“Η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει άλλη μια κρίση στην Ελλάδα”

“Η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει άλλη μια κρίση στην Ελλάδα” τονίζει το Bloomberg. Το δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων σημειώνει ακόμη  ότι η Ευρώπη ήδη παλεύει να περιορίσει το έλλειμμα προϋπολογισμού της Ιταλίας και να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του Brexit.

Ήταν μόλις τον περασμένο Αύγουστο που τερματίστηκε το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας και η προβληματική χώρα μπορεί να αντιμετωπίζει άλλη μια οικονομική κρίση με τις τράπεζες της να είναι κολλημένες σε ένα σπιράλ καθόδου, αναφέρει το δημοσίευμα.

«Η επίλυση των ζητημάτων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αποτελεί το κλειδί για την αναζωογόνηση της οικονομίας και για να το κάνει αυτό, η κυβέρνηση εξετάζει διάφορα σχέδια. Αλλά η έλλειψη σαφήνειας λειτουργεί εναντίον των τραπεζών με τις μετοχές τους να πωλούνται μαζικά».

Σύμφωνα με το Bloomberg, το τελευταίο σχέδιο περιλαμβάνει μια άμεση ενίσχυση στις τράπεζες που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τις κρατικές εγγυήσεις.

Ένα άλλο σχέδιο προβλέπει την μεταφορά των κόκκινων δανείων σε οχήματα ειδικού σκοπού με εγγυήσεις της κυβέρνησης, ενώ μια τρίτη επιλογή είναι η δημιουργία μιας «bad bank» που θα απαλλάξει τους δανειστές από τα πιο επισφαλή δάνεια τους.

Δεν είναι σαφές εάν όλα τα σχέδια θα πάρουν το πράσινο φως ή ποια είναι η πιο αποτελεσματική λύση που θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να εκπληρώσουν τη δέσμευσή τους να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2021 για να αποφύγουν μία ακόμη κεφαλαιακή ενίσχυση. Στα τέλη Ιουνίου, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν σε 89 δισ. ευρώ.

«Οποιοδήποτε σχέδιο θα απαιτήσει την αναζωογόνηση της όρεξης των επενδυτών για ελληνικό χρέος, το οποίο, προς το παρόν, δεν είναι εύκολο έργο», αναφέρει ακόμη το δημοσίευμα.

Διαβάστε επίσης