“Λες ναι στον Τσίπρα, λέω όχι στις Πρέσπες”

Αφόρητες είναι οι πιέσεις που δέχεται από τον Σταύρο Θεοδωράκη ο Σπύρος Δανέλλης, προκειμένου να μην δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ακολουθώντας την επίσημη γραμμή της Σεβαστουπόλεως. Μάλιστα ο βουλευτής Ηρακλείου αποτελεί κόκκινο πανί για την βάση του κόμματος και όλοι στο Ποτάμι εκτιμούν πως πλησιάζει ο χρόνος που θα ανακοινώσει η μεταγραφή του στον ΣΥΡΙΖΑ.

Να σημειωθεί ότι στο Ποτάμι έχει επιβληθεί κομματική πειθαρχία, ενώ σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος του κόμματος Γιώργος Μαυρωτάς ξεκαθάρισε πως όποιος ψηφίσει υπέρ της κυβέρνησης θα διαγραφεί ακόμη και εάν χρειαστεί να διαλυθεί κοινοβουλευτικά το κόμμα. Πάντως θεωρείται βέβαιο ότι οι κ.κ. Θεοδωράκης, Μαυρωτάς, Λυκούδης, Αμυράς και Ψαριανός δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι οι τρεις πρώτοι έχουν ταχθεί υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών.

Τώρα πλέον έχει αναλάβει ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος συναντήθηκε με τον βουλευτή, προκειμένου να τον πείσει να μην δώσει ψήφο εμπιστοσύνης. Ο επικεφαλής του Ποταμιού ζήτησε από τον βουλευτή Ηρακλείου να του απαντήσει έως το βράδυ απόψε, ξεκαθαρίζοντας τη θέση του και τις τελικές του αποφάσεις. Ο κ. Θεοδωράκης διεμήνυσε στον κ. Δανέλλη ότι η θέση του Ποταμιού είναι να μη δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ενώ δεν αλλάζει η απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για τη στάση του κόμματος σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών. Δηλαδή, ο κάθε ένας βουλευτής θα αποφασίσει κατά συνείδηση.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως προτάθηκε στον κ. Δανέλλη να παραιτηθεί από βουλευτής, προκειμένου να μην χαλάσει το deal που έχει κάνει με τον ΣΥΡΙΖΑ και στην θέση του να ψηφίσει η πρώτη επιλαχούσα, Ελένη Μπρεδάκη-Μαρινέλλη. Και ως αντάλλαγμα το Ποτάμι θα υπερψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών. Τουναντίον, όπως λένε οι ίδιες πηγές, ο Θεοδωράκης είπε στον Δανέλλη, ότι αφενός μεν θα είναι ο πρώτος βουλευτής που θα διαγράψει το Ποτάμι, ενώ θα αλλάξει και τακτική και το κόμμα δεν θα ψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών. Κάτι σημαίνει ότι σε αυτή την περίπτωση τσάμπα θα έχει εκτεθεί ο βουλευτής. Και αυτή, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά στο Ποτάμι είναι μία κίνηση-απάντηση στον Αλέξη Τσίπρα, για τις υπόγειες ενέργειες προκειμένου να διεμβολίσει το Ποτάμι. Μάλιστα συνεργάτες του κ. Θεοδωράκη εκτιμούν πως εάν τελικά ο Δανέλλης ψηφίσει υπέρ της κυβέρνησης και ο Θεοδωράκης προχωρήσει στη μη ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών θα βγει κερδισμένο το Ποτάμι, καθώς θα λάβει στις εκλογές ψήφους και από εκεί που δεν αναμένει.

Ο Μαυρωτάς

Όπως αναφέραμε και παραπάνω ο κ. Μαυρωτάς από το πρωί έχει ξεκαθαρίσει πως όποιος δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση θα διαγραφεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. «Θα πρέπει να σκεφτεί ο Σπύρος Δανέλλης ότι πιθανόν αυτό κάπως να επηρεάσει και τους υπόλοιπους στη συμφωνία των Πρεσπών».

Όταν ρωτήθηκε εάν θα εξαρτηθεί η στάση του Ποταμιού στη συμφωνία από το τι θα πράξει ο Δανέλλης απάντησε χαρακτηριστικά: «Τα μηνύματα που έχουμε από τη βάση αυτά είναι, τώρα το τι θα αποφασίσουμε εμείς είναι κάτι άλλο».

«Αν ο Δανέλλης αποτελέσει σωσίβιο, θα αναθεωρήσετε τη στάση σας για τη συμφωνία;», ρωτήθηκε ο κ. Μαυρωτάς, που απάντησε: «Αυτό είναι πολύ πιθανό».

Στελέχη του Ποταμιού, ωστόσο, εκτιμούν ότι «ο Σπύρος Δανέλλης δεν έχει διαβεί τον Ρουβίκωνα» και ότι στην ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής, στην εκδήλωση για την κεντροαριστερά, δεν δήλωσε κατηγορηματικά ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα. Εκφράστηκε θερμά για τον πρωθυπουργό και για την Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά ως εκεί.

Στο θέμα Δανέλλη αναφέρθηκε και ο Γρηγόρης Ψαριανός. Ο βουλευτής σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε: “Ο Σπύρος Δανέλλης, βουλευτής της Αντιπολίτευσης με ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ, είναι απολύτως έκθετος και υπόλογος εάν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σ’ αυτήν την άθλια κυβέρνηση περιτριμμάτων”.

 

Διαβάστε επίσης