“Παραπαίει η ελληνική κυβέρνηση”

Για μια ελληνική κυβέρνηση που παραπαίει κάνει λόγο το Bloomberg σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα με τη διαφαινόμενη αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από το κυβερνητικό σχήμα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, βρίσκεται στα πρόθυρα της επίλυσης μιας διαμάχης δεκαετιών με την πΓΔΜ, αλλά ο συγκεκριμένος συμβιβασμός ίσως του κοστίσει τον κυβερνητικό του εταίρο, Πάνο Καμμένο και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, γράφει αρχικά το πρακτορείο Bloomberg.

Ο Τσίπρας έχει προγραμματίσει συνάντηση την Παρασκευή με τον σύμμαχό του, τον ηγέτη των ΑΝΕΛ και υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, σε προσπάθεια να μειώσει τις εντάσεις κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο για την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο βόρειος γείτονας της Ελλάδας αναγκάστηκε μερικές φορές να αυτοαποκαλείται Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (πΓΔΜ), λόγω ενστάσεων της Αθήνας προς το συντομότερο όνομά της.

Ο Κάμενος, ο οποίος αντιτίθεται σθεναρά σε οποιαδήποτε χρήση της λέξης Μακεδονία στο όνομα του βόρειου Βαλκανικού κράτους, απείλησε να βγάλει την πρίζα από τον κυβερνητικό συνασπισμό, όταν η Συμφωνία των Πρεσπών έρθει στην Ελληνική Βουλή προς ψήφιση.

Από την πλευρά του ο Τσίπρας επιμένει ότι θα μπορούσε ακόμη να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία με τους βουλευτές των άλλων κομμάτων, βρίσκοντας αρκετούς πρόθυμους να καταπιούν την εθνικιστική τους υπερηφάνεια προκειμένου να παραμείνουν στη θέση τους.

Οι επόμενες εκλογές θα πραγματοποιηθούν κανονικά το φθινόπωρο, αλλά ο Τσίπρας θα μπορούσε να επιλέξει να προσφύγει νωρίτερα στις κάλπες, καθώς τυχόν μεγάλες απώλειες στις δημοτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές του Μαΐου ίσως έχουν ως αποτέλεσμα να ξεκινήσει την προεκλογική καμπάνια ενόψει βουλευτικών εκλογών με σημαντικό μειονέκτημα.

Η πΓΔΜ έκανε την ασυνήθιστη παραχώρηση της δυνατότητας βέτο στην Ελλάδα για το δικό της όνομα τον περασμένο Ιούνιο, όταν ιο Τσίπρας-Ζάεφ συναντήθηκαν στις Πρέσπες και συμφώνησαν στην ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Η Ελλάδα αντάλλαξε την υποστήριξή της, προκειμένου τα Σκόπια να προσχωρήσουν σε ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση, που προηγουμένως είχε εμποδίσει εξαιτίας του ονοματοδοτικού.

Από την πλευρά τους οι Έλληνες εθνικιστές ισχυρίζονται ότι ο όρος Μακεδονία πρέπει να αναφέρεται μόνο στη βόρεια περιοχή της χώρας τους, που ήταν το προπύργιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην αρχαιότητα.

Μόλις η αλλαγή ονόματος ψηφιστεί στη Βουλή των Σκοπίων, το ελληνικό κοινοβούλιο θα χρειαστεί να εγκρίνει τη συμφωνία με απλή πλειοψηφία 151 ψήφων, πιθανώς αργότερα αυτό το μήνα. Ο Τσίπρας λέει ότι έχει τις ψήφους για να κερδίσει την ψηφοφορία ακόμη και χωρίς τους Ανεξάρτητους Έλληνες

Ενώ αυτή η περίεργη κυβερνητική συμμαχία, η οποία συγκροτείται από τον Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς του Τσίπρα ή Συρίζα και τους δεξιούς Ανεξάρτητους Έλληνες, αποδείχθηκε εκπληκτικά ανθεκτική στα τέσσερα χρόνια της εξουσίας της, οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης αν ο Πάνος Κάμμενος και οι υπουργοί του αποχωρήσουν από την κυβέρνηση.

Ο Κάμενος «δεν θα άρει την στήριξή του από αυτή την κυβέρνηση», τόνισε ο Τσίπρας σε τηλεοπτική του συνέντευξη, την περασμένη Τετάρτη. Ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα υποστηρίξουν την κυβέρνηση σε ψηφοφορία εμπιστοσύνης παρά την αναταραχή.

Τυχόν μην επίτευξη της απαιτούμενης πλειοψηφίας στην ψήφο εμπιστοσύνης θα αναγκάσει τον πρωθυπουργό να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, αν και το ακριβές χρονοδιάγραμμα παραμένει ασαφές, δεδομένου ότι ο Τσίπρας έχει δεσμευτεί πως η Ελλάδα δεν θα πάει σε εκλογές μέχρι να ολοκληρώσει η κυβέρνηση μια σειρά μέτρων για τη σταθεροποίηση της οικονομίας , συμπεριλαμβανομένης της συνταγματικής μεταρρύθμισης, της νέας νομοθεσίας για την προστασία των ιδιοκτητών ακινήτων και της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα