“Ο Τσίπρας μας οδηγεί σε εθνικές τραγωδίες”, είπε από τις Σέρρες η Φώφη Γεννηματά

Ολομέτωπη επίθεση κατά της κυβέρνησης για την συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και τον χειρισμό στην υπόθεση των δύο στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης έκανε η Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της στις Σέρρες πριν από λίγη ώρα.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής με αυτή την ομιλία, αλλά και μία σειρά άλλων εκδηλώσεων θα προσπαθήσει να κεφαλαιοποιήσει την διαφωνία των μακεδόνων στην συμφωνία που υπέγραψε ο Αλέξης Τσίρπας με τον ομόλογο του των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ. Μάλιστα την αναφορά της για το Μακεδονικό την ξεκίνησε με την φράση “Η παράταξη μας ήταν και παραμένει βαθειά και ειλικρινά πατριωτική”.

Στη συνέχεια η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ ανέφερε:

“Θέλω από εδώ, από την γη της Μακεδονίας, να τονίσω για μια ακόμη φορά , η παράταξή μας επιμένει διαχρονικά και σταθερά σε  βιώσιμη συμφωνία με την γειτονική  χώρα. Μια Συμφωνία που θα ακύρωνε κάθε αλυτρωτισμό, κάθε μελλοντική εθνικιστική διεκδίκηση εις βάρος της Ελλάδας.  Είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου και η δική μας παράταξη που συνομολόγησαν το 1995 την Ενδιάμεση Συμφωνία, που έδωσε τέλος στην όξυνση, επέτρεψε τον διάλογο, άνοιξε  τον δρόμο για την οικονομική συνεργασία, για εξεύρεση ολοκληρωμένης λύσης. Η Ενδιάμεση Συμφωνία ήταν η πιο ρεαλιστική προσέγγιση που εξασφάλισε όχι μόνο την ειρήνη στην περιοχή, αλλά και τη διαπραγματευτική υπεροχή και την ηγετική θέση τη χώρας μας στη βόρεια γειτονιά της. Η ενδιάμεση συμφωνία απέτρεψε τα επικίνδυνα αδιέξοδα που με ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας είχαν δημιουργηθεί. Εμείς και το 2003 ανοίξαμε την Ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων.

Όμως ο κ. Τσίπρας για άλλη μια φορά , χειρίστηκε το θέμα, χωρίς να κατοχυρώσει το εθνικό συμφέρον. Οι άνθρωποι -είναι ξεκάθαρο- είχαν προαποφασίσει να λύσουν -όπως όπως- το ζήτημα. Μιλάμε για την Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα που λίγο έλειψε να συμφωνήσει στο όνομα «Δημοκρατία του Ίλιντεν». Ένα όνομα – επιτομή του αλυτρωτισμού των Σκοπίων. Μόνο επειδή αντιδράσαμε, πρώτοι εμείς, έσπευσαν να μαζέψουν μια συμφωνία ντροπιαστική που σχεδόν είχαν ήδη υπογράψει.

Όποιος αμφιβάλλει γι’ αυτά δεν έχει παρά να προσέξει τα όσα πια ανοιχτά και καθημερινά δηλώνει ο κ. Ζάεφ.

Σε αντίθεση με την κυβερνητική κωμωδία, είμαι προσωπικά υπερήφανη που η δική μας Παράταξη, χωρίς μισόλογα και φοβίες, βγήκε μπροστά και όρθωσε το ανάστημά της.

Διαμηνύσαμε από την αρχή ότι θέλουμε λύση αλλά όχι οποιαδήποτε λύση.

Οι παραχωρήσεις της Ελληνικής κυβέρνησης στα κρίσιμα ζητήματα της εθνικότητας και της γλώσσας μας βρήκαν και μας βρίσκουν απέναντι, κάθετα αντίθετους. Πρόκειται για παραχωρήσεις ανιστόρητες, επικίνδυνες. Υποχωρήσεις από πάγιες θέσεις, που αντί να κλείνουν παλιούς λογαριασμούς ανοίγουν νέους.

Εσείς εδώ στη Μακεδονία, το ζείτε και το γνωρίζετε αυτό καλύτερα από τον καθένα: Η συμφωνία μπορεί να προκαλέσει σοβαρά και πραγματικά προβλήματα στις εμπορικές σχέσεις και τη χρήση των εμπορικών σημάτων με τη λέξη «μακεδονικό». Η Ελλάδα πρέπει να επαγρυπνεί γιατί φοβάμαι πως αν δεν κάνουμε τίποτα θα βρεθούμε σύντομα προ οδυνηρών εκπλήξεων”.
Για το θέμα των Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές η κ. Γεννηματά είπε:  “Oι Έλληνες αξιωματικοί παραμένουν φυλακισμένοι χωρίς κατηγορία. Ο κ.  Ερντογάν εκβιάζει, απειλεί, ζητά απαράδεκτες ανταλλαγές. Η Κυβέρνηση που αρχικά υποβάθμισε το γεγονός, στη συνέχεια ζητούσε την απελευθέρωσή τους και τώρα ο κ. Τσίπρας ζητάει να δικαστούν.  Αλήθεια πιστεύει ότι μπορούν να έχουν μια δίκαιη δίκη στην Τουρκία; Δεν φρόντισε να εξασφαλίσει  πίεση ούτε από την πλευρά του ΝΑΤΟ. Πήγε τα έδωσε όλα και δεν πήρε τίποτα για τη χώρα.

Άνοιξαν τώρα και νέους λογαριασμούς με τις απελάσεις των Ρώσων , με τον Ζάεφ να καταγγέλλει Έλληνες επιχειρηματίες. Η Κυβέρνηση επιμένει στη μυστική διπλωματία. Ζητάμε άμεσα επίσημη ενημέρωση στα θεσμικά όργανα”.

Διαβάστε επίσης