“Η μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους ενδυναμώνει την αυτονομία και τη διαφάνεια”

Ιστορική μεταρρύθμιση χαρακτήρισε τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στην αυτοδιοίκηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης  κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε ο πρόεδρος της Ν.Δ. με το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ.

Ένα αποκεντρωμένο κράτος λειτουργεί καλύτερα, δήλωσε αρχικα ο πρόεδρος της Ν.Δ.ενώ αναφέρθηκε στην εξαγγελία που έκανε στην 83η ΔΕΘ για τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το 2021, μετά από μία μεταβατική περίοδο.

«Κάνει πράξη χρόνιο αίτημα της αυτοδιοίκησης να μπορεί να διαχειρίζεται η ίδια τα του οίκου της» τόνισε κατά τη διάρκεια συνάντησης με το δ.σ. της ΚΕΔΕ και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η πρωτοβουλία ενδυναμώνει την αυτονομία, την ανταποδοτικότητα, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία».

«Έχω ακούσει αρκετή κριτική ότι η πρόταση μας έχει ζητήματα συνταγματικότητας» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και αφού διάβασε το άρθρο 102 παρ. 5 του Συντάγματος υπογράμμισε: «Η μεταρρύθμιση κάνει για πρώτη φορά πράξη την επιταγή αυτού του άρθρου του Συντάγματος που είχε μείνει ουσιαστικά χωρίς περιεχόμενο. Είναι εμβληματική μεταρρύθμιση στα πλαίσια της αποκέντρωσης και προφανώς για να πετύχει χρειαζόμαστε την Τοπική Αυτοδιοίκηση αρωγό, τόσο στη μεταβατική περίοδο, όσο και στη συνέχεια».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εξήγησε ότι καμία μεταρρύθμιση δεν μπορεί να γίνει ερήμην των δήμων αλλά σε συνεργασία μαζί τους, σε αντίθεση -όπως είπε- με την κυβέρνηση που «συστηματικά εργαλειοποιεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση προσδοκώντας άλλα οφέλη».

Διαβάστε επίσης