“Η σλαβομακεδονική γλώσσα δεν τέθηκε ποτέ στη διαπραγμάτευση από την Ελλάδα”

Θέση για τη συμφωνία Ελλάδας και Σκοπίων στο Σκοπιανό πήρε και ο Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στη Βουλή λέγοντας πως “ποτέ δεν υπήρξε η γλώσσα στο πακέτο διαπραγμάτευσης”.

“Στο γλωσσικό ζήτημα που τίθεται με τόση έμφαση από τη ΝΔ και έκανε ένα ατόπημα ο κ. Χατζηδάκης, υπήρχε ένα θέμα. Αυτή η γλώσσα που μιλούν οι Σλαβομακεδόνες, είναι Βουλγάρικα ή είναι Σλαβομακεδονικό ιδίωμα; 150 χρόνια η πάγια θέση της Ελλάδας είναι ότι δεν είναι βουλγαρικά, είναι σλαβομακεδονική γλώσσα. Γιατί οτιδήποτε άλλο θεωρείτο προέκταση” δήλωσε αρχικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

“Λόγω της πάγιας αυτής θέσης μας, η σλαβομακεδονική γλώσσα δεν τέθηκε ποτέ στη διαπραγμάτευση από την Ελλάδα, γιατί για 150 χρόνια υποστηρίζαμε ότι είναι ιδιαίτερη γλώσσα” συμπλήρωσε.

“Για να φτιάξεις ένα κράτος, πρέπει να φτιάξεις ένα ιστορικό αφήγημα. Όλοι οι γείτονες μας έκαναν αφηγήματα, οι συγκεκριμένοι γείτονες το παράκαναν, ενώ ήρθαν τον 8ο αιώνα, έφτιαξαν ένα ιστορικό αφήγημα που μας πάει στον Βουκεφάλα και στον Μέγα Αλέξανδρο. Δικαίως λοιπόν η Ελλάδα λέει παιδιά να δεχθούμε, όλα τα ιστορικά αφηγήματα έχουν προβλήματα αλλά εσείς το παρακάνατε” τόνισε.

“Η Ελλάδα σωστά έβαλε τρία θέματα πρώτον Ιστορία, το αφήγημα πρέπει να έχει όρια δεν μπορεί να θίγει την ελληνική ιστορία, δεύτερον δεν μπορεί να αναγνωρίζεται ύπαρξη μειονοτήτων εκτός συνόρων σας και τρίτον σύνθετη ονομασία, δεν μπορούμε να αφαιρέσουμε εντελώς το Μακεδονία, να είναι σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Αυτές ήταν οι πάγιες ελληνικές θέσεις.

Η ΝΔ κάνει λάθος να λέει ότι στις θέσεις της διαπραγμάτευσης υπήρχε η γλώσσα. Ποτέ δεν υπήρξε η γλώσσα στο πακέτο διαπραγμάτευσης, ακριβώς επειδή υπήρχε μια σιωπηλή αποδοχή και πάγια θέση 150 χρόνων ότι η σλαβομακεδονική γλώσσα είναι υπαρκτή και εκπλήσσομαι που ο κ. Μπαμπινιώτης μας λέει το αυτονόητο, ότι είναι βουργαροσέρβικα. Σλαβική γλώσσα είναι προφανώς” τόνισε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα