“Καταιγιδοφόρος” ο Ελπιδοφόρος για Λευκωσία και Αθήνα

Καπνούς βγάζει η Ελλάδα, η Κύπρος και η ομογένεια με την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στη φιέστα Ερντογάν και Τατάρ στη Νέα Υόρκη - Οι αντιδράσεις και οι βλέψεις του ιεράρχη

Έναν από το… πουθενά πονοκέφαλο προκάλεσε στην ελληνική και την κυπριακή  κυβέρνηση, αλλά και στον ίδιο του τον εαυτό η εμφάνιση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, Ελπιδοφόρου, στα εγκαίνια του “Τουρκικού Σπιτιού” στη Νέα Υόρκη, παρουσία μεταξύ άλλων του “Σουλτάνου¨” Ερντογάν και του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ.

Αν και συγκεχυμένες, οι πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας θέλουν τον ελληνορθόδοξο ιεράρχη:

Να είχε ενημερώσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την παρουσία του στην τουρκική φιέστα.

Να είχε ενημερωθεί από το ελληνικό ΥΠ.ΕΞ. για την… μπανανόφλουδα και να έχει δεχτεί και σχετική εισήγηση να μη δώσει το “παρών” στα εγκαίνια του τουρκικού οικοδομήματος.

Είναι προφανές ότι η ελληνική εισήγηση δεν λήφθηκε από τον κ. Ελπιδοφόρο κι ακόμη προφανέστερη είναι η δυσφορία που έχει δημιουργηθεί στην Αθήνα, στη Λευκωσία, αλλά και στην ομογενειακή κοινότητα των ΗΠΑ για την τροπή που πήραν τα πράγματα.

Χαρακτηριστικό αυτής της δυσαρέσκειας είναι η ματαίωση της συνάντησης ΕλπιδοφόρουΑναστασιάδη που επρόκειτο να λάβει χώρα στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ματαίωση που επήλθε κατόπιν επίκλησης του βεβαρημένου προγράμματος” εκ μέρους του Προέδρου της Κύπρου.

Δυσαρέσκεια υπάρχει και στο Μέγαρο Μαξίμου, μόνο που στην περίπτωση μας η ελληνική διπλωματία διάλεξε τη βελούδινη γραμμή να περιοριστεί η επαφή Ελπιδοφόρου-Μητσοτάκη στην ξενάγηση του Έλληνα πρωθυπουργού την Παρασκευή στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στο Ground Zero, υπό το πρίσμα τού να καταλαγιάσει η κρίση.

Δεν αποτελεί μυστικό -τουλάχιστον σε επίπεδο φημολογίας- ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής έχει υψηλές φιλοδοξίες για το μέλλον του, οι οποίες φτάνουν μέχρι τον πατριαρχικό “θρόνο”. Είναι αυτό αρκετό για να δεχτεί ο ελληνορθόδοξος ιεράρχης να λειτουργήσει ως ντεκόρ μιας φαραωνικής φιέστας όπως τα εγκαίνια του 36 ορόφων “Τουρκικού Σπιτιού” προκειμένου να εξασφαλίσει την “εύνοια” του Ερντογάν, την “έξωθεν καλή μαρτυρία” προς την ¨Άγκυρα η οποία έχει λόγο στα του Πατριαρχείου;

Η απάντηση μόνο εύκολη δεν είναι και δεν θα περίμενε κανείς από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής να επιβεβαιώσει ένα τέτοιο σενάριο. Αντιθέτως διαψεύδεται εμμέσως από το περιβάλλον του κ. Ελπιδοφόρου που μετά από τη φωτιά που ξέσπασε διευκρινίζεται ότι ο επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αμερικής συνομιλεί και θα συνομιλεί πάντα με αξιωματούχους της Τουρκίας, στο πλαίσιο της στήριξης των θέσεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Οικουμενικής Ορθοδοξίας.

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα