“Ο Μαμανέας του 1989, ακούει τώρα στο όνομα Βασιλάκος”

“Η επίθεση κατά της παράταξής μας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Επιστράτευσαν τώρα καταδικασμένο από την Δικαιοσύνη πρόσωπο -δήθεν μάρτυρα- που δηλώνει ότι «κατά πάσα πιθανότητα» ήξεραν, αλλά «δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν…» και άλλες απίθανες αστειότητες. Τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ και του δεξιού παρακράτους αποκαλύφθηκαν και θα πέσουν στο κενό. Ο Ελληνικός λαός θα τους καταδικάσει όπως και τις άθλιες μεθοδεύσεις τους, που πλήττουν την Δικαιοσύνη και την Δημοκρατία”. Με αυτή την ανακοίνωση αντέδρασε το Κίνημα Αλλαγής στον δήθεν-όπως τον χαρακτηρίζουν στην Χαριλάου Τρικούπη-μάρτυρα κλειδί για τον οποίο πανηγυρίζουν τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ.

Ως γνωστόν στην συμπληρωματική δικογραφία για το C4i η οποία διαβιβάστηκε αμελλητί από τον εφέτη ειδικό ανακριτή Δημήτρη Ορφανίδη έγινε γνωστό ότι ο μάρτυρας-κλειδί δεν είναι άλλος από τον Ευάγγελο Βασιλάκο, πρώην γ.γ. Εξοπλισμών στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας επί υπουργίας Ευ. Μεϊμαράκη και εν συνεχεία επί υπουργίας Ευ. Βενιζέλου ως το 2010 όπου και παραιτήθηκε. Η κατάθεση του Ευ. Βασιλάκου βρίθει πάντως εκτιμήσεων. Συγκεκριμένα, ο μάρτυρας επισημαίνει ότι σύμφωνα με την εμπειρία του ο παράνομος χρηματισμός γινόταν μέσω των συμβάσεων αντισταθμιστικών ωφελημάτων (Α/Ω) και προσθέτει ότι κατά τις εκτιμήσεις του ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννος Παπαντωνίου δωροδοκήθηκε με ποσό τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος επισημαίνει δε ότι πιστεύει ότι γνώση της παράνομης συναλλαγής είχε και ο τότε πρωθυπουργός Κωστας Σημίτης.

Όπως προείπαμε το ΚΙΝΑΛ αντέδρασε, εκδίδοντας ανακοίνωση κάνοντας λόγο για σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ και του δεξιού παρακράτους, υπονοώντας την τρίτη συνιστώσα της κυβέρνησης, την καραμανλική πτέρυγα, η οποία κάνει ότι μπορεί για να βγει λάδι ο πρώην πρωθυπουργός.

Θυμήθηκαν για τον μάρτυρα 

Στην Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι όσο συσπειρώνεται η βάση του ΚΙΝΑΛ και αυξάνουν τα δημοσκοπικά ποσοστά, τόσο τα υπόγεια του Μαξίμου σε αγαστή συνεργασία με την δεξιά συνιστώσα τους θα πλασάρουν στα ΜΜΕ διάφορα κατά στελεχών του ΚΙΝΑΛ. Η απάντηση εκ μέρους της Χαριλάου Τρικούπη είναι να υπενθυμίζουν σε όλους τόνους το παρελθόν των μαρτύρων.

Έτσι, λοιπόν, για τον κ. Βασιλάκο ανέσυραν από το αρχείο τους την καταδίκη του τον Μάιο του 2018 σύμφωνα με την οποία του επεβλήθη ποινή 16 ετών για απιστία (με αναστολή) για την υπόθεση με τα “Sonak” που προμήθευσε στο Υπουργείο Αμύνης ο Θωμάς Λιακουνάκος. Και μάλιστα βρήκαν τι έγραφε τότε η Εφημερίδα των Συντακτών, η οποία τώρα τον… αποθεώνει:

“Σε πολυετείς καθείρξεις μεν, με αναστολή δε, καταδικάστηκαν, χθες, από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος και οι 16 συνολικά συγκατηγορούμενοί του, στην πλειοψηφία τους πρώην στελέχη του ΥΠΕΘΑ, για την υπόθεση της προμήθειας του συστήματος «Ηλεκτρονικός Πόλεμος» στον στρατό ξηράς, η οποία φέρεται να προκάλεσε ζημία εκατομμυρίων ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο. Το δικαστήριο προχώρησε στην καταδίκη των κατηγορουμένων, παρά την απαλλακτική εισήγηση της εισαγγελέως της έδρας, αναγνωρίζοντάς τους ωστόσο τα ελαφρυντικά (κατά περίπτωση) του προτέρου εντίμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Το τελευταίο μάλιστα ελαφρυντικό αναγνωρίστηκε στον Θωμά Λιακουνάκο.

Ειδικότερα, οι δικαστές επέβαλαν 16ετή κάθειρξη με αναστολή στους Θωμά Λιακουνάκο και Ηλία Αρκουμανέα, πρώην ιδιοκτήτη και υψηλόβαθμο στέλεχος της Sonak, αντιστοίχως, καθώς και στους πρώην γενικούς γραμματείς Εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ, Γιώργο Κολλίρη και Ευάγγελο Βασιλάκο.

Σε 10ετή κάθειρξη, επίσης με αναστολή, οι υπόλοιποι δεκατρείς κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους και ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής Εξοπλισμών, Αντώνης Κάντας, ενώ και στους 17 κατηγορούμενους επιβλήθηκε ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Παράλληλα, το δικαστήριο επιδίκασε στο Δημόσιο αποζημίωση 48.408.000 ευρώ και χρηματικές ποινές από 100.000 ευρώ στους τέσσερις πρώτους και από 50.000 ευρώ για τους υπόλοιπους…”

Και η σύγκριση με τον Μαμανέα

Στο Κίνημα Αλλαγής θυμήθηκαν και τον μάρτυρα-κλειδί, τον Βασίλη Μαμανέα, σωματοφύλακα του Γιώργου Κοσκωτά, στην μαρτυρία του οποίου είχε στηριχθεί η παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο. Ο Μαμανέας είχε καταθέσει ότι αυτός κουβαλούσε τα μεγάλα κουτιά με πάμπερς, τα οποία ήταν γεμάτα με δεκαχίλιαρα. Κατά την διεξαγωγή της δίκης ο Μαμανέας είχε πέσει σε αντιφάσεις, εκνευρίζοντας τον πρόεδρο του Ειδικού Δικαστηρίου Βασίλειο Κόκκινο, ο οποίος είχε ζητήσει την δίωξη του και επί της ουσίας δεν έλαβε υπόψη την μαρτυρία του.

Δύο χρόνια αργότερα (1991), επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, ο Βασίλης Μαμανέας συνελήφθη στο σπίτι του στην Καλαμάτα για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών και καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκισης. Το φθινόπωρο του 1993 ο κατάδικος Βασίλης Μαμανέας, επέλεξε να ξαναδεί το φως της δημοσιότητας, χτυπώντας την Ν.Δ. αυτή τη φορά: Με επιστολή του στην “Ελευθεροτυπία”, δήλωνε πως τα όσα είχε μαρτυρήσει κατά του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο ήταν όλα ψέματα, τα οποία του είχαν υποδείξει να πει, δύο βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας (ο Άγγελος Μπρατάκος και ο Νίκος Κατσαρός) με τη βοήθεια του στενού συνεργάτη του Κώστα Μητσοτάκη, στρατηγού Γρυλλάκη, ο οποίος του είχε προσφέρει και 50 εκ. δραχμές για να ψευδομαρτυρήσει.

 

 

Διαβάστε επίσης