“Μπάλωμα, με πολλά ερωτηματικά”

Με επιφυλακτικότητα αντιμετώπισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης την πρόθεση συμφωνία για μίνι διαχωρισμό του κράτους με την εκκλησία. Όλοι κάνουν λόγο για μπαλώματα, ενώ θέτουν ερωτήματα που δεν έχουν αποσαφηνιστεί.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή υποστήριξε ότι  «ο κ. Τσίπρας κατά την προσφιλή του τακτική θέλησε να δημιουργήσει έναν ωραίο τίτλο, αλλά αυτό που έγινε τελικά ήταν ένα μπάλωμα για τα περιουσιακά. Υπάρχει μια ατολμία. Πίστεψα ότι είχαν βρει μια λύση στα ακανθώδη ζητήματα. Τελικά η συμφωνία αφορά μόνο τα λεφτά και φυσικά δεν υπήρξε διαχωρισμός. Εμείς μιλάμε για διακριτούς ρόλους».

Έθεσε δε τρία βασικά ερωτήματα για τη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου:

-Ρωτήθηκε το Πατριαρχείο;

– Οι παπάδες φεύγουν από το Δημόσιο. Πού πάνε; Από πού θα εξαρτώνται;

-Πόση είναι η αμφισβητούμενη περιουσία; Είναι ντροπή της ελληνικής πολιτείας που δεν το γνωρίζει είπε.

Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να δεσμευτεί δημόσια ότι δεν θα σπεύσει να καλύψει το υποτιθέμενο κενό των 10.000 μετά τον αποχαρακτηρισμό των ιερέων ως δημοσίων υπαλλήλων. «Να δεσμευτούν ότι δεν θα μπει τόσος πολύς νέος κόσμος στο δημόσιο. Φοβάμαι με όλα τα κόμματα εξουσίας, όχι μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ και 30 χρόνια κάθε κόμμα εξουσίας, το πρώτο μέλημα του είναι να ταΐσει τα δικά του παιδιά. Είτε αυτό σημαίνει προαγωγές, είτε αυτό σημαίνει νέες προσλήψεις» τόνισε κάνοντας λόγο για μια εσαεί προεκλογική περίοδο.

Το ΚΚΕ

Από την πλευρά του το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ υποστηρίζει σε ανακοίνωση του πως «η συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου δεν λύνει ιστορικές εκκρεμότητες, αλλά αντίθετα τις διαιωνίζει και τις ενισχύει».

Σε ό,τι αφορά τον γενικό γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ήταν πολύ σκληρός για μία ακόμη φορά σε ραδιοφωνική συνέντευξη τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «αυτό που στήθηκε χθες μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες έδινε την εικόνα παζαριού ανάμεσα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Τσίπρα, και στην ηγεσία της Εκκλησίας για ένα αποτέλεσμα και για ένα θέμα με βάση αυτά που ανακοίνωσαν που θα μπορούσα να το προσδιορίσω ως άνθρακες ο θησαυρός γιατί αυτή η συμφωνία δεν επιλύει ιστορικές εκκρεμότητες, όπως ειπώθηκε, αντίθετα τις ενισχύει και τις διαιωνίζει».

Κι όπως υποστήριξε στην συνέχεια: «Η βασική ιστορική εκκρεμότητα που θα έπρεπε να έχει λυθεί εδώ και δεκαετίες και λείπει από τη Συνταγματική Αναθεώρηση, είναι το ζήτημα του πλήρους διαχωρισμού Κράτους- Εκκλησίας, ο οποίος δεν εμποδίζει τη θρησκευτική πίστη, τα θρησκευτικά πιστεύω και τη θρησκευτική συνείδηση» είπε, προσθέτοντας «από τη σκοπιά αυτή δεν αντιμετωπίζεται, με αυτήν τη συμφωνία, ο συνταγματικός εναγκαλισμός αλλά προστίθεται ένας επιπλέον, αυτός του επιχειρηματικού τομέα με τη δημιουργία Ταμείου Αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, που προβλεπόταν σε νόμο της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ- ΝΔ».

Σημείωσε ακόμα ότι υπάρχουν “σκοτεινά σημεία” στη συμφωνία με την παραχώρηση στο Ταμείο Αξιοποίησης αμφισβητούμενων εκτάσεων, προσθέτοντας ότι «επιδιώκει ο κ. Τσίπρας να αποσπάσει τη συναίνεση της Εκκλησίας για τις περιορισμένες συνταγματικές αλλαγές που κάνει, και η Εκκλησία, απ’  ό,τι φάνηκε τουλάχιστον χθες από τον αρχιεπίσκοπο του προσφέρει αυτή τη συναίνεση».

Ο Θεοχαρόπουλος

Ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό τόνισε ότι η συμφωνία δεν συνιστά διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας.  «Καμία αναθεώρηση των σχέσεων Εκκλησίας-Κράτους δεν υπάρχει, όχι με κατεύθυνση προς διαχωρισμό, αλλά ούτε καν προς διακριτούς ρόλους» ανέφερε ο κ. Θεοχαρόπουλος εξηγώντας ότι στη συνταγματική αναθεώρηση παραμένει τόσο το προοίμιο, όσο η αναφορές στο άρθρο 3.

Όπως είπε ο κ. Θεοχαρόπουλος, «ο κ. Τσίπρας έχοντας το πολιτικό κόστος από το Μακεδονικό, θυσίασε τον αναγκαίο διαχωρισμό των σχέσεων Εκκλησίας-Κράτους, για να έχει αρμονική σχέση με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και την ηγεσία της Εκκλησίας. Είναι καθαρή η επιλογή να μην πάρει η κυβέρνηση το πολιτικό κόστος για δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις, που έπρεπε να τις έχουμε πάρει εδώ και πολλά χρόνια, αλλά εν πάση περιπτώσει γίνονταν κάποια βήματα, όπως για τις ταυτότητες και παλαιότερα ο πολιτικός γάμος».

Ο Λεβέντης

Την εκτίμηση ότι «έγινε συναλλαγή ανάμεσα στις δυο πλευρές» διατύπωσε σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων ερωτηθείς για τη συμφωνία Πολιτείας και Εκκλησίας.

Ο κ. Λεβέντης υποστήριξε ότι «η Εκκλησία της Ελλάδος έδωσε την ουδετερότητα στον κ. Τσίπρα και έτσι η Ορθόδοξη Εκκλησία παύει να είναι η επίσημη Εκκλησία της Ελλάδος και οι μητροπολίτες πήραν την αυξημένη εξουσία επί των απλών κληρικών και τον πλήρη έλεγχο των οικονομικών της κάθε Μητρόπολης», προσθέτοντας ότι ο απλός κλήρος θα πρέπει να υπακούει στον κάθε μητροπολίτη, διαφορετικά μπορεί και να απολύεται.

«Φαίνεται εκ των πραγμάτων ότι η συμφωνία αυτή επιδιώκει να «ξεδοντιάσει» την Εκκλησία και κάτι τέτοιο δεν θα το αφήσει να περάσει έτσι η Ένωση Κεντρώων» είπε ο πρόεδρος του κόμματος και προσέθεσε: «Αυτοί που πολέμησαν το 1821 ίδρυσαν ένα ελληνορθόδοξο κράτος, ας μην το ξεχνάμε αυτό».

Υποστήριξε, επίσης, ότι ο έλεγχος των οικονομικών των Μητροπόλεων πρέπει να γίνεται από μεικτή επιτροπή κληρικών και λαϊκών δια κληρώσεως, έτσι ώστε να υπάρχει δικλίδα ασφαλείας και να μην υπάρχουν σκιές στα οικονομικά της Εκκλησίας.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα