“Μαγειρεύουν” νέα λύση για την διάσωση της πρώτης κατοικίας

Σε στενή συνεργασία βρίσκεται Μέγαρο Μαξίμου και τραπεζικό σύστημα σε μια προσπάθεια να βρεθεί από κοινού λύση για την προστασία της πρώτης κατοικίας από την κατάσχεση.

Παράγοντες των τραπεζών έχουν κατά καιρούς εκφράσει την επιθυμία τους να εξαιρεθούν oι πρώτες κατοικίες θέτοντας ως όριο το ποσό των 250.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας. Με τα δεδομένα πλέον να έχουν αλλάξει, κατεβάζουν τον πήχη στις 100.000 ευρώ έτσι ώστε να μειώσουν και τα κόκκινα χαρτοφυλάκια που έχουν στην διάθεσή τους.

Το θέμα σύμφωνα και με την Καθημερίνη, συζητήθηκε στη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των τραπεζών με εκπροσώπους των θεσμών, βασικό αντικείμενο της οποίας ήταν η παράταση ισχύος του νόμου Κατσέλη, αλλά και η παράταση του εξωδικαστικού μηχανισμού για ακόμη έναν χρόνο.

Η συνάντηση ήταν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, χωρίς δηλ. να υπάρξουν αποφάσεις, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα της μείωσης των ορίων τέθηκε επιτακτικά από την πλευρά των τραπεζών προκειμένου να συναινέσουν στην παράταση της προστασίας για την α’ κατοικία που παρέχεται στο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη και η οποία βάσει του νόμου λήγει στα τέλη του χρόνου.

Ήδη στον νόμο Κατσέλη εκκρεμούν περί τις 150.000 αιτήσεις για ρύθμιση οφειλών ή προστασία της πρώτης κατοικίας και διάχυτη είναι η άποψη ότι μεγάλος αριθμός αυτών που έχουν προσφύγει στον νόμο είναι στρατηγικού κακοπληρωτές.

Εν τω μεταξύ, στοιχεία για την πρώτη κατοικία ζήτησε από τις τράπεζες και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τον αριθμό εκείνων που πλήγονται.

Τα στοιχεία που ζήτησε αφορούν πρώτη κατοικία δανειοληπτών και εγγυητών έως 250.000 ευρώ καθώς και το ποσοστό που καταλαμβάνουν στο σύνολο των κόκκινων δανείων.

Κύκλοι του υπουργού εξηγούν πως «την ώρα που η οικονομία μας ανακάμπτει και το τραπεζικό σύστημα της χώρας, παρά τους όποιους συγκυριακούς τριγμούς, αποδεικνύεται ανθεκτικό, το ζήτημα της διευθέτησης των κόκκινων δανείων παραμένει σοβαρό και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης». Επισημαίνουν επίσης, ότι «πρέπει να βρεθούν λύσεις που θα μειώνουν τα «κόκκινα» δάνεια, ξεκινώντας από τα μεγάλα, και ειδικότερα από τις κραυγαλέες υποθέσεις στρατηγικών κακοπληρωτών, και όχι από πλειστηριασμούς της μικρής και μεσαίας κατοικίας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα