τράπεζα, είναι να γίνει τα επόμενα χρόνια προσπάθεια να ξηλωθούν τμήματα των προηγούμενων προσαρμογών.

Η BNP Paribas σημειώνει ότι η Αθήνα όπως και οι άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες βρίσκονται σε συζητήσεις με τις Βρυξέλλες για τον προϋπολογισμό του 2019. Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, επίπεδο που έχει επιτευχθεί στο παρελθόν.

Τους επόμενους μήνες, η συζήτηση θα επικεντρωθεί στις συντάξεις, τις οποίες η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να περικόψει. Επ’ αυτού η BNP αρκείται να σημειώσει ότι… ο χρόνος θα δείξει.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι τους τελευταίους μήνες, με αργές και με προσεκτικές κινήσεις, οι οίκοι αξιολόγησης άρχισαν να αναβαθμίζουν την ελληνική οικονομία.

Σε αυτό στηρίζεται η χώρα για να οργανώσει την επιστροφή της στις αγορές. Μετά από δύο επιτυχημένες εκδόσεις το β’ τρίμηνο του 2017 και στις αρχές του 2018, η τρίτη κίνηση αναβλήθηκε.

Οι δανειακές ανάγκες της κυβέρνησης, ωστόσο, όχι μόνο είναι καλυμμένες για τους επόμενους αρκετούς μήνες αλλά, πάνω απ’ όλα, η κρίση στην Ιταλία έχει δημιουργήσει δυσμενείς εντάσεις στις αγορές κρατικού χρέους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα