“Όλα κρέμονται σε μία κλωστή”

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζουν πλέον οι σχέσεις της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη και τα επόμενα 24ωρα μέχρι την 1η Ιουλίου, που θα συνέλθει η ΜΕΣΥΑ (η κεντρική επιτροπή του Ποταμιού) αναμένεται ότι θα έχουν ληφθεί οι αποφάσεις. Είτε αυτές είναι οι δύο αρχηγοί να βρουν ένα modus vivendi και να συνεχίσουν την κοινή πορεία, είτε να χωρίσουν τα τσανάκια τους.

Το ήδη τεταμένο κλίμα φούντωσε ακόμη περισσότερο το Σάββατο το πρωί, όταν η Φώφη Γεννηματά τηλεφώνησε στον Θεοδωράκη ζητώντας στην ομιλία του στην Βουλή για το Σκοπιανό στην πρόταση μομφής να κινηθεί στην ίδια γραμμή μαζί της. Ο Θεοδωράκης αρνήθηκε, είπε αυτά που πιστεύει και απλά ψήφισε κατά της κυβέρνησης.

Σήμερα η Φώφη Γεννηματά βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου θα παραμείνει και αύριο, έχοντας μία βαριά ατζέντα. Αφενός μεν να πείσει τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Σερκέι Στανίσεφ για την απόφαση της να μην στηρίξει την συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ. Μία συνάντηση, πολύ σημαντική καθώς το PES άσκησε πιέσεις στο Κίνημα Αλλαγής για να αλλάξει τη στάση που κράτησε στην ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής και ζήτησε να στηριχθεί η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ. Αύριο η κ. Γεννηματά θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκερ.

Συσκέψεις στην Σεβαστουπόλεως

Συνεργάτες της διέρρεαν ότι η κ. Γεννηματά την Τετάρτη θα επιδιώξει να συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τον Σταύρο Θεοδωράκη, προκειμένου να βάλουν όλα τα θέματα επί τάπητος. Όμως η συνάντηση είναι αβέβαιο εάν πραγματοποιηθεί, καθώς μέχρι τότε μπορεί να έχουν συμβεί πολλά. Σήμερα (Δευτέρα) το απόγευμα υπάρχει διευρυμένη σύσκεψη στην Σεβαστουπόλεως, όπου θα τεθούν όλα τα ζητήματα επί τάπητος και φυσικά για το εάν πρέπει το Ποτάμι να συνεχίσει στο Κίνημα Αλλαγής.

Ο ίδιος ο Θεοδωράκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ιστοσελίδα ξεκαθάρισε: ” Όλοι μας, αποτιμούμε αυτές τις μέρες, την συμμετοχή μας στο Κίνημα Αλλαγής. Συζητάμε, προβληματιζόμαστε, προσπαθούμε να δούμε αν όντως αποδίδει η προσπάθεια μας να μπολιάσουμε με φρέσκες ιδέες τις παραδοσιακές δυνάμεις του χώρου. Αν δηλαδή η συμμαχία με μεταρρυθμιστές και εκσυγχρονιστές που υπάρχουν στο Κίνημα Αλλαγής αποδίδει καρπούς. Όλοι. Αλλά τελικά τα όργανα και στην συγκεκριμένη περίπτωση η Μεγάλη Συνάντηση των Αντιπροσώπων. Τα στελέχη μας δηλαδή από όλη τη χώρα που θα συναντηθούν στην Αθήνα την Κυριακή 1η Ιουλίου. Οι δικές μου προτάσεις είναι πάντα – ή τουλάχιστον γι’ αυτό προσπαθώ – μια συνάρτηση ρεαλισμού και επιθυμιών.  Είμαστε από τους συνιδρυτές του Κινήματος Αλλαγής. Δεν θα μείνουμε όμως για να σιγουρέψουμε το μέλλον μας.  Θα μείνουμε μόνο αν αυτή η ένωση δυνάμεων εγγυάται τη μεγάλη πολιτική αλλαγή που θέλουμε. Φοβούμαι όμως ότι οι τελευταίες  αποφάσεις σε κρίσιμα θέματα αλλά και ο τρόπος που λαμβάνονται κινούνται στον αντίποδα της κοινής μας δέσμευσης – όλων μας, και της Φώφης Γεννηματά – ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν θα είναι ένα ΠΑΣΟΚ plus”.

Σε ό,τι αφορά τα όσα κυκλοφορούν πως το Ποτάμι αποτελεί την χρυσή εφεδρεία της κυβέρνησης Τσίπρα ο Σταύρος Θεοδωράκης ήταν κατηγορηματικός: “Αν φύγει ο Καμμένος και οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση είναι σαφές ότι δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία. Και πάμε σε εκλογές. Πρέπει κανείς να έχει πολλή φαντασία για να συζητά την συμμετοχή του Ποταμιού στην κυβέρνηση. Ή έστω την στήριξη του Ποταμιού στην κυβέρνηση. Η θέση μας είναι και θα παραμείνει στην αντιπολίτευση”.

Τον πιέζουν

Εντός της Σεβαστουπόλεως έχουν δημιουργηθεί δύο ομάδες. Η μία που ζητά να βγει το διαζύγιο εδώ και τώρα και η άλλη να βάλει ο Σταύρος Θεοδωράκης λίγο νερό στο κρασί του και να επιδιώξει μία συμφωνία με την Φώφη Γεννηματά.  Για το θέμα αυτό ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας δήλωσε: “Ένα Κίνημα Αλλαγής, έτσι όπως έχει συγκροτηθεί, σημαίνει ότι υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις. Το ερώτημα είναι αν αυτές οι πολλές και διαφορετικές απόψεις έχουν δυνατότητα μέσα σε ένα χώρο να εκφράζονται».

Από την άλλη εντύπωση προκάλεσε η δήλωση του Μίλτου Κύρκου, ο οποίος δεν ήταν θετικός με το Κίνημα Αλλαγής και μάλιστα απείχε από το ιδρυτικό συνέδριο. Εν τούτοις τώρα τόνισε πως «σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει διάσπαση του ΚΙΝΑΛ απέναντι στη συμφωνία για το Μακεδονικό».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα