“Να βγάλουν τις κουκούλες και να καταθέσουν με το ονοματεπώνυμό τους”

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε ότι το ΚΚΕ δεν συμφωνεί τους προστατευόμενους μάρτυρες στην υπόθεση Novartis, διότι έτσι "είναι πιο εύκολα χειραγωγήσιμοι"

«Οι ονομαζόμενοι “προστατευόμενοι μάρτυρες” πρέπει να έλθουν να καταθέσουν με το όνομά τους, την ιδιότητά τους, τα πρόσωπά τους». Αυτό τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας στην μεγάλη συνέντευξη που παραχώρησε στο open, όταν ρωτήθηκε για τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis. Μάλιστα ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ υπενθύμισε ότι έχει τοποθετηθεί ανοιχτά λέγοντας «να μην υπάρχουν τέτοιοι μάρτυρες», προσθέτοντας ότι προβλέπονται από την νομοθεσία μέτρα προστασίας από πιθανή επίθεση που φοβούνται. Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ κατέληξε λέγοντας πως «ο προστατευόμενος μάρτυρας είναι εύκολα χειραγωγήσιμος και από πολιτικούς, κόμματα, υπηρεσίες, μηχανισμούς και συμφέροντα».

Ο κ. Κουτσούμπας υποστήριξε επίσης για τις εξελίξεις στην Προανακριτική Επιτροπή, ότι «εκτός από τον αποπροσανατολισμό για το πρόβλημα, εκφυλίζεται η διαδικασία με μια αντιπαράθεση που δεν έχει σχέση με την ουσία του αντικειμένου της επιτροπής». Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι κάθε κόμμα έχει δικαίωμα να ορίζει τους εκπροσώπους του γιατί «είναι κοινοβουλευτική επιτροπή, όχι δικαστήριο», όπως και κάθε κόμμα «έχει δικαίωμα να καλέσει κάποιον της επιτροπής ως μάρτυρα».

Για την δίκη της Χρυσής Αυγής

Ο κ. Κουτσούμπας δεν ασχολήθηκε μόνο με τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis, αλλά σχολίασε όλα τα θέματα της επικαιρότητας. Με την ευκαιρία της απολογίας του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου, ο γραμματέας του ΚΚΕ άφησε αιχμές στον ΣΥΡΙΖΑ για τις καθυστερήσεις στην δίκη: «Η δίκη της Χρυσής Αυγής καθυστέρησε με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων, της προηγούμενης κυβέρνησης που δεν έλυνε ζητήματα και πρακτικής υφής. Τέλος πάντων, είναι καλό που φθάνουμε στο τέλος αυτής της δίκης, πρέπει να καταδικαστεί η ναζιστική, εγκληματική οργάνωση, αποδεδειγμένα πλέον και στη συνείδηση του λαού, αλλά όπως φαίνεται και από την ακροαματική διαδικασία και στο δικαστήριο αποδεικνύεται αυτό».

Ο κ. Κουτσούμπας προσέθεσε ωστόσο ότι αυτή η εξέλιξη δεν «σημαίνει ότι πρέπει ως λαός, ως κοινωνία, να επαναπαυόμαστε γύρω από τέτοια φαινόμενα, ρατσιστικά, φασιστικά, πολύ περισσότερο ναζιστικά που οδηγούν από την ίδια την ιδεολογία και πρακτική τους σε εγκλήματα όπως αυτό που θρηνήσαμε με τον Παύλο Φύσσα, με μετανάστες και την εγκληματική επίθεση που έγινε σε συνδικαλιστές, στελέχη του ΚΚΕ και του εργατικού κινήματος».

Για τους μετανάστες

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις σε περιοχές όπου μεταφέρονται πρόσφυγες και μετανάστες, απάντησε ότι η βάση των αντιδράσεων «πάλι βρίσκεται στο πώς λειτουργεί το σύστημα και πού οδήγησε την κατάσταση» και αναφέροντας την πρόσφατη επίσκεψή του στη Χίο, είπε ότι το εκεί hot spot βρίσκεται σε «απαράδεκτη κατάσταση με τεράστιες ελλείψεις που αγγίζει τα όρια, όχι του απαράδεκτου – αλλά μιλάμε για έγκλημα».

«Η άποψή μας είναι ότι πρέπει να κλείσουν όλα τα hot spot στα νησιά, να μεταφερθούν με γρήγορες διαδικασίες σε ανοιχτά κέντρα ελέγχου και καταγραφής και με τη στελέχωση με το απαραίτητο προσωπικό, να γίνεται γρήγορα η διαδικασία είτε απόδοσης ασύλου, είτε μετάβασης στους τόπους προορισμού τους» τόνισε. Ως προς την κατανομή προσφύγων και μεταναστών ανά περιοχή ο κ. Κουτσούμπας επανέλαβε ότι «πρέπει να παίρνονται υπόψη τόσο οι ανάγκες των προσφύγων για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης όσο και οι ανάγκες των κατοίκων και των περιοχών».

Υπογράμμισε ότι «ιδιαίτερα για τα παιδιά πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη φροντίδα» επισημαίνοντας ότι «δεν ξέρουμε πού βρίσκονται 1.200 ασυνόδευτα παιδιά και το μυαλό μας πάει σε πάρα πολλά πράγματα».

Πρόσθεσε, ως προς τον προσδιορισμό των χώρων, ότι «κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχουν αντιδράσεις, θα μπορούσε η τοπική κοινωνία και οι φορείς να εκφράσουν πιθανόν μια γνώμη, όμως θα έπρεπε να είναι ζήτημα της πολιτικής ηγεσίας και των αρμοδίων να επιλέξουν με βάση αντικειμενικά κριτήρια. Εφόσον υπάρχει απόφαση δεν χρειάζονται οι αντιδράσεις».

Διαβάστε επίσης