“Η ευκαιρία της ποσοτικής χαλάρωσης χάθηκε εξαιτίας του Τσίπρα”

Στην απόφαση του Μάριο Ντράγκι για τερματισμό του προγράμματος ποσοστικής χαλάρωσης στα τ΄έλη του έτους, κάτι που αφήνει ‘μπουκάλα” την Ελλάδα αναφέρθηκε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ. κάνει λόγο για ευκαιρία που χάθηκε για την Ελλάδα, εξαιτίας του Πρωθυπουργού, παρά το γεγονός ότι η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αποτελούσε δέσμευση της Κυβέρνησης.

Aναλυτικά η δήλωση Σταϊκούρα:

Χθες (σ.σ. την Πέμπτη), η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Πρόγραμμα το οποίο ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2015 και ενίσχυσε με σημαντική ρευστότητα τις ευρωπαϊκές οικονομίες κατά την περίοδο της κρίσης, συμβάλλοντας δι’ αυτού του τρόπου στην ανάπτυξη της ευρωζώνης.

Δυστυχώς, ενώ η Ελλάδα είχε ανάγκη αυτού του προγράμματος περισσότερο από κάθε άλλη χώρα της ευρωζώνης, με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης είναι η μόνη που δεν κατόρθωσε να το αξιοποιήσει.

Παρά το γεγονός ότι η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση αποτελούσε δέσμευση και προτεραιότητα της Κυβέρνησης τα προηγούμενα χρόνια, όπως άλλωστε και πολλές άλλες, απέτυχε να την κάνει πράξη. Όπως απέτυχε να δημιουργήσει τις συνθήκες για την ασφαλή, συστηματική και με χαμηλό κόστος δανεισμού χρηματοδότηση της χώρας από τις αγορές.

Διαβάστε επίσης