“Hμασταν ευτυχισμένοι στην Ανατολική Γερμανία αλλά κάναμε συμβιβασμούς”

Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται από την επέτειο της Πτώσης του Τείχους του Βερολίνου τον Νοέμβριο του 1989 και η Άνγκελα Μέρκελ περιγράφει την ζωή στην Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας και τον τρόπο που επηρέασε το ηγετικό της στιλ.

Όλα αυτά τα είπε σε  συνέντευξη που παραχώρησε στη Süddeutsche Zeitung.

«Επί 35 χρόνια βίωνα την επίσημη άποψη ως διαφορετική από τη δική μου. Ήμουν μόνη με την άποψή μου ή την μοιραζόμουν με πολύ λίγους ανθρώπους. Για αυτό και δεν με ενοχλεί όταν οι άλλοι βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά», εξηγεί η κυρία Μέρκελ και περιγράφει τα χρόνια της στην Ανατολική Γερμανία ως «σχεδόν άνετα».

Η καγκελάριος, η οποία έζησε στο Ανατολικό Βερολίνο μέχρι την ηλικία των 35 ετών, επιχειρεί για μια ακόμη φορά να εξηγήσει ότι το γεγονός ότι ζούσε σε ένα απολυταρχικό καθεστώς δεν καθόριζε απολύτως την ποιότητα της καθημερινότητάς της.

«Η ζωή στην ΛΔΓ ήταν κάποιες φορές με κάποιο τρόπο σχεδόν άνετη, επειδή υπήρχαν πράγματα που πολύ απλά δεν μπορούσαμε να επηρεάσουμε.

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δυσκολεύονται να καταλάβουν ότι υπήρχε μια διαφορά μεταξύ του κράτους της ΛΔΓ και της ζωής των πολιτών της ΛΔΓ», προσθέτει η κυρία Μέρκελ και συνεχίζει: «Με ρωτούν αν μπορούσε κανείς να είναι ευτυχισμένος στην ΛΔΓ και αν μπορούσε να γελάσει. Ναι, αλλά κάναμε συμβιβασμούς».

Σε ό,τι αφορά την δυσκολία προσαρμογής πολλών Ανατολικογερμανών στην ελευθερία της Ομοσπονδιακής Γερμανίας, η Καγκελάριος επισημαίνει ότι «η ελευθερία, το να πρέπει κανείς να αποφασίσει για τα πάντα, είναι κάτι που πρέπει να το μάθει».

«Ο ψυχρός πόλεμος έχει επιστρέψει;»

Η πτώση του Τείχους και του Σιδηρού Παραπετάσματος που διαιρούσαν τη μεταπολεμική Ευρώπη, είχε δημιουργήσει την εποχή εκείνη ελπίδες για μια εποχή ύφεσης και ενότητας, αφοπλισμού, επέκτασης του μοντέλου των φιλελεύθερων δημοκρατιών παντού. Όμως ο άνεμος φαίνεται πως σήμερα έχει γυρίσει.

Τα σύνορα επέστρεψαν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορεί χώρες, που πριν από 30 χρόνια απελευθερώθηκαν από τη σοβιετική προστασία, όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, ότι αμφισβητούν τώρα το κράτος δικαίου, παντού ο εθνικιστικός πειρασμός είναι αντιληπτός στις απόψεις.

Και σε γεωπολιτικό επίπεδο, «ο ψυχρός πόλεμος έχει επιστρέψει», όμως αυτή τη φορά με «μια διαφορά», προειδοποιούσε πέρσι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, επειδή «οι μηχανισμοί και οι ασφαλιστικές δικλείδες που επέτρεπαν άλλοτε τη διαχείριση των κινδύνων κλιμάκωσης δεν φαίνεται να υφίστανται πλέον», δήλωνε.

Έτσι, οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη συνθήκη αφοπλισμού INF, που είχε υπογραφεί στη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, ανοίγοντας τον δρόμο για μια νέα κούρσα εξοπλισμών, που στρέφεται εναντίον της Ρωσίας, η οποία βάζει τα πιόνια της παντού, όπου η Ουάσινγκτον αποσύρεται, όπως στη Μέση Ανατολή, αλλά κυρίως της Κίνας.

Τριάντα χρόνια μετά, ο τελευταίος σοβιετικός πρόεδρος, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο οποίος εξακολουθεί να είναι δημοφιλής στη Γερμανία, επειδή προετοίμασε το έδαφος για την πτώση του τείχους, δεν είναι καθόλου αισιόδοξος.

«Η παγκόσμια πολιτική ακολουθεί μια εξαιρετικά επικίνδυνη πορεία», προειδοποιεί στο τελευταίο βιβλίο του που έχει τη μορφή πολιτικής διαθήκης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα